în jur de 5000 de copiii sunt părăsiţi anual de mame în maternităţile din ţară
În jur de 5000 de copiii sunt părăsiţi anual de mame în maternităţile din ţară
• La Vâlcea s-au luat măsuri speciale de protecţie
Peste 500 de copii au fost abandonaţi în ultimul an în maternităţile din România. Între 4500 şi 5000 de copii sunt părăsiţi anual în maternităţile din România. Această situaţie a fost confirmata de un studiu realizat de UNICEF în perioada 2003-2004. La Vâlcea situaţia nu este diferită, pentru că pe parcursul anului nu mai puţin de 33 de bebeluşi au ajuns în grija statului după ce mamele lor i-au părăsit pur şi simplu. Dintre ei doar nouă aveau probleme grave de sănătate. 24 de copii au ajuns în grija asistenţilor maternali, iar cei cu probleme de sănătate au ajuns la centrele de plasament. Silvana Cebuc, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea a precizat că, pe lângă micuţii abandonaţi din Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie mai mult de 10 cupluri (mamă şi copil) au fost cazaţi la centrul maternal.
Copiii părăsiţi sunt monitorizaţi
Situaţia copiilor părăsiţi în maternităţi a ajuns în atenţia reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului încă din anul 2002. În urma analizelor efectuate s-a stabilit că principala cauză care duce la abandon este sărăcia şi lipsa identităţii. În multe cazuri instituţiile au probleme şi din cauza faptului că nici copiii nu au identitatea stabilită prin acte.
Mămici de familie bună, cu vârste „fragede”
În cele mai multe cazuri mamele care îşi abandonează copiii au vârste foarte fragede, sau sunt de etnie rromă. Asistentele şi medicii din maternitate au spus însă că sunt şi fete de familie bună, care nu par deloc sărace, dar care preferă să îşi lase copiii în grija statului. Mamele de acest gen au vârste mai mici de 17 ani. „Este foarte grav că tinerele din zilele noastre, cele de 13-14 ani, care sunt pur şi simplu nişte copile au renunţat de mult la activităţile specifice vârstei lor şi au trecut direct la sex. Consider, de asemenea, că o mare vină o au şi părinţii micuţelor. Am întâlnit un caz în care mama a aflat că fata ei este gravidă doar în momentul în care aceasta născuse. Nu se poate aşa ceva, de vină fiind şi lipsa de comunicare dintre părinţi şi copii”, a spus Roxana Radu, directoare adjunctă a Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Drepturilor Copilului. Medicul Maria Bărăgănescu, medic primar pediatru, şef de secţie la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie a apreciat că rromii fac în continuare cele mai mari probleme. „Rromii ne creează cele mai multe probleme. Ei deţin ponderea la abandonul de nou-născuţi. Au existat şi cazuri în care familiile de rromi au venit la maternitate să-şi ia copiii acasă, dar, din păcate de multe ori a fost prea târziu pentru că micuţii fuseseră deja daţi în grija Centrului Maternal. Numărul naşterilor a crescut de când indemnizaţia este de opt milioane de lei vechi” – a spus Maria Bărăgănescu.
Poliţia căută părinţii copiilor abandonaţi
Conform noii legislaţii adopţiile nu se mai pot face fără acceptul părinţilor naturali, iar acest lucru a pus la grea încercare instituţiile statului. Pe parcursul anului 2004 la Centrul de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Vâlcea au fost făcute doar două adopţii în cadrul familiei extinse (până la rude de gradul patru) şi nici un copil nu a fost adoptat în străinătate. Conform legii 272/2004 adopţiile internaţionale sunt permise numai la rude de gradul doi, adică la bunici, iar conform legii 273/ 2004, este necesar acordul scris al părinţilor naturali, fără de care copilul nu poate părăsi centrul de plasament. Problema este că, în cazul în care părinţii nu sunt cunoscuţi ei trebuie căutaţi, iar acest lucru se face de către poliţişti. De la sfârşitul anului 2005 s-a iniţiat procedura de adopţie pentru patru copii. “Adopţia nu poate fi făcută fără acordul părinţilor naturali ai copilului, care trebuie să se prezinte la tribunal şi să semneze în acest sens. Părinţii trebuie găsiţi cu poliţia. Am primit numeroase solicitări pentru adopţie şi din alte judeţe.”, a mai spus Roxana Radu.
Fotografierea mamelor nu a avut efectul aşteptat
În urma cu aproximativ un an conducerea Maternităţii a instituit măsuri speciale pentru prevenirea abandonului. Astfel, mamele care ajung la spital „pe ultima sută de metri” înainte de naştere şi nu au acte de identitate asupra lor sunt fotografiate de personalul din Maternitate, pentru a putea fi găsite mai uşor de poliţişti în cazul în care îşi părăsesc copiii. Metoda nu a dus, însă la scăderea cu mult a numărului copiilor abandonaţi, aşa cum era de aşteptat. În cazul în care mamele fugare sunt depistate se face o anchetă socială pentru a se constata dacă au condiţiile necesare pentru a-şi creşte copiii, iar în cazul în care sunt prea sărace nou-născuţii sunt duşi la centrele de plasament. Fugarele riscă totuşi să fie sancţionate . Cele mai multe mame care îşi abandonează copiii sunt însă tinere de etnie rromă care pleacă peste hotare. Este însă la modă şi abandonul copiilor în maternităţi din ţară. De curând Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Vâlcea a fost sesizată că într-o maternitate din Bucureşti au fost abandonaţi doi copii, ultima adresa de domiciliu a părinţilor fiind judeţul Vâlcea. În acest caz se desfăşoară o anchetă.
Mai mult de o sută de mame minore
Conform statisticilor în Vâlcea nas foarte multe minore. Acestea nu pot face altceva decât să renunţe la şcoală pentru a se dedica copiilor, sau să-şi abandoneze copilul. Tinerele mame provin de multe ori din familii foarte bune, fiind şi printre primele la învăţătură din liceu. De la începutul anului s-au înregistrat mai mult de 100 de cazuri în care mamele care au născut la Vâlcea erau minore. În ultimul an numărul de naşteri a crescut cu aproape 200 în Vâlcea faţă de anul trecut, conform conducerii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie. „Întreţinerea unui copil prematur costă aproximativ patru milioane de lei vechi pe zi, o sumă destul de ridicată, chiar dacă aceştia au gratuitate din partea sistemului sanitar. În plus, copiii abandonaţi pot fi luaţi acasă de multe ori, doar că nu putem convinge mamele să-i crească.“, a spus Maria Bărăgănescu, medic primar la Secţia de nou-născuţi a Maternităţii Vâlcea.
Cabinet de consiliere prenatală pentru viitoarele mămici. În cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Vâlcea s-a înfiinţat de curând şi un Cabinet de Consiliere Prenatală în care medicii, în colaborare cu medicii de familie şi medicii ginecologi, care au în evidenţă viitoarele mămici încercă să informeze şi să pregătească pacientele în vederea naşterii şi a îngrijirii nou-născuţilor. Printr-un program UNICEF, maternitatea Vâlcea este printre primele nouă unităţi spitaliceşti din ţară care au un cabinet de consiliere prenatală, precum şi sistem de room-inging, implementat în proporţie de 100%, şi un program de promovare a alăptării. „Vrem ca pacientele să cunoască întreaga procedură prin care trebuie să treacă până la naştere, mai ales că suntem evaluaţi de o comisie a UNICEF şi de Ministerul Sănătăţii cu care colaborăm în vederea unei cât mai bune echipări a saloanelor şi modernizării spitalului. Proiectul pe care îl avem este printre primele din ţară.“, a declarat Cristian Colţa, directorul Maternităţii Vâlcea.