|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

Funcţionari ai ANAF şi din Vama Vâlcea, judecaţi pentru luare de mită 

Funcţionari ai ANAF şi din Vama Vâlcea, judecaţi pentru luare de mită

Mai mul╚øi func╚øionari ai ANAF ╚Öi ai Autorită╚øii Na╚øionale a Vămilor au fost trimi╚Öi în judecată de procurorii DNA după ce au primit mită diferite sume de bani pentru a favoriza anumite firme.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)ÔÇô Serviciul Teritorial Piteşti l-au trimis în jduecată pe Sergiu Adorian Ignat, funcţionar public în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV)ÔÇô Direcţia Antifraudă, sub acuza╚øia de luare de mită, în formă continuată. În acele╚Öi dosar mai sunt judeca╚øi Mihai Chioveanu, inspector asistent în cadrul ANAF, Marian ╚Üu╚øuianu, func╚øionar ANV ╚Öi Adrian Modan, funcţionar public în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor – Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Vâlcea, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

”Turna╚øi” de denun╚øător

Al╚øi doi administratori de societă╚øi comerciale, respectiv Silviu Costache ╚Öi Dumitru Floarea sunt acuza╚øi de dare de mită. Potrivit procurorilor, îÎn perioada februarie ÔÇô noiembrie 2008, Sergiu Ignat, a primit de la un denunţător, reprezentantul unor societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul producerii de alcool, cu titlu de mită, suma de 27.000 de euro ”pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a acorda protecţie ilicită societăţilor comerciale controlate de persoana de la care a primit banii”, se arată într-un comunicat al DNA.

Mită pentru a ”închide ochii”

Banii au fost primiţi prin Floarea Dumitru şi Costache Silviu. De la acelaşi denunţător, în perioada martie ÔÇô iulie 2008, iMihai Chioveanu, Marian Țuţuianu şi Adrian Modan, au primit fiecare diverse sume de bani cuprinse între 2.000 lei şi 1.000 lei, cu titlu de mită. Banii au fost primiţi pentru ca funcţionarii respectivi să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să favorizeze firmele controlate de denunţător. De asemenea, în acelaşi scop, în perioada februarie 2008 ÔÇô mai 2009, Ignat a primit de la Floarea şi Costache, administratori ai SC GEOALCO SRL şi respectiv SC TERMOVIL SRL Rm.Vâlcea, societăţi comerciale cu obiect principal de activitate producerea alcoolului, suma totală de 96.000 de euro cu titlu de mită.

Sechestru pe bunuri mobile

În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor sume de bani, bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Ignat Sergiu Adorian, Chioveanu Mihai, Țuţuianu Marian şi Floarea Dumitru. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Vâlcea.

COMUNICAT DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie ÔÇô Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

IGNAT SERGIU ADORIAN, funcţionar public în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (A.N.V.)ÔÇô Direcţia Antifraudă ÔÇô Centrul de Informaţii Vamale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată,

CHIOVEANU MIHAI, funcţionar public (inspector asistent) în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ÔÇô Direcţia Antifraudă Fiscală, ȚUȚUIANU MARIAN, funcţionar public în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor şi MODAN ADRIAN, funcţionar public în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor – Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Vâlcea, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de luare de mită,

COSTACHE SILVIU şi FLOAREA DUMITRU, administratori ai SC GEOALCO SRL şi respectiv SC TERMOVIL SRL Rm.Vâlcea, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– dare de mită, în formă continuată şi
– complicitate la infracţiunea de luare de mită, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada februarie ÔÇô noiembrie 2008, inculpatul Ignat Sergiu Adorian, în calitate de funcţionar public în cadrul A.N.V.ÔÇô Direcţia Antifraudă ÔÇô Centrul de Informaţii Vamale, a primit de la un denunţător, reprezentantul unor societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul producerii de alcool, cu titlu de mită, suma de 27.000 euro pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a acorda protecţie ilicită societăţilor comerciale controlate de persoana de la care a primit banii. Banii au fost primiţi prin intermediul inculpaţilor Floarea Dumitru şi Costache Silviu.
De la acelaşi denunţător, în perioada martie ÔÇô iulie 2008, inculpaţii Chioveanu Mihai, inspector asistent în cadrul A.N.A.F. ÔÇô Direcţia Antifraudă Fiscală, Țuţuianu Marian, funcţionar public în cadrul A.N.V. şi Modan Adrian, funcţionar public în cadrul A.N.V.- Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Vâlcea, au primit fiecare diverse sume de bani cuprinse între 2.000 lei şi 1.000 lei, cu titlu de mită. Banii au fost primiţi pentru ca funcţionarii respectivi să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să favorizeze firmele controlate de denunţător.
De asemenea, în acelaşi scop ca cel menţionat mai sus, în perioada februarie 2008 ÔÇô mai 2009, inculpatul Ignat Sergiu Adorian a primit de la inculpaţii Floarea Dumitru şi Costache Silviu, administratori ai SC GEOALCO SRL şi respectiv SC TERMOVIL SRL Rm.Vâlcea, societăţi comerciale cu obiect principal de activitate producerea alcoolului, suma totală de 96.000 de euro cu titlu de mită.

În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor sume de bani, bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Ignat Sergiu Adorian, Chioveanu Mihai, Țuţuianu Marian şi Floarea Dumitru.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Vâlcea.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Leave a Response