|duminică, aprilie 2, 2023
  • Follow Us!

„Crăciuniţa” Mădălina, fata din Vâlcea care face minuni pentru sărmani: „Am tăiat lemne, am strâns bani, am dat cu mopul, am făcut de toate pentru a-i ajuta” 

646x404 (1)

La doar 25 de ani,  Mădălina Mitu este omul care aduce Crăciunul în casa a zeci de familii nevoiaşe din Râmnicu Vâlcea. Pentru un strop de fericire pe chipul copiilor sărmani, tânăra nu se fereşte să taie lemne ori să spele vase în restaurantele şi pensiunile  din oraş.

Cochetează cu lumea modei, urmează cursuri masterale in managementul afacerilor şi duce un trai pe care mulţi români l-ar considera mai mult decât decent. Cam aşa ar putea fi descrisă succint,  în doar câteva cuvinte, viaţa tinerei din Râmnicu Vâlcea. Dincolo de aparenţe, preocupările Mădălinei depăşesc orice limită impusă de statutul social de care se bucură, căci tânăra provine dintr-o familie care a reuşit să dezvolte o mică afacere pe plan local. Mădălina este implicată trup şi suflet într-o campanie menită să aducă speranţa în casele a zeci de familii şi bucurie pe chipurile multor copii pentru care Crăciunul sau Paştele sunt sarbatori ca oricare altele.    Povestea a început în decembrie 2014   Impresionată de sărăcia lucie în care trăiesc mulţi semeni, tânăra a avut în urmă cu un an o idee salvatoare, inspirată ce-i drept dintr-o emisiune TV în care vedetele strâng bani pentru nevoiaşi, muncind în diverse localuri sau la ferme de animale, idee ce s-a concretizat în proiectul „Munceşte, dăruieşte şi ajută”. Împreună cu trei prieteni de nădejde, Mădălina  a început să bată în decembrie 2014 pe la uşile agenţilor economici din Râmnicu Vâlcea, pentru a le prezenta cazurile unor oameni loviţi de soartă şi a cere ajutor financiar. În schimbul banilor donaţi de patronii acestor firme, tinerii s-au oferit să presteze diverse munci.

Începutul a fost unul timid şi nu de puţine ori li s-a închis uşa în faţă, dar tinerii nu s-au lăsat descurajaţi.   „Ne-am inspirat mult din emisiunea lui nea Marin şi pot să spun că oamenii ne-au ajutat foarte mult, că reacţia celor cărora le-am cerut ajutorul a fost una pozitivă. Au fost însă şi cazuri când ni s-a închis pur şi simplu uşa în nas, oamenii nu au vrut să doneze,  dar nu ne-am descurajat. Am făcut de toate până acum: am tăiat lemne, am dat cu mopul, am măturat, am spălat vase. Dar cel mai greu lucru nu a fost munca fizică, ci să-i determinăm pe oameni să ne ajute ca mai apoi, la rândul nostru, să ajutăm alţi oameni. Toţi banii strânşi ajung la oameni foarte săraci, loviţi de soartă, şi de fiecare dată când am strâns fonduri am dat dovadă de transparenţă, am postăm totul pe Facebook pentru ca toată lumea să ştie câţi bani s-au strans şi ce am făcut cu ei”, spune Mădălina Mitu.

646x528  Din decembrie 2014 şi până în prezent, Mădălina, Carmen, Răzvan şi Dragoş au bătut la uşile a zeci de afacerişti sau mici întreprinzători din Vâlcea. Aşa au reuşit să le ofere pachete cu haine, jucării şi alimente copiilor nevoiaşi, care locuiesc în ghetoul din cartierul Râureni sau în localităţi limitrofe Râmnicului, nu doar de Crăciun, ci şi de Anul Nou, Paşte sau de Ziua Copilului.    Au descoperit-o pe Magda, fetiţa care a impresionat o ţară întreagă     Printre cazurile sociale care i-au impresionat până la lacrimi este şi cel al Magdei, fetiţa de 12 ani care locuieşte cu tatăl într-o baracă, pe un câmp de la marginea oraşului Râmnicu Vâlcea. Povestea copilei premiante din Copăcelu, care a crescut fără mamă,  i-a marcat pentru totdeauna pe cei patru tineri, care au decis să-şi concentreze toate eforturile pentru a-i oferi micuţei un adăpost acceptabil, pe care să-l poată numi „acasă”.

„Pe Magda am cunoscut-o întâmplător, la începutul acestei luni, când am mers să cunosc mai bine familiile pe care urmează să le ajutăm de Crăciunul acesta.  Când am văzut unde locuişte mi-am spus că trebuie să facem mult mai mult pentru acest copil decât să-i oferim cadouri şi haine. Situaţia ei este cu adevărat excepţională, pentru că nu şi-a cunoscut niciodată mama şi, dincolo de aspectele financiare, are nevoie de un suflet care să o călăuzească”, explica Mădălina Mitu.

În urmă cu o săptămână, tinerii au început să bată din nou din uşă în uşă pentru a strânge banii necesari construcţiei unei căsuţe pentru Magda. Au reuşit să strângă până acum câteva mii de lei, iar pentru a face rost şi de diferenţa de bani s-au gândit inclusiv să facă un drum până la Bucureşti şi să bată la poarta lui Gheorghe Becali.

Cred în puterea exemplului

Tinerii din Râmnicu Vâlcea care muncesc pentru a dărui bucurie unor oameni amărâţi cred în puterea exemplului şi speră că gestul lor, chiar dacă unora le va părea insignifiant, va provoca o reacţie şi în rândul altor semeni care pot să ajute.    “Cred că dacă şi alţi oameni s-ar implica în acţiuni de acest fel am reuşi să schimbăm ceva în România, şi noi- românii- am deveni mai deschişi, mai buni. Dacă Guvernul nu poate să schimbe ceva în ţară, atunci să ne implicăm măcar noi mai mult, pentru că schimbarea începe prin noi. Sperăm să preia şi alţi oameni această idée, să putem astfel ajuta şi mai mulţi nevoiaşi”, conchide Mădălina.

Citeste mai mult: adev.ro/nz3pbr

Leave a Response