|miercuri, octombrie 16, 2024
  • Follow Us!

JAF LA MUZEUL JUDEȚEAN? 

10907_p1878qgro585bm9aa73s5i1c6fc

Directorul Muzeului Județean, Claudiu Tulugea, păstrează SECRETĂ suma privitoare la achiziționarea și restaurarea bisericii din Anghelești

Sâmbătă, 19 octombrie, la Muzeul Satului din Bujoreni, a fost resfinţită Biserica de lemn de la Angheleşti. Asta ar fi ştirea seacă, informaţia însă pare a fi mult mai complexă. În perioada 2009-2013, Fundaţia HAR din Bucureşti (fostul director Alxeandru Nancu a decedat, actualmente fiind condusă de soţia sa, criticul de artă Luiza Barcan) în parteneriat cu Muzeul Judeţean “Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea (director Claudiu Tulugea), cu sprijinul financiar al programului “EEA Grants” (finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein şi Norvegiei) şi al Asociaţiei Fondului Cultural Naţional, a strămutat şi restaurat, la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, biserica de lemn de la Angheleşti, localitatea Pietrari, declarată monument istoric. Din această formulare s-ar putea înţelege că toate instituţiile amintite mai sus au contribuit în comun la finanţarea acestui demers. Numai că, din datele care au ajuns la corpul de control al ministerului culturii se pare că obiectivul ar fi beneficiat de o… dublă şi cam ilegală finanţare. De altfel, organizatorii evenimentului nu amintesc, în comunicatul de presă emis, suma totală exactă la care s-au ridicat lucrările. Am înţeles, în urma insistenţelor telefonice de după cererii depuse la minister, în baza legii 544 a liberului acces la informaţii de interes public, că ar fi vorba de sute de mii de euro. Cum, la Vâlcea, ne-am obişnuit, din păcate, ca asupra banilor publici să planeze mai tot timpul suspiciuni, vom aştepta cu mare interes răspunsul de la minister şi vom reveni cu mai multe amănunte asupra acestui caz.
Până atunci, ne facem o datorie de onoare în a invita şi noi cititorii să viziteze acest lăcaş de cult ortodox despre care cercetătorii au ajuns la concluzia ar fi cea mai veche biserică de lemn atestată din Ţara Românească. Cele două pisanii sculptate în piatră şi amplasate pe grinda centrală dintre pronaos şi naos relevă că biserica a fost prima dată ctitorită la sfârşitul veacului al XVI-lea, având hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, apoi strămutată şi rectitorită de “Popa Vasilie cu satul” într-o localitate din apropierea Pietrarilor, la 1655. În 1737, a fost din nou strămutată, în cătunul Angheleşti al satului Pietrari, de Preotul Gheorghe şi a primit un nou hram: Sfântul Ierarh Nicolae.
Sâmbătă, biserica a fost resfinţită cu hramul “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Slujba şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de PS Emilian Lovişteanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, în prezenţa şi cu binecuvântarea IPS Gherasim, arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
(Nicu Trandafir)

2 Responses to JAF LA MUZEUL JUDEȚEAN?

  1. Lilian Z

    Nu conducerea Muzeului Judetean Valcea este cea responsabila de sumele incasate, ci direct fundatia HAR, lucru semnalat si de un membru ICR in urma cu cateva luni, intr-o publicatie bucuresteana. Puteti gasi scurta stire cu usurinta, cred. Autorul articolului s-a grabit putin insa tot raul spre bine daca se insista cu documentarea.

     
  2. Pitecantropu liberal

    Da, hotul striga hotii, domnu’ ziarist. Si noi suntem nerabdatori sa aflam adevarul despre muezeul judetean. Oare domnu’ Tulugea nu si-o fi dat seama la timp de jaful in urma caruia institutia pe care a adus-o in stare jalnica a primit cadou un obiectiv de patrimoniu de importanta nationala? Si cum s-a gandit el sa se distanteze de acest jaf? Primind diploma de vrednicie din partea Arhiepiscopiei Ramnicului si apoi punandu-se in fruntea bucatelor la praznicul care a urmat sfintirii. Da’, pana la urma asta ce vrea sa fie, o stire culturala sau o ancheta? Domnu’ ziarist si domnu’ Tulugea, rugati-i pe cei care va tin in brate sa va plateasca niste cursuri de alfabetizare si de bun simt! Urbea le va fi recunoscatoare

     

Leave a Response