|vineri, martie 29, 2024
  • Follow Us!

Rău platnicii la CET Govora ajung în instanţă 

Rău platnicii la CET Govora ajung în instanţă

• Nu se opreşte căldura în Râmnic

Anda Vlad

CET Govora, principalul furnizor de agent termic din municipiul Râmnicu Vâlcea recuperează cu greu datoriile de la contribuabilii vâlceni. Sumele care trebuie recuperate de la datornici depăşesc valoarea datoriei înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiar dacă, în privinţa multor asociaţii de proprietari ci restanţe există deja sentinţe definitive şi irevocabile, până la această oră, CET Govora recuperează cu greu suma de la datornici.

Asociaţiile de proprietari din Râmnic înregistrau la sfârşitul lunii septembrie datorii de 790 de miliarde de lei vechi către principalul furnizor de agent termic din Vâlcea, iar agenţii economici au acumulat creanţe în valoare de şase miliarde de lei vechi.

CET Govora riscă să nu îşi poată acoperi împrumuturile

Conducerea CET Govora a făcut apel la asociaţiile de proprietari şi la agenţii economici să înţeleagă că plata acestor servicii este obligatorie şi să facă tot posibilul pentru a ajunge la zi cu datoriile. „Trebuie să se înţeleagă faptul că acest serviciu pe care noi îl furnizăm este obligatoriu pentru cel care l-a concesionat, dar la fel de importantă este şi plata acestui serviciu”, a declarat Ion Cocleţ, inginer şef Termoficare în cadrul CET Govora.

Acesta a ţinut să menţioneze, de asemenea că, pentru asigurarea stocurilor de cărbune, societatea a făcut împrumuturi, iar întârzierea achitării agentului termic din partea contribuabililor întârzie automat plata creditelor. „Noi am contractat credite pentru a putea plăti acest combustibil. Ar trebui să plătească măcar factura la zi şi o parte din facturile precedente pentru a scăpa în timp de aceste datorii. Trebuie să înţeleagă acest lucru”, a mai spus Ion Cocleţ.

Nu se opreşte apa caldă şi căldura

În ciuda sumei destul de ridicate a datoriilor, Ion Cocleţ susţine că, până la ora actuală nu s-a luat nici o decizie în privinţa opririi apei calde sau a căldurii. Singura măsură luată de reprezentanţii CET Govora a fost de a-i trimite în judecată pe cei care nu şi-au mai plătit facturile de mulţi ani, fie că este vorba de asociaţiile de proprietari sau de agenţii economici. În acest sens, există 17 sentinţe definitive şi irevocabile pentru astfel de datornici.

„Este vorba despre 26 de miliarde de lei, datoraţi de asociaţiile de proprietari, pentru care ne judecăm şi de alte două miliarde de la 27 de agenţi economici. La toate vom câştiga cu siguranţă, dar nu aceasta ar fi intenţia noastră de a-i trimite în judecată, dar trebuie să ne recuperăm banii într-un fel.” În acest an, CET Govora şi-a făcut datoria faţă de râmniceni, decizând deja furnizarea căldurii în apartamentele şi casele vâlcenilor, de la data de 13 octombrie, chiar dacă, în alte judeţe din ţară oamenii mai au de aşteptat.

O firmă din Bucureşti va acorda consultanţă pentru retehnologizarea CET Govora

În cursul lunii septembrie a.c., societatea CET Govora SA a organizat o licitaţie pentru atribuirea contractului de consultanţă privind realizarea proiectului de reabilitare şi dezvoltare a întreprinderii. Consultanţa va fi acordată pentru retehnologizarea CET Govora, în vederea accesării de fonduri structurale şi investigării unor noi tehnologii de depoluare. Valoarea totală a contractului este de 103.000 de lei, iar câştigătoare este firma SC Mar Cool Service SRL din Bucureşti. Din punctul de vedere al utilizării capacităţii instalate de producţie a energiei electrice, CET Govora este obligată, mai ales vara, să producă multă energie electrică în condensaţie, ceea ce îi reduce performanţele energetice (randamentul global mediu anual).

Performanţele energetice în cogenerare sunt puţin diminuate faţă de cele obişnuite unor CET-uri cu capacităţi instalate de 200 MW, din cauza uzurii fizice, dar mai ales a uzurii lor morale, ceea ce impune, în perspectivă, modernizarea sa cu echipamente energetice moderne, cu performanţe energetice superioare şi reabilitarea unora dintre echipamentele existente cu durate remanente de viaţă mari. Societatea CET Govora are un program major de retehnologizare, dar, în cadrul acesteia, este obligatoriu să se producă din ce în ce mai multă energie verde până în anul 2020. Situaţia actuală este reflectată de starea tehnică a echipamentelor principale şi de nivelul performanţelor realizate în ultimii ani de funcţionare.

Perspectivele CET Govora, ca principal furnizor de căldură al tuturor consumatorilor aflaţi în perimetrul municipiului, depinde de starea tehnică a echipamentelor, de nivelul performanţelor realizate, dar şi de calitatea managementului şi de forţa financiară a proprietarului acestei întreprinderi în următorii 20-30 de ani. Serviciul de distribuţie a căldurii urbane în municipiul Râmnicu Vâlcea este concesionat de CET Govora până în anul 2025, iar gradul de acoperire al consumatorilor individuali este de peste 92%.

Vâlcenii preferă termocentralele

Acesta este şi motivul pentru care majoritatea vâlcenilor preferă în continuare încălzirea centralizată, furnizată de CET Govora. Numărul solicitărilor pentru debranşare a fost astfel mult redus faţă de alte judeţe.  „Avem o rată de 6% a debranşărilor, iar în municipiu sunt foarte multe cereri de rebranşare. În privinţa preţului, de 121,26 lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, ne aflăm printre primele cinci municipii din ţară, ca nivel redus de costuri pentru populaţie. De aceea, pot spune că astăzi, din totalul de 500 de asociaţii de proprietari, doar 10 au solicitat o amânare în livrarea agentului termic”, a declarat Ion Cocleţ, inginer-şef Termoficare din cadrul CET Govora.

În Râmnicu Vâlcea, unităţile medicale nu au probleme în ceea ce priveşte furnizarea agentului termic. De exemplu, la Maternitatea Vâlcea, unde există datorii de peste trei milioane de lei, agentul termic a fost plătit la zi. CET Govora mai are, de asemenea, două unităţi de producere şi distribuire a agentului termic, în oraşele Băile Olăneşti şi Călimăneşti. În staţiunea Olăneşti există o centrală care funcţionează pe bază de combustibil lichid uşor, cu amestec de păcură, iar la Călimăneşti încălzirea locuinţelor se face cu apă geotermală, extrasă direct din subsol. 

Plafonul pentru ajutoarele de încălzire revine la 615 lei

Plafonul până la care se acordă ajutoarele pentru încălzirea locuinţelor a fost din nou majorat, ajungând la 615 lei, de la 425 de lei, plafon stabilit înainte de moţiune de Guvernul Boc. Premierul interimar a făcut apoi apel la administraţiile locale să primească de la cetăţeni cereri cu privire la ajutoarele de încălzire până la plafonul de 615 lei pe membru de familie – venit net, chiar dacă majorarea plafonului nu a fost încă reglementată legal. În privinţa acestei probleme, senatorul liberal Emilian Frâncu  i-a trimis lui Emil Boc o interpelare în care îi cere să reconsidere poziţia Guvernului de a reduce acest plafon. „Prin Ordonanţa de Urgenţă publicată în Monitorul Oficial nr. 681/09.10.2009, a fost micşorat pragul venitului net pe membru de familie pentru care se poate beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinţei de la 615 la 425 de lei.

Practic, din grila de acordare a compensaţiilor la plata încălzirii locuinţelor au fost scoase trei tranşe de venituri, respectiv cele cuprinse între 425,1 şi 480 de lei, la care compensarea era de 30%, cele cuprinse între 480,1 şi 540 de lei, la care compensarea era de 20% şi cele cuprinse între 540,1 şi 615 lei, la care se acorda o compensare de 10%. Întrucât ajutorul include energie termică, gaze naturale, lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, această măsură de reducere drastică afectează un număr considerabil de familii şi persoane singure, cu venituri reduse, din mediile urban şi rural deopotrivă, care practic nu-şi vor mai putea permite „luxul” căldurii în case, de-a lungul sezonului rece care abia a început”, crede Emilian Frâncu.

Acesta i-a cerut şefului Executivului să precizeze dacă există deja o statistică pe judeţe cu familiile care vor beneficia de aceste ajutoare şi câte astfel de familii care domiciliază în judeţul Vâlcea vor fi beneficiarele acestei ordonanţe de urgenţă şi dacă există deja o statistică pe judeţe cu numărul de familii care nu se mai încadrează în noua grilă de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei.

 

Leave a Response