|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

Ce se întâmplă cu banii strânși la Pilonul II de pensii 

bani

)
Deși s-au strâns în zece ani peste 9 miliarde de euro la Pilonul II, aceia sunt banii participanților la acel sistem, respectiv ai persoanelor fizice cotizante, deci nu sunt banii statului

Banii colectați la Pilonul II susțin o parte din datoria publică a țării, deoarece statul se împrumută cu o parte din acești bani pentru a acoperi aproximativ 7% din deficitul bugetar. În plus, dacă aceia care lucrează și cotizează la Pilonul I o fac pentru cei care sunt deja la pensie, persoanele care cotizează la Pilonul II vor beneficia de acei bani la pensia lor. GdS a efectuat o analiză comparativă pentru a fi înțelese mai bine mecanismele după care funcționează cele două sisteme de pensii: cel de stat și cel administrat privat.

În cei zece ani de când a apărut Pilonul II de pensii au existat 7.091.531 de participanți la acest pilon de pensii administrate privat, iar din aceia, la finele lunii februarie erau participanți activi (pentru care se plătea contribuția la pensii) 4.078.146 de persoane, conform datelor publice. Pentru aceste peste 4 milioane de persoane, contribuția la Pilonul II în luna februarie a fost de 713 milioane de lei. În total, s-au strâns la Pilonul II circa 9 miliarde de euro, până acum. Până anul trecut, din contribuția la asigurările sociale (Pensii) pe care o plăteau angajații din salariul lor către stat, o cotă parte de 5,1% ajungea în conturile fondurilor de pensii administrate privat, pentru persoanele participante la Pilonul II. Guvernul a decis ca începând cu 2018 contribuția obligatorie la Pilonul II să scadă la 3,75%.

În ultima perioadă au apărut discuții în spațiul public despre faptul că statul ar intenționa, pe de o parte, să facă opțională participarea la Pilonul II și nu obligatorie cum este acum, iar pe de altă parte să scadă contribuția la Pilonul II la zero. Autoritățile încearcă se dezmintă aceste intenții de naționalizare a fondurilor de la Pilonul II pe toate canalele. Totuși, este cunoscut faptul că sistemul public de pensii are un deficit uriaș, iar banii aflați în conturile celor șapte fonduri de pensii administrate privat la Pilonul II ar acoperi acest deficit la stat, numai că acești bani sunt privați, fiind fondurile participanților la Pilonul II, de care statul nu poate beneficia.

GdS vă prezintă o analiză comparativă a celor două piloane, respectiv Pilonul I – adică pensiile de stat și Pilonul II – adică banii de pensii administrate privat.

Diferențe între Pilonul I și Pilonul II

Persoanele angajate care contribuie din salariul lor la stat, la CAS (Pensii) o fac pentru a fi asigurate în sistem în acest moment. Din acei bani cotizați lună de lună la stat (Pilonul I) se plătesc pensiile persoanelor aflate deja la pensie. În momentul în care persoanele care cotizează la Pilonul I, deci la sistemul public de pensii, se vor pensiona, atunci punctul de pensie li se calculează în funcție de contributivitatea în timp, însă pensia efectivă le va fi plătită din banii care vor fi cotizați la acea vreme de către angajații din acel moment. În schimb, sumele care ajung la Pilonul II se strâng lună de lună în contul fiecărui participant, deci sunt bani privați care îi revin deponentului, în condițiile legii. Se plătește un comision stabilit prin lege către entitățile care se ocupă de fondurile de pensii aministrate privat. Banii astfel cotizați la Pilonul II sunt investiți în titluri de stat, în piața de capital și în alte instrumente financiare, astfel încât se obține un randament al fondurilor colectate la Pilonul II.

Diferența majoră față de Pilonul I de pensii este aceasta că banii se strâng în contul persoanei care îi cotizează. Banii strânși în contul fiecărui participant la Pionul II nu pot fi retrași de către deponent în perioada în care este activ pe piața muncii. Acești bani pot fi plătiți titularului în două situații: când își pierde capacitatea de muncă din cauza unei boli sau a unui accident și când ajunge la vârsta de pensionare. Când deponentul iese la pensie poate opta să primească banii într-o singură tranșă sau să îi primească sub forma unei pensii private lună de lună, pe un interval mai lung de timp. Până acum nu a ieșit niciun deponent la pensie la limită de vârstă care să beneficieze și de banii de la Pilonul II, însă potrivit unor persoane avizate din sistem, pensia lunară primită după mai mulți ani cotizați la Pilonul II ar fi cuprinsă între 120 de lei pe lună și 550 de lei pe lună, în funcție salariul pe care îl are participantul la Pilonul II în timpul perioadei în care cotizează la Fond.

Banii din Pilonul II sunt transmisibili moștenitorilor legali (soție, soț, copii), în cazul decesului titularului, pe când banii cotizați de o persoană la Pilonul I, deci la sistemul public de pensii, nu mai revin familiei decedatului, în sensul că familia nu încasează decât ajutorul de deces, în cuantumul stabilit prin lege, dar nu și banii cotizați de-a lungul vieții la acel sistem.

Piața pensiilor administrate privat este supravegheată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) care în acești ani nu a avertizat că ar fi vreo problemă la vreunul dintre administratorii fondurilor de pensii de la Pilonul II. În cazul în care un fond de pensii administrat privat se retrage de pe piața românească, participanții la fond nu sunt afectați în niciun fel. Participațiile fondului care se retrage sunt preluate de altul, iar sumele colectate în contul fiecărui participant sunt preluate integral de acel fond de pensii. Deci beneficiarii – persoane fizice – sunt protejați.

Statul este ajutat cu banii din Pilonul II

Cum explicam mai sus, sistemul de pensii publice nu are randament, pe când la Pilonul II există un randament al investițiilor. La mijlocul anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%, conform datelor pubicate atunci de ASF.

Potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), 92% din activele de circa 9 miliarde de euro ale Pilonului II sunt investite în economia românească, iar Pilonul II susţine, în prezent, circa 7% din datoria publică a României. Nu doar statul beneficiează de banii strânși la Pilonul II, dar o parte din aceștia asigură o parte din lichiditatea Bursei de Valori București (BVB). „La Bursa de Valori de la Bucureşti, fondurile de la Pilonul II deţin circa 1,9 miliarde de euro (20% din acţiunile liber tranzacţionate), asigurând circa 15% din lichiditate“, a precizat pentru presa centrală Radu Crăciun, membru în Consiliul Director al APAPR.

Cum sunt investiți banii participanților la Pilonul II

Pe site-ul Asociației, oricine se poate informa despre numărul de participanți la fondul de pensii administrate privat, despre valoarea unităților de fond, precum și despre modul în care sunt investiți banii participanților.

Potrivit datelor APAPR, din cei aproximativ 9 miliarde de euro strânși la Pilonul II, mai mult de jumătate sunt investiți în titlurile emise de statul român, care se împrumută. Astfel, 59,3% din fondurile colectate la Pilonul II sunt investite în titluri de stat; 10% din bani sunt păstrați în conturi bancare; 20,3% sunt investiți pe piața de capital din România, respectiv în acțiuni listate la BVB. Restul fondurilor sunt investite (în procente destul de mici, de la 1%, la 3,6%) în obligațiuni municipale, în obligațiuni supranaționale, fonduri mutuale și obligațiuni corporative.

Valoarea medie a unei unități de fond a fost, în februarie 2018, de 22,83 lei, conform datelor de la APRAP. Fiecare din cele 7 fonduri de pensii administrate privat care activează în România sunt obligate ca o dată pe an să își informeze participanții despre câți bani au strâns în contul lor, în sensul că le transmit câte unități de fond au acumulat și care este valoarea unei unități de fond. Ori de câte ori un participant la Pilonul II dorește informații despre contul său poate să solicite aceste date la Fondul de pensii administrate privat la care a aderat.

Cei care sunt repartizați aleatoriu la un fond de pensii administrat privat, în momentul în care s-au angajat și nu au apucat să opteze pentru un fond sau altul pot afla foarte ușor la ce fond au fost înscriși. Pe pagina de internet a ASF, www.asfromania.ro, există, în partea dreaptă, o casetă cu inscripția „Află la ce fond de pensii ești!“. Persoana angajată completează un formular on-line, cu datele de identificare, CNP, e-mail și număr de telefon. Apoi ASF trimite solicitatrea la toate fondurile, iar în cel mult două săptămâni de la trimiterea solicității, ASF îi comunică persoanei interesate la ce fond este înscris.

În 2008, Pilonul II a devenit obligatoriu pentru cei cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani, iar pentru cei de peste 45 de ani era opțional. Cei care aveau atunci 45 de ani, acum au 55, ceea ce înseamnă că vor mai trece încă 10 ani până vor ieși la pensie la limită de vârstă și vom putea afla concret ce pensie administrată privat i se cuvine unei persoane care a cotizat și la Pilonul II. (gds.ro)

Leave a Response