Vânătoare doar pentru mahări
Vânătorii se împuţinează din cauza măririi preţurilor
Vânătoare doar pentru mahări
Vânătoarea nu este un sport accesibil oricui, şi acest lucru a devenit evident şi pentru vânătorii vâlceni. Din cauza faptului că în ultimii ani taxele care le dau dreptul de a se bucura de această distracţie sunt din ce în ce mai mari mulţi au preferat să nu mai plătească cotizaţiile şi nici taxele pentru obţinerea permiselor de port-armă. Vânătoarea a ajuns să fie un sport accesibil doar elitelor.
300 de vânători – restanţieri la cotizaţii
Din cauza neplăţii cotizaţiilor la Vâlcea vor rămâne doar în jur de 800 de vânători înscrişi la Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi. Ion Antonescu, directorul asociaţiei a spus că mulţi dintre vânătorii vâlceni sunt rău-platnici. „La începutul fiecărui an noi facem o analiză a încasărilor cotizaţiilor de la membrii vânători înscrişi în asociaţie. Din această analiză a rezultat că din anul 2005 sunt restanţieri cu plata cotizaţiei peste 300 de vânători. Cei care nu vor putea justifica cu motive obiective neplata vor fi excluşi din rândurile membrilor vânători. Mai acceptăm să-i păsuim în cazul în care sunt plecaţi din ţară sau au probleme financiare deosebite. Fiecare caz se va analiza individual şi, în funcţie de motivul invocat se va lua o hotărâre. Se va face astfel o triere a vânătorilor şi în acest fel vom organiza examene de promovare a actualilor candidaţi care şi-au efectuat stagiul practic şi au cunoştinţele necesare în ceea ce priveşte fauna cinegetică.” – a spus Ion Antonescu. Înainte de „triere” în evidenţele AJVPS Vâlcea figurau 1.114 vânători, care trebuie să plătească 6,7 milioane de lei – cotizaţia anuală. Cu toate că judeţul Vâlcea este unul privilegiat în privinţa numărului de animale sălbatice vânătorii sunt în special trecuţi de prima tinereţe. Foarte puţini tineri sunt atrraşi de acest sport, dar mulţi nici nu au acces la el din cauza costurilor destul de mari. Pe lângă taxele destul de mari şi echipamentul costă destul de mult. O armă de vânătoare costă de la 20 de milioane în sus, iar obţinerea unui permis de portarmă are preţuri din ce în ce mai piperate, de peste cinci milioane de lei. Se mai adaugă cotizaţia către AJVPS. Veteranii de război sunt singurii scutiţi de plata cotizaţiei.
Grupa aviară a adus pagube la vânătoarea de păsări
Din cauza gripei aviare a avut foarte mult de suferit în acest an vânătoarea de păsări, iar acest lucru i-a nemulţumit pe reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare din toată ţara. Conducerea Asociaţiei Generala a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi a avut de curând o întâlnire la sediul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale cu conducerea acestuia. S-a cerut acoperirea într-un fel a prejudiciului creat prin interzicerea vânătorii la păsări din cauza alertei de gripă aviară. Reprezentanţii asociaţiei vâlcene a vânătorilor şi pescarilor au estimat a pagubele la aproximativ 3 mi.iarde de lei. “Prejudiciul la nivelul judeţului Valcea este de aproximativ trei miliarde de lei. Cererile noastre sunt absolut îndreptăţite conform Ordonanţei 140/2005, pentru că pe teritoriul nostru orice suspiciune de gripă aviară nu s-a confirmat. În ceea ce priveşte ordinele Ministerului Agriculturii, Pădurii şi Dezvoltării Rurale 1.133 şi 1.134 privind accesul la resursele acvatice şi reglementările cuprinse în acestea cerem anularea acestora prin reprezentanţii noştri de la AGVPS. Credem că vom avea câştig de cauză în acest proces.” – a spus Ion Antonescu, directorul Asociaţioei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vâlcea.
Pe râul Olt a fost stopată în ultimele patru luni vânătoarea la păsările sălbatice. Acest lucru va duce la creşterea cotizaţiei anuale pe care trebuie să o plătească cei înscrişi în asociaţie în acest an. Reprezentanţii AJVPS Vâlcea sunt totuşi în alertă, de când s-au înmulţit cazurile de gripă aviară în ţară. Patrule ale asociaţiei monitorizează permanent râul Olt pentru a constata mortalitatea la gâştele şi raţele sălbatice. Conducerea asociaţiei preconizează că în acest an cotizaţia va creşte cu 30%. „Membrii noştri ar trebui să considere actuala schemă de plată ca pe o promoţie care se termină la 31 decembrie şi de care trebuie să profite plătind cât mai repede aceşti bani până la 1 ianuarie 2006.” – a mai spus Ion Antonescu. Până acum asociaţia a perceput o cotizaţie de 600 de lei noi de persoană, pensionarii trecuţi de 62 de ani plătind 300 de lei, iar cei de peste 70 25 de lei noi. La acest tarif se adăuga o taxă de timbru evaluată la 2 ,ei noi.
Vânătarea la mistreţi şi iepuri este în toi
Sezonul de vânătoare la mistreţi şi iepuri se apropie de final, dar, cu toate acestea se organizează vânători aproape în fiecare zio la Vâlcea. Planul de 130 de exemplare, care a fost aprobat de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale de pe cele 27 de fonduri de vânătoare existente în judeţ a fost realizat în acest sezon. „Codaşe” au rămas fondurile de vânătoare de la Drăgăşani, Horezu şi Râmnicu Vâlcea, pe când primele exemplare au fost vânate la Şirineasa, Câineni şi Goranu, care au avut şi cel mai mare plan. Nici un mistreţ nu a fost depistat cu pestă sau trichineloză. Vânătoarea de iepuri s-a desfăşurat în schimb numai în zonele de şes, fiind preconizat un plan de 1600 de exemplare. Toate animalele vânate sunt oferite gratuit vânătorilor. În cazul mistreţului exemplarele împuşcate sunt valorificate local pentru suma de 6 milioane de lei. Unde nu există plan de vânătoare la iepuri vânătorii primesc mistreţi gratuit, aşa cum este cazul fondurilor de vânătoare de la Brezoi, Câineni, Malaia, Boişoara şi Băbuieşti. Sezonul de vânătoare la iepuri se va încheia pe data de 31 ianuarie. Din cauza alertei de gripă aviară şi de pestă porcină nu s-au înregistrat prea multe solicitări pentru organizarea de partide de vânătoare din partea străinilor. „Noi am recoltat de fiecare dată probe de la animalele vânate, dar rezultatele nu au confirmat în nici un fel infestarea cu astfel de boli.” – a spus Ion Antonescu, directorul AJVPS Vâlcea. Din cauza alertei de infestare cu pestă porcină în acest an planul de recoltă la mistreţi s-a realizat sub atenta asistenţă sanitar-veterinară, prelevându-se în continuare probe.
Mistreţii au atacat culturile localnicilor
În câteva cazuri foamea a adus animalele sălbatice aproape de gospodăriile oamenilor la Vâlcea. Astfel, în urmă cu câtva timp porcii mistreţi din fondurile de vânătoare ale judeţului Vâlcea au atacat culturile de porumb ale localnicilor din Câineni şi din zona de sud a judeţului. Pentru a speria animalele conducerea Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi a luat măsura organizării unor vânători de speriere a animalelor. „Angajaţii instituţiei, precum şi paznicii de vânătoare au fost instruiţi şi în privinţa braconajului, ca urmare a unor semnale primite în acest sens“, a spus Adrian Pretorian, preşedintele AJVPS Vâlcea. Vâlcenii din comunele aflate în nordul judeţlui au avut probleme şi din cauza lupilor, care au fost văzuţi în comunele Perişani, Titeşti, Boişoara şi Câineni. Lupii au atacat oile şi viţeii, iar localnicii sunt speriaţi că ar putea să le atace şi copiii. În comunele respective se vor organiza de asemenea vânători. Toate semnalele arată că numărul lupilor este în creştere în zonele de munte ale judeţului Valcea.