|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

Consiliera locală Alina Tîrlea îl va înlocui pe Wojciech Zaremba 

• În Consiliul de Administraţie al SC Oltchim SA,

Consiliera locală Alina Tîrlea îl va înlocui pe Wojciech Zaremba

După cum am mai consemnat, la sfârşitul acestei săptămâni, va avea loc şedinţa acţionarilor de la SC Oltchim SA, şedinţă în care se va propune excluderea lui Wojciech Zaremba din consiliul de administraţie al societăţii ca urmare a unor grave acuzaţii şi atacuri la adresa combinatului chimic. Până la sfârşitul săptămânii trecute, Wojciech Zaremba nu s-a înscris pe lista de candidaţi pentru a fi reconfirmat în fruntea SC Oltchim SA. Totuşi, pe locul care va fi lăsat liber de Wojciech Zaremba s-a înscris până în data de 2 octombrie 2009 o singură persoană: Alina Tîrlea, consilier local PD-L, director de resurse umane la SC Eve Instal Construct SRL şi membru în consiliul de administraţie al SC Acvarim SA. Alina Tîrlea are susţinerea Ministerului Economiei (acţionarul majoritar de la SC Oltchim SA), având în vedere că Adriean Videanu este membru PD-L.

Săptămâna trecută, la solicitarea acţionarului Petro Carbo Chem SE, preşedintele Consiliului de Administraţie de la SC Oltchim SA, Constantin Roibu, a decis completarea ordinii de zi a şedinţei Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din 9 octombrie 2009 cu trei puncte. Astfel, cele trei proiecte de hotărâri incluse pe ordinea de zi sunt următoarele: atragerea răspunderii administratorului Constantin Roibu pentru daunele cauzate societăţii prin încălcarea îndatoririlor sale faţă de SC Oltchim SA; modificarea formularului de procură pus la dispoziţie pe site-ul SC Oltchim SA, întrucât acesta contravine principiului votului secret; prezentarea de către preşedintele Consiliului de Administraţie a unei informări cu privire la stadiul operaţiunii de preluare a Arpechim, precum şi cu privire la demersurile efectuate de societate la autorităţile române competente, precum şi la Comisia Europeană cu privire la emiterea de către Eximbank a unei garanţii de stat în sumă de 49,6 milioane euro, necesară pentru cumpărarea Arpechim.

Tot în data de 9 octombrie 2009, acţionarii SC Oltchim SA mai sunt chemaţi să aprobe propunerea de atragere a răspunderii fostului administrator Waldemar Preussner şi a administratorului Wojciech Zaremba pentru acţiuni şi activităţi realizate de către aceştia, ca reprezentanţi ai PCC SE, împotriva intereselor SC Oltchim SA. De asemenea, în cadrul şedinţei AGA din 9 octombrie 2009 va fi mandatat directorul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu, să exercite, în numele şi pe seama SC Oltchim SA, acţiunile necesare în justiţie (civile, comerciale, administrative sau, după caz, penale) împotriva fostului administrator Waldemar Preussner şi a administratorului Wojciech Zaremba. Ca urmare a aprobării atragerii răspunderii administratorului Wojciech Zaremba pentru acţiuni şi activităţi realizate împotriva intereselor SC Oltchim SA, conform noii legi a societăţilor comerciale, mandatul de administrator al acestuia va înceta de drept imediat după şedinţa acţionarilor din 9 octombrie.

Compania Petro Carbo Chem SE a devenit acţionar al SC Oltchim SA prin achiziţii de acţiuni pe piaţa de capital efectuate în cursul anului 2007 (perioada mai-noiembrie), ajungând să deţină, în luna noiembrie 2007, peste 1,1% din capitalul social al societăţii. Ulterior, ca efect al aplicării prevedrilor OUG nr. 45/2006, participaţia PCC SE la capitalul social al SC Oltchim SA s-a majorat la 12,15% (cât este în prezent), prin diminuarea capitalului social al SC Oltchim SA cu valoarea unei creanţe a statului român. (P.C.)

Leave a Response