|marți, septembrie 27, 2022
  • Follow Us!

Creditorii Oltchim au aprobat vânzarea activelor cu 127 milioane euro către Chimcomplex, deținut de Ştefan Vuza. Care sunt planurile milionarului 

12-oltchim-agerpres-6482234-605x

Adunarea Generală a creditorilor Oltchim SA a aprobat contractul de vânzare de active (Pachetele 1-5 şi, parțial, 7) încheiat între Oltchim SA – în calitate de vânzător, Chimcomplex SA Borzești – în calitate de cumpărător şi Serviciile Comerciale Române SA – în calitate de Garant, inclusiv Prețul Tranzacției (fără a se aduce atingere posibilității de completări şi ajustări tehnice la proiectele de protocoale de transfer şi contracte ce figurează în anexe, în vederea finalizării vânzării).

Informarea se găseşte într-un comunicat remis astăzi bursei de către consorţiul de administratori judiciari compus din BDO Business Restructuring şi Rominsolv. Valoarea tranzacţiei prin care Ștefan Vuza intră în posesia activelor Oltchim este de 127 milioane de euro.

Combinatul din Râmnicu Vâlcea  a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar. În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active, a căror valoare totală de piaţă este de 293,728 milioane euro. Preţul de pornire a vânzării a fost de 307 milioane euro.

Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă şi singurul producător din România de clor şi polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70 % din producţia sa.

Compania vâlceană a trecut prin schimbări importante în acest an, şi a revenit spectaculos la prosperitate, după mai mulţi ani de declin în care toate lumea îi prevestea falimentul. Dacă anul trecut era încă pe pierdere, având doar un profit operaţional, anul acesta combinatul siderurgic a raportat un profit net de 9 milioane de euro, în primele nouă luni ale anului, dublu comparativ cu cel consemnat în perioada similară din 2016. În acelaşi timp, cifra de afaceri a combinatului a crescut cu 29%, la 155 milioane euro.

Care este viziunea lui Ștefan Vuza

Antreprenorul Ștefan Vuza intenţionează, prin preluarea activelor Oltchim, să înfiinţeze Compania Română de Chimie, un viitor jucător important din punct de vedere al relevanţei regionale în industria chimică. Planul de afaceri al acestei noi entităţi este fundamentat pe relansarea chimiei româneşti, incluzând posibilitatea de creştere a producţiei industriale la peste 1 miliard de euro anual, în 7 ani de la preluare, precum şi crearea de locuri de muncă la peste 9000 pe orizontală şi verticală, cât şi la diversificarea operaţiunilor comerciale în întreaga regiune. Conform calculelor specialiştilor Chimcomplex, Compania Română de Chimie se va consolida în primii doi ani prin realizarea unui număr important de investiţii care vor crea condiţii pentru funcţionarea la capacitate a instalaţiilor existente, atât la Borzeşti, cât şi la Râmnicu Vâlcea. Programul investiţional preconizat se ridică la peste 275 milioane de euro.

“Ca antreprenor şi industriaş român ale cărui companii activează pe piaţa Centrală şi Est-Europeană în industria chimică, responsabil de o cifră de afaceri de sute de milioane de Euro, tradus în mii de locuri de muncă, cred cu tărie în beneficiile şi potenţialul unei politici europene de pan-industrializare. Invit şi încurajez, în acest sens, pe toţi responsabilii europeni să gândească mare, macro, în termeni de campioni industriali europeni. Trebuie să redevenim competitivi la nivel mondial, iar acest deziderat trebuie asumat, concret şi coerent”, declara Ștefan Vuza, în vara acestui an într-un interviu acordat revistei European Business Review.

Anul trecut, Vuza spunea că afacerile Chimcomplex trebuie să meargă înainte şi că nu poate rămâne ancorate într-un proiect care trenează de mai bine de 5 ani şi care are un termen de finalizare incert. Astfel, industriaşul român s-a orientat către pieţele de profil din ţările vecine, acolo unde declară că a găsit mai multă receptivitate şi transparenţă din partea oficialităţilor acestor ţări. Înfiinţată în 1954, Chimcomplex Borzeşti este unul dintre fabricanţii de produse chimice din România cu mare tradiţie. Combinatul, care face parte din Grupul Servicii Comerciale Române (SCR), fabrică şi astăzi peste 20 de produse chimice utilizate în majoritatea domeniilor de activitate din economie. În 2016, a înregistrat o cifră de afaceri de 41 de milioane de euro şi un profit de 1,8 milioane de euro. Anul acesta, toate resursele au fost canalizate spre preluarea combinatului Oltchim, compania fiind implicată în mai multe tranzacţii pentru a rost de lichidităţi. În ceea ce priveşte finalizarea procesului de  vânzare , acesta ar urma să aibă loc în prima jumătate a anului 2018.

Din Grupul SCR mai fac parte Caromet Caransebeş, producător de construcţii metalice, A6 Dej, cel mai mare producător de energie electrică din biomasă, Contactoare Buzău, Nova Textile Piteşti, Inav Bucureşti şi altele.

Ștefan Vuza, 48 de ani, este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 135-138 milioane de euro, conform ediţiei din acest an a Top 300 Capital. Omul de afaceri se află pe locul 33 în clasament.

Sursa: capital.ro

One Response to Creditorii Oltchim au aprobat vânzarea activelor cu 127 milioane euro către Chimcomplex, deținut de Ştefan Vuza. Care sunt planurile milionarului

  1. Marian Pătrașcu

    Doar atât? Doar metalele din ce s-a vândut valorează de cel puțin de cinci ori mai mult!
    Degeaba produci polieteri și dervați dacă nu produci și izocianați pentru poliuretani. Las’că o să cumpere tot de la unguri (Combinatul Chimic Borsody, care, aprpo a rămas tot la stat și merge trăsnet!).
    Știam să facem PVC ultracompetitiv pe piața mondială până când Oltchim n-a mai primit etilenă pentru obținetea clorurii de vinil, materia primă pentru fabricarea PVC. Să-i mulțumim lui Roibu că a furat Oltchim-ul la blană pe-o mână cu politicieni, acoliți și unii ziariști. Și văd că până acum nu i s-a mișcat niciun fir de păr din cap! De ce oare? „De mă voi scula, pre mulți am să popesc și eu!” – spune personajul principal dintr-o cunoscută piesă de teatru istorică. Parafrazând, Roibu pare a spune: „De voi cădea în groapă, pe mulți am să trag după mine!”. Țară de lichele, țară de secături, onoare excepțiilor, mult prea puține pentru a schimba ceva și care nu fac decât să confirma regula! Avem fix ceea ce merităm!

     

Leave a Response