|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Presa locala online este un segment al mass-media in continua expansiune. 


Studiul complet (.pdf) (24 nov 2005) (PDF, 227K)

Presa locala online este un segment al mass-media in continua expansiune.

Numarul de cititori ai paginilor web ale publicatiilor locale a crescut anul acesta, pina in luna octombrie, cu 16,5 procente fata de anul 2004, conform unui studiu realizat de Atomo Demographic si BBN Advertising.

Potrivit acestui studiu de audienta a presei locale, cititorii presei locale ONLINE constituie un grup cu o miza comerciala extrem de importanta: un sfert dintre ei au venituri de peste 500 de Euro, iar mai mult de 60% au venituri de peste 200 Euro.

Studiul citat, unul dintre putinele realizate in Romania pe acest segment de cititori, arata ca 66% dintre cititorii presei locale ONLINE au absolvit cel putin o facultate, iar 87% au absolvit cel putin liceul.

De asemenea, o concluzie interesanta a studiului este ca numarul cititorilor editiilor online este mai mare decat al celor tiparite.

Dintre cititorii paginilor web ale publicatiilor locale, 13% au functii de conducere (manageri, directori, sefi de departamente), 6-7% au activitati pe cont propriu (patroni etc.), iar 39% sunt salariati cu studii superioare; doar 0,62% sunt someri si 1,12% casnici.

Studiul a fost realizat pe un esantion in care au fost incluse publicatii online selectate din toate regiunile tarii (Transilvania, Moldova, Muntenia, Banat). Au participat 825 de respondenti, vizitatori ai site-urilor publicatiilor online cuprinse in studiu.

Doru Panaitescu, Online Sales Manager Arbomedia, a declarat pentru Hotnews.ro ca rezultatele studiului pot fi un punct de plecare pentru firmele care cumpara reclama in presa locala online, dar exista posibilitatea ca aceste rezultate sa fie influentate de metodologia cercetarii.

Potrivit declaratiilor lui Panaitescu, si Arbomedia a realizat in trecut o cercetare similara, care s-a lovit insa de acceasi problema.

Ambrus Bela, director retea presa regionala Hotnews.ro, spune -referitor la studiu – ca "este interesant ca repondentii – cca. 25% afla despre aparitia unui serviciu sau produs nou de pe net, in timp ce televiziunea detine 50%!

Se poate, deci, presupune ca intr-un an sau doi, internetul isi va disputa direct intietatea in fata televiziunii, sansele fiind uriase pentru net atita vreme cit calitativ programele TV continua sa scada, iar oferta de informatie consistenta de pe net sa sporeasca.

"In plus, 85% din repondenti au un calculator acasa, iar continuturile multimedia tind sa acapareze segmentele cele mai diverse de pe net.

"Interesant este ca din cei care citesc presa pe net, 77% declara ca citesc cotidiane, cu alte cuvinte doresc sa se informeze rapid asupra ultimelor noutati, un segment mai mic preferind reviste" spune Ambrus Bela. "Din toti acesti 77%, peste 41% prefera presa locala.

Ceea ce arata ca exista un interes deosebit pentru aceasta presa locala, evidentiata de altfel si in alte sondaje, acolo insa nedepasind 30% din preferintele celor chestionati".

"Mai mult, peste 87% prefera sa citeasca presa online, abia 12 % isi doresc ziare de la taraba! De altfel, in ultimii ani, presa in general, si includem aici si presa locala, a inteles ca cel mai important lucru pentru o publicatie este suportul online", declara directorul retelei de presa regionala Hotnews.ro.

Acesta spune insa ca "o intrebare se ridica in privinta impartirii pe sexe a cititorilor de presa online al studiului.

Potrivit datelor prezentate, peste 47% din totalul cititorilor ar fi de sex femeiesc, ceea ce ar reprezenta o adevarata premiera in ceea ce priveste audientele, cunoscut fiind ca pina in prezent majoritatea celor care erau interesati de presa de informare erau preponderent de sex barbatesc.

Mai mult, daca luam in considerare si genurile publicistice, surpriza devine si mai mare: pe locuri fruntase se afla in studiul ATOMO articolele politice (55%) si anchetele (58%), ceea ce in realitate nu se confirma.

Pentru ca, in ultima vreme, cele mai gustate subiecte – si nu doar online – au devenit cele economico-financiare, concurate de informatiile privind showbiz-ul (vedete, can-canuri etc.) si in general cele adresate distractiei si destinderii. Abia pe locul 3 ar intra subiectele de imediata actualitate".

HotNews.ro, C.P., 24 nov 2005

Leave a Response