|vineri, octombrie 11, 2024
  • Follow Us!

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a slujit la hramul Mănăstirii Lainici 

slujire Varsanufie Lainici

 

La Sărbătoarea „Schimbarea la Faţă“, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la hramul istoric al Mănăstirii Lainici, veche aşezare monahală de pe defileul Jiului.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox al Ungariei și locțiitor al Episcopiei Dacia Felix.

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a prezentat importanţa sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului în istoria mântuirii şi a evidenţiat că evenimentul petrecut pe Tabor a întărit „credința Sfinților Apostoli că El este Fiul lui Dumnezeu”.

„Această îmbrăcare a Domnului în haina omenească nu este decât pentru ca să ne cuprindă în dragostea și în sfințenia Sa și prin această strălucire noi să beneficiem de aceste daruri dumnezeiești și să ne aflăm întru slavă dumnezeiască, să primim ce este sfânt și binecuvântat în Mântuitorul Hristos.

Sărbătoarea este un popas duhovnicesc care ne îndeamnă la meditație și la o analiză a vieții noastre, deoarece este vorba în însuși conținutul praznicului de elementul esențial, schimbarea.

„Mântuitorul Hristos Se schimbă la Față nu pentru a arăta că El este mai presus de lume, ci pentru a scoate în evidență dumnezeirea Sa și felul cum vom străluci și noi dacă vom urma poruncile Lui și vom face fapte bune ca să ajungem să strălucim de lumină în Împărăția cerurilor”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

Sărbătoarea a fost statornicită ca hram al acestui schit la data de 6 august 1860, când locaşul de închinare a fost sfinţit de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului Noul Severin.

 

 

Leave a Response