|sâmbătă, martie 25, 2023
 • Follow Us!

Ilie Şerbănescu: În genunchi în faţa FMI şi UE, ne-am distrus industria şi suntem vasali altora 

AL-NOSTRU-ILIE-ŞERBĂNESCU

Am fost fortati sa incheiem acordul din 2009. Am fost amenintati ca vor pleca bancile din tara, desi probabil nu ar fi facut-o. Daca nu am fi lichidat sistemul bancar propriu intre 2003 si 2008 si nu s-ar fi facut creditele/datoriile fara acoperire, nu am fi avut cum sa fim amenintati.

Florea Dumitrescu:

Pentru a fi membru in UE Romania a pierdut sute de miliarde de dolari prin jefuirea economiei sale. Nu se poate sa trecem cu vederea aceste lucruri; aveam o baza economica ce putea fi modernizata. Noi am dat insa cu piciorul la tot ce aveam, ne-am distrus propria industrie.

Ilie Serbanescu:

– FMI avea alta atitudine fata de Romania cand facea parte din lagarul socialist, deoarece atunci tara noastra a facut o bresa. Acum insa sunt alte conditii.

Nu exista bani pe gratis, asta e o poveste de adormit copii. Am ajuns sa fim vasalii altora, suntem dependenti economic de altii pe toate compartimentele. La ultimul summit de la Bruxelles miza a fost intre Germania si Marea Britanie.

Florea Dumitrescu:

– Traian Basescu are aceeasi nemultumire ca si FMI, in loc sa fi reprezentat Romania pe langa aceasta institutie. In negocierile avute cu FMI in anii ’70, daca as fi facut ce spuneai McNamara si ceilalti oficiali ai institutiei, as fi indatorat tara. Deci trebuie avut, in aceste negocieri, un punct de vedere propriu, care sa corespunda celui national, nu unul care sa se identifice cu cel al FMI. Acum, noi, de unde vom inapoia creditele, cand nu mai avem economie care sa produca?

Ilie Serbanescu:

– Pe atunci aveam insa un anume grad de independenta, pe care astazi nu-l mai avem. In momentul de fata suntem lichidati si intr-un grad de dependenta absurd.

– Am fost fortati sa incheiem acordul din 2009. Am fost amenintati ca vor pleca bancile din tara, desi probabil nu ar fi facut-o. Daca nu am fi lichidat sistemul bancar propriu intre 2003 si 2008 si nu s-ar fi facut creditele/datoriile fara acoperire, nu am fi avut cum sa fim amenintati.

In prezent nu mai avem nici macar capacitatea de manevra din 2009: resursele minerale nu mai sunt ale noastre, retelele de distributie a gazului la fel, bancile nu mai sunt nici ele.

– Daca ridica glasul Merkel sau Barosso, in aceasta situatie, poate ar trebui sa incepem sa spunem: da domnule, arunca-ma afara din lume. Si poate doar atunci vor spune, stati, nici chiar asa, ca nu-i putem omori. E greu sa traim mai prost decat traim acum.

Florea Dumitrescu:

Eu am scris inca din 1992 ca macar sistemul bancar sa nu-l privatizam. Si n-am scris de la mine, am citit in zeci de carti, si n-am gasit pe lume care sa-si distruga sistemul bancar, inclusiv in tarile capitaliste, unde tarile au propriile lor banci.

Ilie Serbanescu:

– Eu n-am auzit pe lume de vreo tara care sa se fi dezvoltat pe baza de banci straine. Nu exista.Polonia, care a facut privatizari masive, si-a pastrat in fiecare sector o prezenta importanta.

expunere.com

5 Responses to Ilie Şerbănescu: În genunchi în faţa FMI şi UE, ne-am distrus industria şi suntem vasali altora

 1. Cristian

  Legea asta, a darii în plată, tocmai asta rezolva, ce a spus Șerbănescu mai sus „Daca ridica glasul Merkel sau Barosso, in aceasta situatie, poate ar trebui sa incepem sa spunem: da domnule, arunca-ma afara din lume. Si poate doar atunci vor spune, stati, nici chiar asa, ca nu-i putem omori. E greu sa traim mai prost decat traim acum.” Din păcate suntem nevoiți să ducem mai departe povara asta.

   
 2. Alice

  Ne-am vandut ca o curva ieftina pentru cateva favoruri si cativa banuti. Asta e tipologia individului roman din conducere…

   
 3. Alice

  Ne-am vandut ca o dama ieftina pentru cateva favoruri si cativa banuti. Asta e tipologia individului roman din conducere…

   
 4. SERGIU MATACHE

  Ceea ce se intimpla acum acestui neam este identic cu ceea ce a facut Ceausescu cind a dezradacinat taranul roman de la obirsia satului sau si l-a adus la oras sa il faca muncitor in fabrici si uzine.Practic noi ca popor am fost scosi din matca noastra bazata pe valori traditionale crestine si introdusi intr-o societate eterogena care se conduce dupa reguli si filozofii de viata straine spiritului romanesc .

   
 5. puiu

  Toti politicienii cu functii de raspundere dupa 1990 sunt niste tradatori si vanzatori de tfara implicarea lor deazastruoasa nu se ajungea acum in care Romania nu mai are aproape nimic propriu !!

   

Leave a Response