|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

COD GALBEN PRELUNGIT ÎN VÂLCEA 

inundatii-arhiva-oana-slemco

ECHIPELE APELE ROMÂNE MONITORIZEAZĂ SITUAȚIA ȘI SUNT PREGĂTITE SĂ INTERVINĂ

 

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o nouă avertizare hidrologică valabilă începând de astăzi la ora 12.00 și până mâine, la ora 18.00. Bazinele hidrografice afectate sunt: Drincea, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Călmăţui, Neajlov Fenomenele hidrologice vizate sunt: creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri  din bazinele hidrografice menţionate, cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se actualizează Atenţionarea hidrologică nr. 2 din 05.03.2014 ora 10:15, după cum urmează:

COD GALBEN

Se menţine COD GALBEN pe Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu-sector Filiaşi-Podari (judeţul Dolj) şi pe unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj), pe Olteţ (judeţele Gorj şi Vâlcea) şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Olt şi Vâlcea.

Se instituie COD GALBEN începând din data de 06.03.2014 ora 21:00 pe râurile din bazinele: Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Călmăţui (judeţul Teleorman) şi  Neajlov (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu). Se menţionează că aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate. Harta cu codurile şi semnificaţia acestora se anexează.

Lucrările hidrotehnice aflate în administrarea ANAR se comportă în condiții de siguranță, iar echipele Apelor Române adaptează programele de exploatare, în vederea asigurării atenuării tranșelor de viitură, după caz. Totodată, ANAR, prin subunitățile sale de la nivel teritorial, sunt pregătite să intervină cu echipe și utilajele de intervenție operativă. Se menține în permanență legătura cu Inspectoratele Județene de Urgență și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență.

Prin această avertizare, Administraţia Naţională „Apele Române” atenționează autorităţile locale să fie pregătite să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor. De asemenea, autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii.

Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații suplimentare.

Leave a Response