Mateeşti: A opta familie – aproape de evacuare
Mateeşti: A opta familie – aproape de evacuare
• Anchetă declanşată pentru descoperirea vinovaţilor
Din cauza alunecării de teren de la halda de steril Panga Nord din comuna Mateeşti va fi evacuată din locuinţă şi cea de a opta familie din satul Turceşti. „Alunecarea înaintează lent şi cred că ar trebui evacuată şi cea de-a opta familie“, a declarat prefectul Radu Renga. „Dintre cele şapte familii care şi-au pierdut casele, şase aveau locuinţele construite înainte de 1985 şi aceşti oameni ştiau că în zonă se va întâmpla ceva.
Vom vedea cum s-a făcut halda, dacă s-a respectat proiectul şi ce s-a întâmplat. Trebuie să răspundă cineva pentru cele întâmplate acolo“, a afirmat Radu Renga. Familiile ale căror case au fost distruse de steril au primit deja zilele acestea ajutorul umanitar de la Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, intrând în posesia banilor prin intermediul Direcţiei Muncii Vâlcea. Din fericire, temperaturile scăzute din ultima săptămână a încetinit oarecum alunecarea de la Mateeşti, dar aceasta înaintează totuşi spre casele oamenilor.
Alunu şi Goranu, în topul alunecărilor
Conform lui Horia Irimia, ministru secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Publice şi Locuinţei, prezent săptămâna trecută la Vâlcea, localitatea Alunu şi cartierul Goranu al Râmnicului sunt campioane în privinţa pericolului generat de alunecările de teren.
La Goranu a fost constatată o alunecare de teren cu consecinţe serioase, care pune în pericol un pod. „Sunt multe localităţi unde alunecările de teren au afectat sau pot afecta case, căi de acces sau cursuri ale râurilor. Tocmai de aceea, pe baza datelor culese din judeţ vom vorbi cu specialiştii pentru a efectua studii şi măsurători, dar şi cu ministrul pentru a finanţa remedierea acestora pe cât cu putinţă”, a declarat secretarul de stat Irimia.
La Goranu vor trebui luate astfel măsuri urgente. În localitatea Alunu, acum patru ani, 21 de locuinţe au fost distruse, între timp ele fiind construite din nou.
Cu toate că secretarul de stat a afirmat că prezenţa sa în judeţ nu a avut caracter electoral, traseul parcurs de Horia Irimia a fost unul exclusiv liberal. Echipa ministrului a vizitat doar localităţile cu primari înscrişi în PNL: Alunu, Horezu, Muereasca. Tangenţial, acesta a mers la Mateeşti şi în cartierul Goranu din Râmnicu Vâlcea.
Promisiuni de despăgubire pentru sinistraţi
Sinistraţii din Mateeşti îşi aşteaptă în zadar despăgubirile, pentru că Guvernul a decis efectuarea unei anchete care să descopere vinovaţii. Ministrul Irimia a precizat că statul nu este dispus să plătească pentru gafele altora: „Acolo trebuie văzut dacă s-a respectat proiectul iniţial. Vom trimite un grup de experţi care va analiza situaţia şi va stabili foarte clar responsabilităţile.
Cine a dat autorizaţiile de construcţie în buza muntelui, după 1997, când se ştia foarte clar că terenul alunecă? Acolo sunt mai multe cauze şi trebuie văzut cine este vinovat. Nu trebuie să-i excludem din această ecuaţie nici pe proprietarii caselor, care, deşi ştiau ce se întâmplă, au construit în zonă. Primăria nu este nici ea străină de situaţie. Nu trebuia să elibereze o autorizaţie de construcţie într-o zonă cu alunecări active de teren.
Cei vinovaţi vor plăti!” Prefectul Renga a precizat că cele şase familii vor primi doar ajutoarele de urgenţă acordate de Ministerul Muncii. Şansele de obţinere a despăgubirilor sunt reduse, pentru că majoritatea sinistraţilor au fost despăgubiţi în 1997. O parte dintre ei şi-au construit case la stradă, pe care le-au vândut copiilor, iar alţii au luat banii şi şi-au îmbunătăţit locuinţele existente sau i-au cheltuit pur şi simplu.
Conform declaraţiilor prefectului, o singură familie va primi despăgubiri, familia Manole, care şi-a construit casa după 1997. Se pare că despăgubirile vor fi date, nu de Guvern, cum se aşteaptă păgubiţii, ci de Primăria Mateeşti, care a eliberat autorizaţia de construcţie. Cazul Mateeşti va fi anchetat de Ministerul de Interne.