|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

Senatorul Cotescu vrea să știe care este stadiul investițiilor derulate în Vâlcea de Ministerul Dezvoltării 

cotescu

Senatorul liberal Marin Adrănel Cotescu a adresat o întrebare Ministrului Dezvoltării Regionale și Administratiei Publice prin care solicită informații cu privire la stadiul implementării proiectelor continuate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, în judetul Vâlcea.
„Unul dintre scopurile Programului Național pentru Dezvoltare Locală a fost crearea unui cadru legislativ care să preia obiectivele de investiții aflate în execuție, finanțate de la bugetul de stat și accesate în baza prevederilor: HG577/1997, OG7/2006, OG40/2006. În aceste condiții, este important să cunoaștem în ce măsură aceste investiții au fost continuate și urmează să fie finalizate. Prin urmare, am solicitat domnului Viceprim-ministru Dragnea informații cu privire la:
– situația centralizată privind derularea acestor proiecte în localitățile din județul Vâlcea, prin raportare la criterii precum: valoarea totală a investiției, stadiul fizic realizat, valoarea actualizată a restului cheltuielilor necesare pentru finalizarea obiectivului de investiții;
– situația repartizării sumelor aprobate pentru PNDL, în județul Vâlcea, pe fiecare subprogram;
– perioada preconizată pentru primirea următoarelor sume alocate în vederea finanțării acestor proiecte.”, a declarat senatorul liberal.

O altă problemă abordată de senatorul Cotescu este cea a proiectelor din județul Vâlcea, accesate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.
„Gradul de solicitare a fondurilor europene pentru dezvoltare rurală este foarte ridicat, astfel încât, din aproximativ 10 miliarde de euro disponibili prin PNDR, au fost depuse și primite în evaluare peste 140.000 de cereri de finanțare, în valoare de aproximativ 18 miliarde de euro. Cu toate acestea, rata de absorbție de doar 55% a acestor fonduri, a determinat inițierea unei campanii naționale care are ca principal scop informarea beneficiarilor PNDR cu privire la absorbția corectă a fondurilor nerambursabile acordate prin acest program si comunicarea directă cu beneficiarul, pentru a putea închide programul cu o rată maximă de absorbție și cu implementarea tuturor proiectelor din cadrul PNDR într-un mod corect și fără nereguli. Luna trecută caravana a ajuns și în județul Vâlcea, în localitățile Grădiştea, Drăgăşani, Prundeni, Lădeşti, Stăneşti, Drăgoeşti, Dănicei, Stoileşti, Olanu, Oteşani, Buneşti, Mihăeşti, Runcu, Șirineasa, Frânceşti, Creţeni, Suteşti, Pesceana, Amărăşti. Având în vedere aceste aspecte, i-am solicitat Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale informații cu privire la stadiul implementării proiectelor accesate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală în aceste localități vâlcene.”

Leave a Response