|joi, februarie 9, 2023
  • Follow Us!

De ce primarul condamnat din Valcea, Emilian Frâncu, ramane sef local in PNL 

image-2011-02-3-8269211-41-emilian-francu-pnl

Primarul municipiului Ramnicu Valcea, Emilian Francu, condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita, ramane, cu toate acestea, presedintele organizatiei municipale a liberalilor.

Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Cristina Pocora ne-a explicat motivele pentru care acesta nu e nici macar suspendat din partid pana la o sentinta definitiva, aratand ca si instanta i-a permis sa continue activitatea de primar.

„Decizia instantei nu e definitiva si prin hotararea judecatoreasca nu i s-a interzis sa fie primar, nu i s-au interzis drepturile politice, deci nu incarca articole din statut. Pana la pronuntarea unei decizii definitive, orice cetatean se bucura de prezumtia de nevinovatie”, a spus Pocora pentru Ziare.com.

Intrebata de ce nu a luat, totusi, PNL decizia de a-l suspenda macar din partid daca a fost condamnat, Pocora a raspuns: „Instanta i-a permis sa fie primar, a avut toate argumentele ca nu e un pericol sa fie primar in continuare, deci are tot dreptul sa fie membru de partid, sa conduca organizatia in continuare. Este un om nevinovat pana cand o instanta se pronunta definitiv, intr-un fel sau altul”.

Emilian Francu, fost senator PNL, a fost condamnat dupa ce DNA a descoperit ca acesta ii ceruse 20.000 de euro arhitectului care castigase un proiect de reamenajare a centrului orasului, transmitandu-i acestuia ca nu va semna actele daca nu primeste banii. Francu a fost retinut in urma unui flagrant, judecat si condamnat in prima instanta, dar eliberat apoi si repus in drepturile de primar pana la o decizie definitiva. El a facut recurs la aceasta decizie.

Cum procedeaza alte partide?

PNL poate fi considerat partidul cel mai „ingaduitor” cu membrii sai care au probleme cu legea. Printre altii, PNL l-a pastrat in partid pe Verginel Gireada, condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuzuri comise ca primar al unei comune, ba chiar acesta a reusit sa fie ales deputat si e acum in Parlament. Relu Fenechiu, condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare cu executare, a ramas si el in partid, ba chiar a fost reconfirmat ca sef al PNL Iasi.

Gigi Becali, care s-a inscris in PNL inainte de alegerile din 2012, a fost pus de PNL chiar in comisia juridica a Camerei Deputatilor, ba chiar mentinut acolo si dupa ce fusese condamnat in prima instanta, la 3 ani cu suspendare. Intre timp, acesta a primit inchisoare cu executare si isi se afla dupa gratii.

PSD are si el o politica asemanatoare, desi in multe cazuri au fost si membri suspendati din partid sau fortati sa-si dea demisia. PSD l-a mentinut in partid pe Adrian Nastase cat timp acesta a fost condamnat in prima instanta in doua dosare, inainte de condamnarea definitiva la inchisoare cu executare.

De asemenea, primarul de Slatina, Minel Prina, e si acum membru PSD, desi a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru coruptie, chiar in timpul alegerilor locale din 2012. Si presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, a inca in PSD, desi a fost condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare, in prima instanta, pentru fapte de coruptie.

Vicepremierul Liviu Dragnea, trimis in judecata pentru fraude comise la referendumul din 2012 pentru suspendarea lui Traian Basescu, a fost aparat de partid si pastrat atat in functia din Guvern, cat si in cea de presedinte executiv al social-democratilor.

Au fost insa si cazuri in care membrii de partid cu probleme au fost indepartati din partid, precum a fost europarlamentarul Adrian Severin, fortat sa paraseasca PSD cand a izbucnit scandalul in care e acuzat ca a primit mita pentru a depune amendamente unor proiecte legislative din Parlamentul European.

PDL are o politica diferita, mai dura, cu membrii sai care au probleme cu legea. In 2011, PDL a trecut in statut ca orice membru al formatiunii care e trimis in judecata e automat suspendat din partid.

One Response to De ce primarul condamnat din Valcea, Emilian Frâncu, ramane sef local in PNL

  1. Dinu Florin Tala

    Da aici le dau treptate atata timp cat nu exista o sentinta definitiva are toate drepturile este ca si nevinovat. Asta e legea si nu se poate face nimic,doar daca toti cei din partid hotarasc sa-l suspende prin vot unanim,dar din functia de primar nu-l poate suspenda partidul,asa ca dupa lege ramane in continuare primar. Ce putem face asta e Romania. In alte tari un primar sau orice consilier in momentul in care e cercetat de politie sau de o instanta judecatoreasca isi da demisia singur pana se hotaraste sentinta. In cazul in care e gasit nevinovat revine la functie. Dar pentru asta trebuie sa ai constiinta in Romania se pare ca a disparut.

     

Leave a Response