Şcolile vâlcene terorizate de găştile de cartier
Şcolile vâlcene terorizate de găştile de cartier
Autorităţile vâlcene au luat începând de săptămâna aceasta măsuri pentru a preveni scandalurile şi bătăile în şcoli. Conducerea Prefecturii, Poliţiei şi Inspectoratului Şcolar Vâlcea au fost alertate de acest fenomen după ce la Vâlcea a fost înregistrat un incident similar cu cel de la Bucureşti, dar cu consecinţe mai puţin grave.
Autorităţile vâlcene încearcă să prevină bătăile în şcoli
Reprezentanţii celor mai importante instituţii din judeţ s-au întâlnit în după-amiaza de 13 decembrie la Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru a discuta măsurile care trebuie luate pentru siguranţa elevilor în şcoli şi în perimetrele adiacente instituţiilor de învăţământ. La şedinţă au participat Prefectul Anuţa Handolescu, primarul Râmnicului, Mircia Gutău, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai comitetelor de părinţi din fiecare şcoală. În urma discuţiilor s-a luat măsura de a fi evaluate toate potenţialele riscuri la care sunt supuşi elevii şi anume. În atenţia poliţiştilor vor fi de acum înainte găştile de cartier, dar şi restaurantele, internet cafeurile şi barurile din zona şcolilor, care favorizează absenteismul şcolar. Termenul de realizare al acestuia este 21 decembrie. „Planul de măsuri va conţine programarea şedinţelor cu părinţii, începând din ianuarie 2006 şi măsurile propuse pentru realizarea siguranţei accesului în şcoli, în parteneriatul şcoală – părinţi – administraţie publică locală.” – a precizat Carmen Popescu, consilierul prefectului de Vâlcea.
Măsuri drastice de limitare a accesului în şcoli
Prefectul Anuţa Handolescu a cerut directorilor de şcoli luarea măsurilor pentru ca accesul elevilor şi profesorilor în şcoli la începutul ciclurilor orare, să se producă pe o singură intrare. Toate şcolile din Vâlcea vor avea astfel de acum înainte o intrare unică, nu două sau chiar trei, cum aveau majoritatea. În opinia prefectului de Vâlcea vinovaţi pentru producerea de astfel de incidente ar fi elevii de serviciu, profesorii, care “nu sunt devotaţi meseriei”, şi părinţii, care manifestă lipsă de interes pentru educaţia odraslelor. Drept urmare prefectul a format deja comisii care s-au deplasat în şcoli, pentru a testa vigilenţa elevilor de serviciu sau pe cea a profesorilor. În majoritatea cazurilor străinii au putut intra nestingheriţi în unităţile vâlcene. Cu toate acestea primarul Râmnicului, Mircia Gutău a apreciat că paza în şcoli nu poate fi asigurată doar de elevii de serviciu, de profesori sau de femeile de serviciu. « Începând de anul viitor vom aloca suma de patru miliarde de lei pentru paza şcolilor, care va fi asigurată prin reprezentanţii Poliţiei Comunitare. » – a spus primarul. Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea a cerut ca de acum înainte să fie respectate prevederile regulamentelor de ordine interioară realizate la nivelul fiecărei unităţi şcolare pe baza Regulamentului impus de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. O măsură care ar putea stopa fenomenul violenţei în şcoli ar putea fi şi adoptarea uniformelor specifice fiecărei unităţi din învăţământ. În acelaşi scop a avut loc şi o loc şi o întâlnire cu directorii de şcoli şi primarii din localităţile vâlcene, pe aceeaşi temă.
Poliţiştii vor supraveghea atent şcolile
În timpul şedinţei s-a ajuns la concluzia că poliţiştii trebuie să se afle mai des în apropierea şcolilor. Pe lângă cei de la Ordine Publică, la orele de vârf se vor afla în apropierea unităţilor de învăţământ şi poliţiştii de la circulaţie. Comisarul Florian Marin, locţiitorul şefului Poliţiei Vâlcea, a spus că poliţiştii de proximitate îşi vor intensifica şi ei acţiunile în şcoli. În anii trecuţi incidentele au fost mai puţine deoarece în zona şcolilor patrulau permanent şi jandarmii. După schimbarea legii de organizare şi funcţionare a acestei instituţii aceştia nu mai au însă atribuţii în acest domeniu şi nu mai pot asigura protecţia elevilor decât în cazul în care se nimeresc în zonă în timpul unei fapte flagrante. „Este foarte greu de crezut că jandarmii vor fi iar prezenţi în şcoli, pentru că atribuţiile stabilite prin noua lege de organizare nu le mai permit acest lucru. Poliţiştii comunitari vor fi cei care vor supraveghea prin patrule orice mişcare. Jandarmii vor organiza doar punctual acţiuni pe această temă. Nu în ultimul rând şi poliţiştii de proximitate au atribuţii în acest domeniu. Chiar dacă sunt puţini ei trebuie să-şi facă un program clar care să le permită să fie prezenţi în unităţile şcolare. Apoi cetăţenii ar trebui să sesizeze şi ei orice neregulă care apare la 112, pentru ca echipajele de poliţie să poată interveni imediat acolo unde este cazul. Şi diriginţii ar trebui să ne comunice clar care sunt elevii problemă din fiecare clasă, pentru a-i putea ţine sub control.”, a apreciat comisarul Florian Marin, adjunctul şefului Poliţiei Vâlcea. Poliţiştii vâlceni cred că de vină pentru apariţia violenţei în şcoli sunt şi părinţii elevilor. „Aceasta este deja o problemă naţională, dar vina nu aparţine doar profesorilor, ci şi părinţilor, pentru că nu se interesează îndeaproape de copii. La Vâlcea vom face zilele acestea o evaluare a situaţiilor de risc din şcoli şi vor fi analizaţi elevii cu probleme de comportament”, a declarat şi comisarul şef Adrian Cazan, seful Poliţiei Vâlcea. Va fi acordată de asemenea o atenţie sporită barurilor şi sălilor de internet din preajma şcolilor.
Agresorii elevului de la Vâlcea au scăpat cu o amendă
Un elev de 17 ani – Florin Băcanu, din Râmnicu Vâlcea a fost agresat în incinta Colegiului Naţional Economic, chiar în sala de clasă unde învăţa de patru indivizi. Tânărul este elev în clasa a XI-a la şcoala care se află la doar câteva sute de metri depărtare de sediul poliţiei. El le-a povestit poliţiştilor vâlceni că totul pornise de la o ceartă mai veche în discotecă. „Nu a avut cine să mă apere, în clasă la mine sunt doar trei băieţi, restul fete. Pe unul dintre agresori îl cunosc, l-a împins pe un prieten de-al meu la discotecă” – le-a spus elevul poliţiştilor vâlceni. Agresorii au fost identificaţi de poliţişti. S-a stabilit astfel că numai trei dintre ei au participat la bătaie. Pentru faptele lor Constantin Popescu, de 19 ani, din Râmnicu Vâlcea, fără ocupaţie; Cosmin Ion Rădoi, de aceeaşi vârstă, tot fără ocupaţie şi Alexandru Nicolae Creţulescu, de 16 ani, din Râmnic, fără ocupaţie au fost amendaţi de poliţişti cu 500 de lei noi fiecare, conform prevederilor legii 61/1991. „S-a stabilit că numai primul tânăr l-a lovit pe elev, ca urmare a unor discuţii contradictorii care a avut loc în urmă cu aproximativ trei luni la discoteca Jetset. Până acum elevul agresat nu a depus la poliţie un certificat medico-legal.” – a precizat subcomisarul Marcel Sărdaru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vâlcea. La Colegiul Naţional Economic a mai fost înregistrat un eveniment de acelaşi fel în aprilie 2003, când un alt tânăr a fost bătut şi lovit cu bâta în cap în clasă de un individ din afara şcolii. Agresorul fusese „montat” însă de un coleg al victimei, care a fost exmatriculat în urma incidentului. În judeţul Vâlcea s-a mai înregistrat un caz asemănător zilele trecute, când un elev de la Grupul Şcolar din Berbeşti a fost tâlhărit la doi paşi de şcoală. Până acum directorii de şcoli nu au luat măsuri concrete pentru stoparea acestui fenomen, mulţumindu-se doar să îl constate.