|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

Primarul Alexandru DEDIU din Păușești Măglași bifează realizările ca pe sarcini de serviciu 

dediu a  1

 

Primarul Al. DEDIU din Păușești Măglași bifează realizările ca pe sarcini de serviciuDomnule primar, vă rugăm, să faceți o sinteză a celor realizate în acest mandat. Suntem în luna octombrie 2015, mai sunt multe luni până se încheie mandatul, dar o imagine generală credem că aveți.

În acest mandat, 2012-2016 am încercat ca în localitatea Păușești Măglași să realizăm cât mai multe lucruri bune, mai multe investiții pentru localitate și pentru cetățeni. Din discuțiile cu cetățenii comunei, cu cei din satele aparținătoare comunei, am înțeles că fiecare sat are nevoie de ceva.

Acest ceva însemând o lucrare, o investiție, un ajutor din partea noastră, a primăriei, ca fiecare cetățean să fie mulțumit, să poată să gândească și pentru viitor că satul fiecăruia s-a mai dezvoltat, că localitatea, în general s-a mai dezvoltat.
Pot să vă spun că au fost și câteva proiecte cu fonduri europene, dar și proiecte cu sume din bugetul local.
Ar fi interesant să ne spuneți, pe fiecare sat, ce anume au considerat oamenii că este prioritar pentru îmbunătățirea vieții lor.
Voi începe cu cel mai mare sat al localității, satul Valea Cheii, așezat lângă stațiunea Băile Olănești, un sat cu peste 1300 locuitori, cu foarte multe drumuri comunale, un sat traversat de râurile Olănești și Cheia. Aici am construit un pod peste râul Cheia, în punctul Valea Cheii- Cheia, care deservește cetățeni din satul Valea Cheii, proprietari de terenuri peste râul Cheia. Are o suprafață de peste 300 ha, unde cetățenii au plantații de pomi, mere, prune, fânețe, și, din discuțiile cu aceștia, am înțeles că era necesar să construim acest pod. Am realizat o lucrare frumoasă, un adevărat pod, care va dura peste 100 de ani, o lucrare de care majoritatea cetățenilor din zonă au fost mulțumiți.
Am asfaltat două ulițe care sunt tot în Cheia, ulițe care deservesc în jur de 250 de gospodării.

Avem o bază sportivă în Valea Cheii cu un teren de fotbal dotat cu tribune, vestiare, apă curentă caldă și rece, unde echipa de fotbal a localității joacă în liga a –IV-a.
La Valea Cheii aveam o construcție, fosta primărie a comunei Sărăcinești, acum satul Valea Cheii, care s-a degradat datorită vechimii, însă, prin fonduri europene, am întocmit un proiect și am reabilitat această clădire.

Am ridicat un centru de informare turistică în care activează doi salariați tineri, ambii au absolvit facultatea de turism, iar unul dintre aceștia are și facultatea de informatică, în centru desfășurându-se activități turistice și culturale. Peste stradă de Centrul de Informare este Mănăstirea Sărăcinești, fostul Cămin de bătrâni, unde, și noi, localitatea am intervenit cu fonduri pentru reabilitarea anumitor zone din incinta mănăstirii.
În satul Valea Cheii am construit o biserică, cu ajutorul cetățenilor și în proporție de 75% cu fonduri ale primăriei. Am construit o bisericuță deosebită, am făcut o sală de mese, cu bucătărie, cu materiale date de primărie. Am dotat biserica și sala de mese cu centrală termică. Venind către centrul localității urmează satul Păușești Măglași unde avem alimentare cu apă și canalizare la drum național.

În acest mandat am reușit ca întregul sat Păușești Măglași să aibă apă curentă.

În satul Ulmețel, care este peste pârâul Valea de Brădet, un sat de oameni gospodari, cu potențial pentru localitate, foarte mulți cetățeni din municipiu și din alte localități ale țării și-au construit locuințe. Am intervenit la drumurile comunale, le-am reabilitat pentru a se putea circula în mod onorabil.
In satul Coasta am introdus conductele de apă, de asemenea și în satul Pietrari am extins alimentarea cu apă. Conducta de gaze trece prin satul Păușești Măglași, iar satul Vlăduceni este în totalitate alimentat cu apă.
Am întocmit un proiect cu fonduri pe Ordonanța nr. 28 pentru asfaltare de drumuri, pentru un proiect de 6 km, s-a licitat și firma constructoare a și primit autorizația de începere a lucrărilor.
Când se vor termina aceste lucrări?
Lucrările vor fi finalizate până în toamna anului viitor.
Înseamnă că deja vă vedeți în mandatul următor.
Da, fiecare primar se vede, dar trebuie să așteptăm momentul alegerilor, știți vorba aceea – toamna se numără bobocii, însă la noi se numără în iunie.
De asemenea, am întocmit un proiect pe fonduri europene pentru reabilitarea drumurilor de pantă. Avem în jur de trei drumuri de pantă cu o lungime de peste 1 km în satul Coasta, satul Vlăduceni, Valea Cheii, Păușești Măglași. Drumurile au fost asfaltate acum 15 ani, însă, datorită intemperiilor, a circulației, a materialelor antiderapante pe care le folosim în fiecare iarnă pentru deszăpezire s-au degradat. Proiectul este gata, îl vom depune la AFIR Craiova pentru a putea să primim undă verde, să fie eligibil, cu completările care se vor cere, și cred că vom avea o lucrare deosebită.
Toate aceste lucruri, foarte multe, le-ați enumerat cu multă ușurință. Sunt multe, mi le imaginez așa, cu ochii minții, le-ați realizat fără să faceți foarte multă propagandă, fără să vă afirmați ca fiind cel mai bun din zonă, cel mai puternic, cel mai harnic. Ce filozofie aveți dumneavoastră, ca primar? Cum vă priviți dumneavoastră, pe dumneavoastră?
Eu cred că există pațină laudă de sine cu privire la realizările mandatului, atunci cand vă povestim dumneavoastra pentru acest interviu.

Nu ați lăsat impresia aceasta, le-ați enumerat pur și simplu, ca pe niște sarcini de serviciu bifate.

Așa este, ați punctat foarte bine. Tot ceea ce v-am enumerat intră în sarcinile mele de serviciu.
Aș dori să mai adaug o realizare, respectiv un proiect pentru realizarea trotuarelor din localitate, cele de-a lungul drumului national, de la hotarul cu, comuna Vlădești până la hotar cu localitatea Băile Olănești, pe care le-am facut după ce am executat lucrări de canalizare, apă, gaze. Sigur, nu au fost trotuare în localitate, dar nu îmi plăcea cum arăta drumul național. Oamenii circulă pe asfalt, pe drumul național. Începând cu anul 2000 avem o circulație intensă pe acest drum, iar copiii de la școală și cetățenii nu aveau condiții bune de circulație de-a lungul drumului național. Ca atare, împreună cu consilierii, cu salariații din primărie, în baza strategiei de dezvoltare a localității, a fost prinsă și această investiție. Iată că i-a venit rândul și aș dori să mă apuc de aceste lucrări. O parte vafi plantată cu pomi ornamentali și cu gazon, iar pe cealaltă parte vor fi pavele, iar fiecare gospodărie va avea intrare, șanțuri betonate, prin care să se scurgă apele pluviale. Pot să vă spun că, atunci când voi realiza această lucrare, localitatea, de-a lungul drumului national, va fi superbă.
Câți km sunt?
Sunt 7 km. Mă preocupă foarte mult ordinea și disciplina, curățenia localității, îmi plac foarte mult florile. Atunci când voi termina, pentru că va fi destul de costisitoare, în jur de 15 miliarde investiția, aș dori ca toată localitatea să fie plină de flori și pomi ornamentali.
Am construit 10 stații de autobuz, stil zonă de munte, din grinzi de brad, acoperite cu material stil șiță, stații care arată destul de bine. Am avut și stații din metal cu policarbonat, însă în fiecare localitate sunt și oameni care distrug și unele dintre acele stații au fost distruse.
Eu stau să mă gândesc cum va arăta comuna Păușești Măglași cu trotuare. O să fie senzație. Veți face cu fonduri locale?
Da, vom face cu fonduri de la buget.
A cui a fost ideea? A dumneavoastră?
A mea. Stau, studiez, cans merg prin alte localități ale țării sau în străinătate, filmez, fotografiez și le pun în practică. Sunt multe de făcut, însă când văd o localitate curată și plină de flori simt că acolo este o mână de gospodar.
Părerea mea este că aceste trotuare ridică comuna la nivel de comună europeană.
În acest mandat am făcut rău și unora dintre cetățeni, în sensul că, în jur de 32 de cetățeni au fost amendați pentru vegetația uscată, pentru vegetația crescută la porți, pentru vegetația crescută la terenurile cumpărate de cetățeni care locuiesc prin alte zone și le-au lăsat neîngrijite, cu mărăcini, rugi, pomi care s-au uscat. I-am înştiinţat de 2-3 ori, însă nu au avut bunăvoinţa să achieseze la adresele noastre, şi atunci, sigur că da, am apelat şi la această măsură coercitivă. Mi s-a întâmplat şi mie să trec cu maşina pe anumite porţiuni de drum, de uliţe şi să-mi agaţe oglinda, să-mi zgârie maşina. Legea este clară, calea de acces trebuie să fie liberă și curată. Uneori se întâmplă şi evenimente nefericite, incendii, oameni bolnavi care trebuie transportaţi cu mașinile de salvare. Aceste maşini sunt dotate cu oglinzi, cu girofaruri, şi chiar am avut surpriza neplăcută să vină la mine un pompier, care intervenise la un incediu, și care ma informat că şi-a rupt oglinda şi i s-a spart girofarul de la maşină.
Domnule primar, spuneţi-ne, în următorii patru ani, ce-i mai trebuie acestei comune?
În primul rând iluminatul public. La ora aceasta stau bine cu iluminatul public, însă întâmpin greutăţi cu becurile, deoarece se ard foarte repede din cauza tensiunilor intermitente pe traseu, şi, cred că marfa este proastă. Şi, atunci, trebuie să schimbăm sistemul, din lămpi cu becuri, în lămpi cu leduri, iar pentru aceasta sunt în discuţii cu SC ELECTROMAGNETICA. Eu, nu că sunt nationalist extremist, însă tot timpul, când cumpăr materiale mă uit să fie româneşti. Evit să cumpăr produse străine. Electromagnetica este o instituţie veche, cu tradiţie, am văzut ce marfă produce şi am purtat nişte discuţii pentru a achiziţiona în jur de 600 lămpi cu leduri.
Altceva ce îi mai trebuie comunei?
Canalizarea, pentru că nu toată comuna beneficiază de canalizare. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apa Vâlcea, din care şi noi, comuna Păuşeşti Măglaşi facem parte, are un proiect de 170 milioane de euro pentru a introduce apă și canalizare în localităţile unde nu există sau în localităţile din jurul oraşului cu o populaţie mare.
În şedinţele pe care le-am avu,t am purtat discuţii despre necesităţile oamenilor din localitate şi, din aceşti bani, cred că îi vor reveni şi localităţii noastre 1,5 milioane de euro, pe care să îi folosim pentru introducerea canalizării. În trei ani, maximum patru, localitatea va beneficia în proporție de 70% şi de canalizare.
După aceea, se va dezvolta de la sine, pentru că vor veni oameni de la Râmnicu Vâlcea, vor construi aici case, se va dezvolta localitatea armonios.
Mă gândesc neîncetat să aduc cât mai multe firme, mă preocupă acest lucru pentru că numai astfel poţi să dai de lucru la cetăţeni, să creăm locuri de muncă şi astfel aceștia să aibă putere de cumpărare, banul să circule şi din acesti bani, o parte să ajungă şi la bugetul local, sume destul de bune, pe care le vom folosi, în continuare, pentru necesitățile cetățenilor.
Vă mulţumim foarte mult!

Material realizat de Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale) şi Tiberiu Pîrnău (Ziarul de Vâlcea) în cadrul proiectului Primarii județului Vâlcea, 2016

Leave a Response