|miercuri, mai 31, 2023
  • Follow Us!

Senatorul Dan Nițu îi sfătuiește pe copii să nu abandoneze școala 

dan-nitu-10042015


 

  • Senatorul PNL Dan Nițu a marcat Ziua Internațională a Copilului în mijlocul mai multor comunități de rromi din județul Vâlcea. Parlamentarul vâlcean a dorit, astfel, ca, pe lângă micile cadouri pe care le-a făcut copiilor de ziua lor, să transmită și părinților acestora un mesaj de conștientizare a necesității educației copiilor lor pentru viitorul comunităților din care fac parte.

 

Senatorul liberal a discutat cu liderii și familiile de rromi din Drăgășani, Lungești și Laloșu, comunități în mijlocul cărora parlamentarul vâlcean s-a aflat sâmbătă, 30 mai, în deschiderea unui campanii pe care reprezentanții rromilor din Vâlcea au demarat-o în localitățile vâlcene unde comunitățile de rromi sunt numeroase. Scopul acestei campanii este acela de a diminua riscul de abandon școlar în rândul tinerilor rromi. Senatorul Nițu le-a vorbit copiilor și părinților lor despre oportunitățile pe care le au cei care urmează o școală și despre cât de important este pentru copii să meargă la școală pentru o perioadă cât mai îndelungată.

„Problemele cu care se confruntă aceste comunități sunt numeroase și stringente, începând cu lipsa condițiilor minime de trai – apă, curent electric, colectarea gunoiului – și până la imposibilitea de a urma cursurile unei școli, inclusiv din pricina numeroaselor cazuri de discriminare. Percepția generală, care nu s-a schimbat aproape deloc în ultimii 25 de ani, este aceea că populația rromă are un comportament violent și ilegal și, că, cel mai adesea, nu acordă importanță educației.  Și statistic, din rândul rromilor sunt cei mai mulți dintre elevii care abandonează școala. În dezbaterea parlamentarilor, în prezent, se află o lege care prevede sistarea alocației pentru elevii care adună, în decursul unui semestru, 100 de absențe nemotivate. De aceea, este important să știe, atât copiii, dar mai ales părinții lor, că vor pierde alocația dacă nu vin la școală, la fel de important cum este să știe că de educația pe care o primesc depinde viitorul comunităților lor, șansa lor la o viață decentă și independentă. Eu am convingerea că, pentru aceste comunități, se pot face multe, de la aceste campanii de informare în cadrul cărora reprezentanții lor îi ajută să se înscrie la școală, până la programe europene ai căror beneficiari să fie cu adevărat rromii. Sper și aștept însă o mai mare implicare în rezolvarea acestor probleme și din partea administrațiilor locale, a comunităților locale, dar mai ales a Bisericii – toți aceștia sunt vectori locali care îi pot ajuta să se integreze mai ușor în societate și, astfel, să schimbe și percepția actuală despre populația rromă”, a precizat senatorul Nițu.

Senatorul Dan Nițu nu a omis faptul că, pe 1 Iunie, se sărbătorește Ziua Internațională a Copilului și le-a dăruit copiilor din aceste comunități dulciuri și băuturi răcoritoare, urându-le un călduros „La mulți ani”.

Leave a Response