Trei proiecte SAPARD, în întârziere din cauza constructorului
Pierdem bani europeni
Trei proiecte SAPARD, în întârziere din cauza constructorului
În acest moment la Vâlcea sunt trei proiecte SAPARD în care lucrările sunt în întârziere. Din acest motiv autorităţile riscă să nu mai poată atrage fonduri europene nerambursabile. Cele trei proiecte au fost începute acum mai mult de trei ani şi nu au fost finalizate nici până în prezent, deşi trebuiau finalizate de acum un an şi jumătate. Toate cele trei proiecte, aflate în derulare în localităţile Şuşani, Perişani şi Ioneşti au fost preluate de aceeaşi firmă, CCFAC Râmnicu Vâlcea. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Dumitru Buşe a spus că firma respectivă a fost prea lacomă şi s-a angajat să ducă la bun sfârşit prea multe proiecte. „În alte judeţe unde sunt lucrări similare proiectele au fost finalizate de mult. Pentru că nu a reuşit să onoreze toate contractele în care s-a angajat SC CCFAC a încheiat contracte de subantepriză cu SC Condor Deva, dar nici aşa proiectele de 84 de miliarde nu au fost finalizate.” – a spus Dumitru Buşe. Reprezentanţii constructorului, – firma ACCF au transmis că lucrările au fost întârziate din cauza lipsei forţei de muncă, a fondurilor şi a timpului nefavorabil. Preşedintele Consiliul Judeţean Vâlcea, Dumitru Buşe a spus însă că este posibil ca firma care nu şi-a respectat angajamentele să fie acţionată în judecată.
Vâlcea este în pericol de a nu mai primi fonduri europene dacă nu se termină lucrările
Din cauza întârzierilor înregistrate alocarea de noi fonduri pentru Vâlcea este condiţionată de finalizarea lucrărilor aflate în derulare. În comunele Şuşani şi Perişani lucrările începute în 2003 prevăd construirea unor reţele de alimentare cu apă care valorează 62 de miliarde de lei, respectiv 37 şi 25 de miliarde. În comuna Ioneşti este în derulare un proiect pentru amenajarea unui drum comunal, în valoare de 22 de miliarde. Deja edilii comunelor în cauză se gândesc să acţioneze în instanţă firma care s-a angajat să facă lucrările. Pe lângă tergiversările constructorului lucrările au întârziat şi din cauza vremii nefavorabile. „Situaţia celor trei lucrări de 84 de miliarde ar putea afecta şi accesarea altor sume pentru alte proiecte ce pot veni din partea Uniunii Europene” – a apreciat Dumitru Buşe, şeful Consiliului Judeţean Vâlcea. Acesta a susţinut însă că problemele trebuiau rezolvate de fiecare primar în parte, dar a recunoscut că nu a ajutat cu nimic până acum la rezolvarea situaţiei. În unele cazuri precipitaţiile abundente au activat în unele zone şi alunecări de teren.
Conform conducerii Consiliului Judeţean Vâlcea constructorii de la SC CONDOR SA Deva şi SC CCFACF SA Vâlcea nu au avut capacitatea tehnica si financiara de a finaliza lucrările la termenul stabilit. „Cele trei lucrări au întârzieri mari. La Şuşani sunt cele mai mari probleme, pentru că în zona în care sunt construite bazinele pentru captarea apei au apărut alunecări de teren. Construcţia este în pericol şi am discutat cu proiectantul să facă o analiză în zonă şi să găsim o soluţie de consolidare a terenului, probabil cu un yid de sprijin“, a declarat Ion Câlea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Lucrarea de alimentare cu apă de la Şuşani a început din 2003, iar valoarea proiectului a fost de 37 de miliarde de lei vechi. Lucrarea trebuia finalizată în august 2004, dar nici acum nu este gata. Alimentarea cu apă de la Perişani a început în 2003, iar în august 2004 trebuia să fie gata. Valoarea proiectului este în acest caz de peste 25 de miliarde de lei vechi. În comuna Ioneşti se lucrează din martie 2004 la asfaltarea a patru kilometri de drum. Artera de circulaţie trebuia să fie gata în şapte luni, dar nu s-a întâmplat aşa, deoarece terenul s-a surpat în zonă pe o lungime de 60 de metri. Valoarea lucrării este de 22 de miliarde de lei vechi şi este aproape finalizată, dar nu poate fi recepţionată. Conform conducerii SC C.C.F.A.C.C. SA Râmnicu Vâlcea „de la data începerii lucrărilor de la Perişani au existat cel puţin două luni calendaristice cu condiţii meteorologice nefavorabile pentru executarea lucrărilor prevăzute în grafic. Şanţurile necesare reţelei de aducţiune şi de distribuţie a apei s-au săpat foarte greu, în unele locuri fiind nevoie de ciocanul pneumatic“, a spus Gheorghe Ioana, directorul general al SC C.C.F.A.C.C. SA. Aceleaşi motive stau la baza întârzierii de la Şusani, iar la Ioneşti de vină este alunecarea de teren.
Gerul a determinat întârzieri la mai multe lucrări în derulare
Şi gerul a afectat câteva lucrări SAPARD aflate în derulare la Vâlcea. La reţeaua de canalizare cu staţie de epurare de la Lădeşti s-a atins un procent de realizare de doar 38%, iar activitatea este stopată de îngheţul solului. Autorităţile comunale au solicitat Agenţiei SAPARD prelungirea termenului de finalizare de la 30 ianuarie la 30 aprilie. Tot din cauza îngheţului la sol au fost oprite şi lucrările la reţeaua de canalizare şi staţia de epurare din Valea Mare. În baza documentaţiei care a ajuns la Direcţia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vâlcea rezultă că s-a întocmit dosarul necesar de plată pentru tranşa I de 10.200.000.000 lei, iar termenul de finalizare a fost decalat de la 29 decembrie 2005 la 30 aprilie. Şi alimentarea cu apă din comuna Lăpuşata a fost sistată temporar datorită temperaturilor scăzute. S-a efectuat deja plata primei tranşe de 7.644.529.300 de lei, dar lucrările sunt la 70% din grafic. În aceeaşi situaţie se află şi lucrările din comunele Suteşti şi Grădiştea unde lucrările s-au oprit la jumătate. La Suteşti lucrările de alimentare cu apă au fost efectuate numai pe trei sferturi tot datorită vremii.