|vineri, martie 29, 2024
  • Follow Us!

Mesajul Primarului Mircia Gutău cu ocazia Zilei Independenţei şi Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial 

14ffaaa38a14891a22f6f4fd92eae7e2_L

Tripla sărbătoare de astăzi se desfăşoară într-o ordine oarecum inversă. Am marcat, mai întâi, Ziua Europei, pentru a ne reuni acum ca să sărbătorim Ziua Independenţei României şi Ziua Victoriei în cel de-al doilea Război Mondial. Spun ordine inversă pentru că nu doar cronologic, ci şi faptic, cele trei momente festive ale zilei de 9 mai se înlănţuie altfel. România, care şi-a declarat independenţa la 9 mai 1877 şi şi-a câştigat-o în urma unui război sângeros, care a reuşit să se reîntregească în urmă cu 100 de ani, care şi-a găsit locul firesc în tabăra învingătorilor la finele celei de-a doua conflagraţii mondiale la 9 mai 1945, este acum o ţară membră cu drepturi depline a Uniunii Europene fondată la 9 mai 1950.

Altfel spus, nu am fi ajuns în prezentul acesta fără curajul de a ne lupta pentru neatârnare, fără a dori cu ardoare unirea în graniţele strămoşeşti şi fără a plăti o mult prea mare jertfă de sânge în războiul al doilea mondial.

Pentru fiecare dintre aceste etape trebuie să le fim recunoscători celor care le-au parcurs, celor care au militat, şi-au dat viaţa, au suferit sau au gândit şi lucrat pentru mai binele României. Datorită lor am putut sărbători, cu o oră în urmă, Ziua Europei din care facem parte geografic, istoric şi instituţional. Iar tuturor acestor mulţi români de dinaintea noastră, se cuvine să le mulţumim pentru tot ceea ce au făcut pentru noi.

Glorie veşnică eroilor care şi-au zidit destinele la construcţia României independente!

Recunoştinţă eternă tuturor celor care au murit luptând împotriva totalitarismului, fie el nazist sau de altă sorginte!

Şi ani mulţi şi plini de reuşite celor care astăzi aniversează România independentă, victorioasă şi europeană!

Leave a Response