|joi, noiembrie 21, 2024
  • Follow Us!

Bandă internaţională de traficanţi de carne vie, anihilată la Vâlcea 

  Bandă internaţională de traficanţi de carne vie, anihilată la Vâlcea

   Poliţiştii şi procurorii vâlceni au rezolvat de curând cel mai complex dosar de crimă organizată pe care l-au avut în lucru în ultimii ani. O bandă de traficanţi de carne vie care acţiona pe teritoriul României şi Slovaciei a fost destrămată, iar principalele autoare se află acum după gratii. Valentina Croitoru, de 53 de ani, din Râmnicu Vâlcea şi fiica sa, Gabriela Rădescu, de 34 de ani, care are domiciliul în Râmnicu Vâlcea dar locuia în Slovenia, unde se căsătorise sunt judecate în prezent pentru comiterea infracţiunilor de trafic ilegal de persoane şi proxenetism. În urma cercetărilor, care au durat luni de zile procurorii vâlceni au descoperi faptul că Gabriela Rădescu era de fapt iniţiatoarea acţiunilor. Ea o ruga pe mama ei să îi găsească fete sau femei dispuse să „lucreze” în Slovenia, dar care nu aveau acte în regulă. Fetele erau preluate din Arad de soţul ei sau de alte persoane şi duse peste graniţă, unde erau sechestrate şi vândute la diferite cluburi de noapte.
 
Traficantele au făcut greşeala de a alege şi femei serioase pentru prostituţie
 
Traficantele au fost prinse după ce aleseseră şi două femei serioase, dispuse să muncească peste hotare pe post de prostituate neplătite. Două dintre aceste femei, care au reuşit cu mare greutate să scape din mâinile traficanţilor au ajuns în final în ţară şi au ajutat la descoperirea întregii reţele. Prima sesizare a fost primită de procurorii în anul 2004 de la un bărbat din Bujoreni, care se trezise că, fără să-şi dea seama îşi dăduse soţia şi o rudă a acesteia pe mâna traficanţilor. Bărbatul crezuse că le trimitea pe cele două femei la muncă, să îngrijească bătrâni în străinătate, dar femeile fuseseră de fapt sechestrate şi obligate să se prostitueze. Bărbatul din Bujoreni fusese de fapt cel care luase legătura la început cu traficantele. El o contactase în luna septembrie 2004 pe Valentina Croitoru, care îi promisese că avea să-i găsească un loc de muncă atât pentru el, cât şi pentru soţia sa în străinătate prin intermediul fiicei sale, Gabriela Rădescu, care se afla de mai mult timp în ţara respectivă, fiind căsătorită cu un cetăţean sloven. Pentru a-i câştiga încrederea bărbatului Valentina Croitoru i-a dat telefonul fiicei sale, din Slovenia, care l-a convins pe vâlcean că era vorba despre o afacere serioasă. Aceasta i-a cerut, însă să-i trimită înainte câteva acte, precum şi suma de 140 de euro. Deoarece se afla într-o situaţie materială dificilă bărbatul a fost de acord cu aceste condiţii. Mai mult, a luat legătura şi cu o rudă a sa, care dorea şi el să plece în străinătate. Cei doi i-au trimis astfel Gabrielei Rădescu suma de 420 de euro – pe numele cetăţeanului slovac Uros Ribic, soţul acesteia. În timp ce vâlcenii aşteptau să li se dea vestea că obţinuseră viza Gabriela Rădescu a luat din nou legătura cu bărbatul pe care reuşise să-l păcălească şi i-a spus că avea nevoie urgent de două femei care să se ocupe cu îngrijirea bătrânilor, promiţând că avea să facă rost de slujbe şi pentru bărbaţi ceva mai târziu. De bună credinţă, vâlceanul i-a propus soţiei sale să plece chiar ea în străinătate, însoţită de soţia rudei lor. Aşa s-a şi întâmplat.
 
Vândute pentru 1000 de euro fiecare patronilor de localuri
 
Cele două femei au plecat spre Arad în ziua de 28 septembrie 2004, unde li se spusese că Gabriela Rădescu avea să le aştepte personal şi să le transporte mai departe. La faţa locului cele două femei au constatat însă că erau aşteptate de fapt de un cetăţean sloven – Jesenicnik Marijan, care le-a transportat dincolo de graniţă, în Ungaria cu maşina sa, un BMW. În Ungaria li s-a alăturat şi soţul Gabrielei Rădescu, Uros Ribic. „Toţi trei au traversat teritoriul ungar cu autoturismul şi au intrat în Slovenia la data de 29 septembrie 2004. Au ajuns în localitatea Celje, unde au fost găzduite de familia Ribic. Cu această ocazie cele două victime au făcut cunoştinţă cu Gabriela Rădescu. Aceasta şi soţul ei le-au explicat atunci că situaţia se schimbase şi că nu vor mai lucra ca „menajere”, ci „într-un bar de noapte, ca dame de consumaţie”, unde vor dansa, vor face atmosferă şi vor întreţine raporturi sexuale pentru sume de bani cu diverşi bărbaţi. Cele două femei nu au acceptat situaţia, motivând că nu fusese înţelegerea aşa în România. Gabriela Rădescu le-a spus, însă că trebuia să recupereze „cheltuielile de transport”, iar Uros Ribic, care cunoştea bine limba română le-a ameninţat că, în cazul în care se opun „le va vinde la albanezi şi se nu se ştie dacă vor mai scăpa cu viaţă”. În aceste condiţii, pentru că se aflau singure pe teritoriul Sloveniei, fără nici un fel de protecţie şi sub presiunea psihică a Gabrielei Rădescu şi a soţului ei cele două femei au acceptat formal condiţiile impuse, în speranţa de a câştiga timp şi de a găsi o modalitate de rezolvare a situaţiei.” – a spus procurorul Marius Fulga, de la Biroul Teritorial de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Vâlcea. Cele două femei au fost duse însă la un restaurant numit „Club de noapte”, situat între localitatea Celje şi Velena, într-o zonă izolată, unde au fost vândute patronului localului pentru suma de 1000 de euro fiecare de Gabriela Rădescu şi soţul ei. În timpul cât au stat la restaurant vâlcencele au fost izolate şi supravegheate, pentru a nu putea comunica cu nimeni care le-ar fi putut ajuta. Li s-a interzis de asemenea să părăsească barul.
 
Au fugit de la patronul unde fuseseră vândute
 
Salvarea celor două femei a venit tot de la cel care le trimisese peste hotare, fără să-şi dea seama că le dă pe mâna traficanţilor. Vâlceanul, care nu mai reuşise să ia legătura cu soţia sa şi-a dat seama că era ceva în neregulă. El a făcut în final rost de numărul de telefon al restaurantului unde soţia sa era sechestrată şi a încercat să-l facă pe patron să-i spună dacă femeia se afla acolo. Patronul nu a vrut să vorbească, dar s-a speriat foarte tare atunci când vâlceanul l-a ameninţat că va anunţa „Interpolul”. El a contactat-o pe Gabriela Rădescu şi i-a spus să le ia pe femei de acolo, ceea ce s-a şi întâmplat. Traficanţii le-au mutat, însă pe cele două femei la un alt local, „Club de noapte Denis”, în localitatea Velichi Dol, în apropierea graniţei cu Italia. Din nou au fost vândute şi obligate să se prostitueze de patronul localului. Abia după aproximativ două săptămâni una dintre ele a reuşit să facă rost de paşapoartele care fuseseră reţinute de patronul localului, astfel că vâlcencele au fugit unde au văzut cu ochii, fiind nevoite să meargă mai mult de 20 de kilometri pe jos. Ele îşi făcuseră planul să fugă în Italia. Au fost depistate însă în trenul care le ducea spre Trieste de carabinierii italieni şi expulzate apoi în România, unde s-au întors la data de 28 octombrie 2004.
 
Ofiţer sub acoperire – folosit pentru a prinde traficantele
 
După ce vâlcencele s-au întors în ţară bărbatul care fusese înşelat de traficante să-şi trimită propria soţie peste hotare a colaborat cu poliţia pentru ca vinovatele să fie prinse. El fusese contactat între timp de Gabriela Rădescu, care îi ceruse să-i trimită şi alte femei, tot pentru… „angajare”. De această dată bărbatul a luat însă legătura cu poliţia şi, pentru a putea fi depistat întreg grupul infracţional au fost folosiţi poliţişti sub acoperire. În acelaşi timp a fost urmărită în continuare activitatea grupului. Gabriela Rădescu îl contactase în acelaşi timp şi pe fratele său vitreg, cerându-i să-i trimită femei, dar şi pe mama sa, Valentina Croitoru. Pentru o „eficienţă” mai mare Gabriela Rădescu le-a sugerat rudelor ei să caute mai bine în zona Brezoi, unde locuiau multe tinere care practicau prostituţia. Pe una dintre acestea femeia a încercat să o contactez personal, din Slovenia. Grupul de fete, printre care se afla şi ofiţerul de poliţie sub acoperire urma să fie preluat de Uros Ribic şi de alţi doi cetăţeni sloveni de la Arad. Astfel, la data de 19 noiembrie 2004 Uros Ribic, însoţit de Cecko Branko şi Pucnik Bostjan au trecut graniţa prin punctul de frontieră Nădlac cu autoturismul Wolsvagen Passat şi s-au deplasat la Brezoi, unde s-au întâlnit cu Valentina Croitoru. Ea încercase, la cererea fiicei sale să racoleze trei tinere, dar nu avusese succes. Uros Ribic, care luase deja bani de la cei doi slovaci pentru „fetele” pe care avea să le livreze s-a trezit dintr-o dată fără „marfă” şi a fost nevoit să restituie banii. Planul s-a schimbat atunci, traficanţii fiind dispuşi să găsească orice fel de fete, chiar şi cu paşaport. Valentina Croitoru a continuat, astfel să încerce racolarea altor fete. În perioada februarie – martie 2005. Ea a încercat să contacteze şi o fată care mai fusese plecată „la produs” prin aceeaşi filieră, dar aceasta a refuzat să mai câştige bani în acest fel, spunând că „s-a maturizat şi şi-a făcut o familie”. O altă femeie, care fusese contactată în 2003 de traficante nu a mai plecat în străinătate pentru că a născut între timp.
 
Doar o parte dintre autori sunt după gratii
 
Doar o parte dintre traficanţi se află acum după gratii, deoarece restul sunt plecaţi din ţară şi nu au putut fi prinşi. Astfel, în acest caz procurorii vâlceni au dispus continuarea cercetărilor faţă de Uros Ribic, de 42 de ani, din oraşul Celje – Slovenia, faţă de cetăţenii sloveni Jesenicnik Marijan, de 41 de ani, Cecko Branco, de 31 de ani şi Pucnik Bostjan, de 31 de ani. De asemenea în acest caz mai este cercetată şi Florica Ghiţă, de 23 de ani, din Râmnicu Vâlcea, care nu a fost prinsă până acum. În privinţa Gabrielei Rădescu şi a mamei sale judecătorii urmează să stabilească pedeapsa. „În acest caz inculpatele au acţionat în calitate de coautori, fiecare executând în mod direct acte materiale distincte de racolare, cazare, primire prin înşelăciune a părţilor vătămate, ameninţare sau prin alte forme de constrângere (lăsarea fără acte de identitate, fără mijloace materiale, presiune psihică, etc), cu scopul de a exploata sexual victimele prin practicarea prostituţiei, ceea ce le-a adus profit. Fiecare dintre cele două inculpate şi-a adus contribuţia, în mod nemijlocit la comiterea infracţiunilor de trafic de persoane şi proxenetism, ele completându-se într-o activitatea unică.” – a mai precizat procurorul Marius Fulga. Unele dintre fapte, care nu s-au finalizat cu transportarea victimelor în străinătate au fost reţinute ca tentative. Una dintre fete a fost însă traficată în anul 2002 prin intermediul unei vâlcence – Florica Ghiţă, care nu a fost nici ea depistată până acum. Anchetatorii au aflat doar că ea a plecat din ţară la data de 31 ianuarie 2005 cu destinaţie necunoscută.
 
Traficantele nu şi-au recunoscut faptele
 
Atunci când au fost audiate cele două traficante nu şi-au recunoscut faptele. Ele au afirmat de mai multe ori că le ajutaseră pe femei să plece din ţară „la muncă” cu totul dezinteresat şi că toate probele împotriva lor sunt doar o „răzbunare”. Cele două femei au crezut că nu pot fi pedepsite deoarece pe teritoriul Sloveniei prostituţia este tolerată.  

Leave a Response