|sâmbătă, aprilie 20, 2024
  • Follow Us!

94 de pensionari de lux în Vâlcea 

94 de pensionari de lux în Vâlcea

• Pensii speciale de patru miliarde de lei lunar

Magistraţii şi aviatorii din Vâlcea primesc la bătrâneţe cei mai mulţi bani dintre toţi beneficiarii sistemului de pensii speciale, având o pensie maximă care depăşeşte 31.000 de lei. Conform datelor statistice de la Casa de Pensii Vâlcea, 94 de vâlceni beneficiază de „pensii de lux”. La nivel naţional, cea mai mare pensie specială se ridică la aproape 33.000 de lei lunar şi revine unui magistrat.

Aceasta ocupă astfel locul întâi în topul bugetarilor de lux din ţară, realizat pe baza datelor transmise de ministerele cu legi speciale de pensionare. Pe locul doi, la mică distanţă, se află pensia maximă din domeniul aviatic, de aproape 32.000 de lei. La Vâlcea, există 94 de pensionari de lux care provin din magistratură, diplomaţie, aeronautică sau dintre foştii parlamentari. Dintre aceştia, cel cu pensia de peste 150 de milioane de lei vechi se distanţează în mod evident, media pensiilor celorlalţi fiind de 40 de milioane de lei vechi. În total, cei 94 de pensionari „de lux” costă bugetul aproape 4 miliarde de lei lunar. „Numărul celor cu pensii speciale reprezintă numai 0,07% din totalul pensionarilor vâlceni, adică peste 128.000 de persoane.

Este un procent insignifiant. Şi aceştia, conform noilor cerinţe, vor trebui să fie integraţi în noul sistem de pensii. Dintre cei 94 de beneficiari, avem 43 de procurori şi judecători, 39 – personal auxiliar din magistratură, avem patru care provin din cadrul curţii de conturi, un diplomat, unul din personalul aeronautic şi şase parlamentari. În medie, o pensie specială înseamnă în judeţul Vâlcea în jur de 4.527 de lei”, a declarat Gabriel Andreescu, directorul Casei de Pensii Vâlcea. În Vâlcea sunt 24.000 de persoane care primesc pensii de invaliditate. În judeţul Vâlcea sunt înregistraţi peste 128.000 de pensionari, doar 514 fiind beneficiari ai pensiei anticipate.
 

Leave a Response