La propunerea MDRAP, Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un Proiect de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, document care va înlocui cadrul legislativ care reglementează în prezent funcţionarea asociaţiilor de proprietari, şi anume Legea nr. 230/2007. Totuşi, pentru a intra în vigoare, documentul trebuie să treacă şi de cele două Camere ale Parlamentului, respectiv Senatul şi Camera Deputaţilor.

Potrivit unui comunicat de ieri al Executivului, noul document preia reglementări promovate printr-un proiect de act normativ adoptat de Executiv în noiembrie 2016, dar clasat la scurt timp în Senat.

Astfel, noul cadru legal se va aplica tuturor imobilelor formate din teren cu una sau mai multe construcţii, în care există proprietăţi individuale reprezentate de locuinţe şi/sau spaţii cu altă destinaţie.

În acest context, proiectul de lege ce urmează să ajungă acum, pentru a doua oară, în dezbaterile Parlamentului va stabili condiţii clare pentru folosinţa, modificarea şi întreţinerea locuinţei, normele de conduită în cadrul condominiului sau principiile de stabilire a cotelor de proprietate comună asupra imobilului. Totodată, prevederile documentului vizează:

  • eficientizarea administrării locuinţelor, fie că sunt imobile colective tip bloc, locuinţe situate în curţi comune sau ansambluri rezidenţiale;
  • o mai bună structură a organelor de conducere ale asociaţiilor de proprietari;
  • clarificarea responsabilităţilor şi incompatibilităţilor dintre membrii structurilor de conducere din cadrul asociaţiilor de proprietari;
  • instituirea regulamentului condominiului, în care să se înscrie regulile de comportament şi de folosire a proprietăţii;
  • clarificarea şi eficientizarea relaţiei dintre autorităţile publice şi asociaţiile de proprietari.

Astfel, în condiţiile în care condominiul va fi abordat în sensul larg al termenului, fie că este cazul locuinţelor situate în imobile colective, fie că este vorba de locuinţe individuale situate în curţi comune sau alte forme de proprietăţi concret delimitate, se va îmbunătăţi administrarea imobilelor în care se află mai multe proprietăţi şi, implicit, mai mulţi proprietari, iar aceştia vor fi responsabilizaţi.

Reprezentanţii Guvernului amintesc de faptul că proprietarii nu au numai drepturi, ci şi obligaţii legale legate de conservarea funcţională a imobilului, de asigurarea unui standard ridicat al calităţii vieţii şi de reducerea consumului şi asigurarea eficienţei energetice.

În ceea ce priveşte activitatea asociaţiilor de proprietari, proiectul de act normativ aprobat de Executiv introduce obligativitatea constituirii de către asociaţiile de proprietari a fondului de reparaţii anual, precum şi a fondului de rulment.

De asemenea, vor fi detaliate şi clarificate atribuţiile administratorului, ale preşedintelui, ale comitetului executiv, ale cenzorilor, tipul de relaţii dintre aceştia, precum şi procedurile de aprobare a deciziilor privind realizarea lucrărilor de reabilitare a imobilului şi de limitare a consumului energetic.

Nu în ultimul rând, proiectul de lege introduce obligativitatea ca lucrările de reabilitare pentru imobilele de locuinţe având mai multe tronsoane/scări să se facă unitar, şi nu pe segmente de clădire. În ceea ce priveşte condominiile de tipul imobilelor colective multietajate, modificarea aspectului faţadei se poate face numai în mod unitar pe întreg condominiul, indiferent de numărul asociaţiilor de proprietari constituite pe scări sau tronsoane, în baza unei documentaţii tehnice elaborate în condiţiile legii, de către arhitecţi cu drept de semnătură.

În altă ordine de idei, comunicatul Guvernului aminteşte şi de introducerea locuințelor de sprijin pentru cetățeni. Mai precis, autoritățile locale vor putea să cumpere, la licitație publică, locuințe executate silit, iar acestea vor putea fi închiriate persoanelor sau familiilor evacuate sau care urmează să fie evacuate pentru că nu și-au mai putut achita cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei.

Notă: Persoanele care nu-și mai pot plăti ratele creditului ipotecar vor putea să scape la rândul lor de evacuarea din locuință, potrivit unui alt proiect de act normativ care aşteaptă semnătura preşedintelui. Mai multe detalii despre modalitatea în care autoritățile locale vor urma să cumpere anumite locuințe scoase la licitație și să lase foștii proprietari să stea în ele cu chirie mică găsiţi aici.

 

Atenţie! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de cele două Camere ale Parlamentului, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial. 

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_41166/Guvernul-a-decis-Asocia%C5%A3iile-de-proprietari-vor-avea-un-nou-cadru-legal.htmlGuvernul