|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

Gheorghe Piperea minte cum respiră: „Trei consorţii sunt interesate de Oltchim” 

gheorghe-piperea-minte-cum-respir-trei-consor-ii-sunt-interesate-de-oltchim-1

Gheorghe Piperea minte cum respiră: "Trei consorţii sunt interesate de Oltchim"

De când a preluat contractul pentru administrarea judiciara a Oltchim, prin firma sa, Gheorghe Pipera s-a laudat ca nu va ingropa compania, nu o va falimenta, ci o va rentabiliza, va fi, deci, libera de datorii, angajatii vor avea salariile la zi, sectiile vor functiona si nu vor mai exista dispnibilizari. De la aceste promisiuni pompoase am asistat pana acum numai la minciuni.

Nu s-a rentabilizat nimic, au existat disponibilizari, exista si in continuare salarii neplatite, cat despre investtitorii mult anuntati, deocamdata nu a aparut nimic la orizont. Cu taoate acestea Pipera – care a fost mai preocupat sa-si lanseze o carte despre filozofie si crestinism, despre relatia cu divinitatea si care se auto-proclameaza drept un erudit – minte cum respira, ca si cum minciuna n-ar fi un pacat si cu o demagogie demnă de un cabotin, dă sperante desarte oamenilor de la Oltchim. Cartea sa, dupa cum spune, se doreste „o carte, fundamental, anti-ipocrizie, o carte despre Dumnezeu”. Culmea este ca prin ceea ce face la Oltchim, Piperea este mai ipocrit decat orice al administrator din cei 33 care s-au perindat pana acum.

În contextul în care administratorii judiciari au operat recent noi disponibilizări la Oltchim, Gheorghe Piperea vorbește cu mare nonșalanță despre privatizarea combinatului Oltchim, despre acel proiect pe care el in redenumeste „Oltchim 2.0”, ca si cum ar fi vorba despre un joc pe computer. (De altfel, Piperea e fascinat de update, avand si un capitol in cartea sa, Parakletos, scoasa la o editura din strainatate pentru ca cele românesti nu trebuie incurajate financiar, plus ca e mai de fite asa, capitol numit „Cei patru calăreti ai Atlantidei 2.0”). Arpechim este aproape pus pe butuci, mai ales că în septembrie au plecat acasă peste 1.000 de oameni, iar la combinatul din Râmnicu Vâlcea se lucrează mult sub capacitate.

În spatele discursului optimist al lui Gheorghe Piperea, spus cu atata ipocrizie, stă o alta realitate: în 2016, se va pune cruce Oltchimului. Combinatul se va închide și va deveni istorie. Voalat, o spune chiar Gheorghe Piperea. „Cel mai probabil, nu vor mai exista alte disponibilizări până la sfârşitul anului 2016, când noi sperăm să închidem vânzarea”, spune Piperea. Combinatul nu se va privatiza, toate încercările de până acum au eșuat, iar administratorii judiciari vor ridica din umeri și vor spune că nu s-a putut.

Discursul lui Piperea si sarabanda minciunilor:

„Măsura disponibilizărilor a fost luată pentru a se salva restul de 1.900 de locuri de muncă din întregul combinat Oltchim care vor rămâne la jumătatea lunii octombrie. Există premisele ca în viitorul apropiat lucrurile să se îmbunătăţească. Cel mai probabil, nu vor mai exista alte disponibilizări până la sfârşitul anului 2016, când noi sperăm să închidem vânzarea.

Există interes manifestat de trei consorţii, din care două îşi dorescprivatizarea integrată cu Arpechim, însă am învăţat din experienţa anilor trecuţi să nu ne mai grăbim cu concluziile. Deocamdată, pentru a se putea redeschide platforma de la Piteşti trebuie ca unitatea de la Vâlcea să aibă capacitatea financiară de redeschidere a unei secţii de PVC care ar face necesară materia primă de la Bradu.

Problema este însă că divizia de la Bradu ca să poată produce etilenă trebuie să se aprovizioneze de undeva, iar acest undeva este cam dezafectat şi mă refer la Arpechim. Din cât am înţeles, cei de la Petrom au tăiat aproape toate conductele cu exteriorul – a spus Piperea, la Pitești.

Minciunile lui Piperea sunt evidente. Sa le luam pe rand. A declarat de mai multe ori ca nu va mai face disponibilizari si cu toate acestea s-au facut. Au fost dati oameni afara asa-zis in interesul celorlalti. Apoi, rentabilizare prin privatizare, dar ca sa privatizam trebuie redeschisa o sectie la Oltchim, care depinde de alta de la Arpechim, care depinde de o materie prima care nu exista si tot asa, intr-un veritabil cerc vicios, de unde rezulta ca Oltchim nu se va privatiza, nici nu-si va reveni, iar in 2016, cand expira perioada de revitalizare, va fi declrata falimentara si se va inchide cu restul oamenilor lasati pe drumuri. Dar cu bani pentru Pipera si Asociatii sai, pentru ca aceasta administrare judiciara e pe bani, fireste, si inca pe bani grei.

Asta era in septembrie. La sfarsitul lunii, planul de reorganizare judiciara a Oltchim este pe deplin confirmat si de justitie. In octombrie, cei care au ramas nedisponibilizati din septembrie incep sa se planga iar de bani si de salarii, dar si de proasta reorganizare, de sectiile care lucreaza pe pierderi si de lipsa unui orizont in care sa vina investitorii, mai ales din China, anuntati de Pipera ca salvatori ai societatii.

Noiembrie negru pentru Oltchim, investitorii lipsă la inventar

La o şedinţă a Consiliului Judeţean Vâlcea, Gheorghe Piperea a dat asigurări că, începând din noiembrie, societatea nu va mai avea pierderi. Afirmaţiile acestuia au fost întărite şi de administratorul special, Bogdan Stănescu, care a punctat faptul că situaţia de la Oltchim este una favorabilă, cu tendinţe pozitive. Potrivit declaraţiilor acestuia, două concerne din China şi Turcia sunt interesate să participe la privatizarea care va avea loc pe 15 decembrie. Deocamdata nu s-au dat publicitatii numele companiilor, Piperea facea acel anunt la inceputu lui noiembrie si acum suntem pe 5 decembrie cu 10 zile inainte de asa-zisa privatizare de succes.

Dar ca sa se privatizeze, investitorii doresc ca Oltchim sa fie cat mai libera de datorii, atat fata de CET Govora, cat si fata de Arpechim, cum chiar administratorul judiciar declarase in septembrie. Referindu-se, la inceputul lui noiembrie, la creanţa pe care societatea Oltchim o are către CET Govora, Gheorghe Piperea a dat asigurări că aceasta va fi achitată: „În legătură cu creanţa pe care CET o are contra societăţii Oltchim, ea se compune din două mari categorii, care au un regim juridic extrem de diferit. Mai întâi, este vorba de 137 milioane de lei, care reprezintă creanţa anterioară deschiderii procedurii de insolvenţă şi care figurează în tabelul creanţelor.(…) În legătură cu creanţa cealaltă, de 63 milioane de lei, aceasta a fost în totalitate considerată de noi ca fiind o creanţă curentă. Conform legii, aceasta se plăteşte pe măsură ce devine scadentă. Din păcate, până în momentul de faţă, numai o foarte mică parte din această sumă s-a plătit. Este vorba de o plată făcută în septembrie şi care pentru energie electrică este undeva în jur de 10 milioane lei, iar plata este aşa cum a spus domnul Bălan, de 11,5 milioane lei. Din factura curentă s-a achitat această sumă. Important este că, pe luna octombrie, conform cu previziunile noastre, se va efectua o plată de 13 milioane lei, ceea ce înseamnă că, începând din luna octombrie, ne plătim toată factura, atât cea de energie, cât şi cea de abur tehnologic… În această sumă care, în momentul de faţă, este de 63 de milioane de lei se include şi o sumă de 16 milioane de lei care este aferentă lunii ianuarie 2013.”, a spus Gheorghe Piperea. Am ajuns in decembrie, iar sumele catre CET Govora tot nu s-au achitat.

Cat despre asa-zisii investitori, care n-au mai aparut, iata cum amagea Piperea Consiliul Judetean Vâlcea, la acea data: „Există două concerne interesate de privatizarea combinatului chimic vâlcean. Un cumpărător s-a putea să apară în data de 15 decembrie, întrucât şi aceasta este o informaţie oficială de la minister, concernul acela chinezesc despre care s-a vorbit va veni în vizită în România pentru Oltchim în ziua de luni, respectiv, marţi. Din câte am înţeles mai vin şi ceilalţi ofertanţi care sunt un concern din Turcia.” Ofertantii, insa, nu s-au inghesuit, nu au aparut stiri in presa ca, dupa schimbarea de guvern, Ponta cu Ciolos, acestia sa mai apara, turcii si chinezii dau bir cu fugitii. Mai trebuie remarcat ca de unde, initial, „trei consortii importante sunt interesate de Oltchim”, declaratie facuta in septembrie, in octombrie au ramas doar doua – chinezii si turcii – in noiembrie doar unul – asa-zisii chinezi – iar in decembrie, zero! „Minciuna e de aur”, pare sa fie sloganul lui Piperea.

Luca Iliescu – ziuanews.ro

Leave a Response