|joi, noiembrie 21, 2024
  • Follow Us!

Tâlharii tineri terorizează judeţul 

Tâlharii tineri terorizează judeţul
 
Tâlhăriile sunt considerate printre cele mai periculoase infracţiuni, după omor şi tentativă de omor. Şi pedepsele pe care le primesc autorii acestor infracţiuni sunt pe măsură, fiind comparabile cu cele pentru crimă. Deoarece este vorba de folosirea violenţei pentru a obţine bani sau alte bunuri autorii sunt de multe ori arestaţi. Problema este că majoritatea celor care comit tâlhării la Vâlcea sunt tineri – elevi sau fără ocupaţie, nu de puţine ori organizaţi în grupuri. Acestora li se pare distractiv, sau cel puţin interesant să bruscheze o femeie pe stradă pentru a-i fura geanta sau cerceii şi să-şi impresioneze în acest fel prietenii prin „vitejie”. Mulţi se trezesc la realitate abia atunci când ajung la închisoare. În ultima perioadă poliţiştii vâlceni au desfăşurat o campanie în şcoli pentru diminuarea infracţiunilor cu violenţă, dar acestea continuă să se comită. Ultimii vâlceni trimişi în judecată de procurorii vâlceni pentru astfel de fapte sunt tineri.
 
Cuţit la gât în Copăceni
 
Un tânăr în vârstă de 20 de ani, din Copăceni, Constantin Adrian Mărunţelu a fost trimis în judecată de procurorii vâlceni pentru că şi-a tâlhărit un consătean. Mărunţelu a mers cu trenul în comuna unde locuieşte. În compartiment se aflau mai mulţi consăteni ai săi, dar şi Andrei Filip Stoian, de 18 ani, care mergea şi el tot la Copăceni, pentru a-şi vizita rudele. În tren Mărunţelu a observat că Stoian avea telefon mobil, un ceas şi o plasă cu o sticlă de vin în ea. După ce toată lumea a coborât în staţia Copăceni Mărunţelu s-a despărţit de rudele sale, cu care putea merge până aproape de casă şi l-a urmărit pe vecinul său de compartiment. Afară era deja întuneric şi pe drum nu mai circula nimeni. „Adrian Mărunţelu l-a ajuns din urmă pe tânăr, l-a prins de umărul stâng şi l-a întrebat dacă avea bani la el. Partea vătămată i-a răspuns că nu avea. Atunci Mărunţelu l-a lovit cu pumnul în faţă de mai multe ori, l-a îmbrâncit şi l-a doborât pe drum, după care a scos un cuţit şi l-a ameninţat să nu ţipe. De teamă victima nu a strigat după ajutor şi nu s-a mai opus când agresorul a căutat-o prin buzunare şi i-a luat telefonul şi ceasul de la mână, plus sticla de vin din plasă.” – a precizat procurorul Ion Micuţ, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea. Mărunţelu a mers apoi acasă şi a ascuns bunurile luate cu forţa sub o pernă. Le-a vândut a doua zi pentru 600.000 de lei, dar a fost prins repede de poliţişti, deoarece victima depusese deja o plângere împotriva lui. Filip Andrei Stoian a suferit în urma agresiunii leziuni care au necesitat două – trei zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Pentru a se apăra autorul tâlhăriei a spus că băuse alcool înainte de a se urca în tren şi nu îşi mai amintea nimic din ceea ce făcuse după aceea,. A recunoscut totuşi să a doua zi dimineaţa găsise telefonul şi ceasul sub pernă şi s-a gândit că făcuse ceva rău, dar le-a vândut totuşi. Mărunţelu a fost cercetat în stare de arest preventiv. Abia atunci când şi-a dat seama că va ajunge după gratii tânărul şi-a recunoscut fapta. Adrian Mărunţelu provine dintr-o familie dezorganizată. Părinţii săi sunt despărţiţi, iar ei şi cei doi fraţi ai săi rămăseseră în grija tatălui. Singurii bani care le intrau în casă erau cei obţinuţi de tatăl său din salariu, aşa că Mărunţelu mai fusese nevoit să muncească ocazional pe la diferiţi consăteni. 
 
Prins cu ajutorul portretului robot
 
Neluţ Bârsoianu, zis „Vasilică”, în vârstă de 28 de ani, din comuna Galicea a fost depistat de poliţiştii vâlceni şi trimis în judecată pentru comiterea a două tâlhării cu ajutorul portretului robot care îi fusese făcut din descrierea uneia dintre victime. Bârsoianu a reuşit să tâlhărească un elev din Râmnicu Vâlcea până şi de pantofii din picioare. Cornelius Romeo Măciuceanu, de 15 ani a fost acostat pe stradă, lângă staţia Peco Petrom din cartierul Nord de un individ necunoscut, care l-a lovit cu pumnul peste faţă şi i-a luat telefonul mobil la care tocmai vorbea. Băiatului i-a fost dislocată falca din cauza loviturii. Bârsoianu a mai atacat şi o femeie tot în zona Nord, în apropiere de Spitalul Judeţean Vâlcea. Nicoleta Reghina Dogaru a fost acostată în timp ce mergea pe stradă cu fiica ei, de 5 ani. Bârsoianu a împins-o puternic de la spate şi i-a smuls geanta de pe umăr, după care a luat-o al fugă. Femeia a încercat să-l urmărească, dar nu a reuşit să-l prindă, deoarece Bârsoianu a escaladat gardurile din spatele blocurilor. El a fost recunoscut însă de un trecător care a ajutat la identificarea sa. În geantă femeia avea două telefoane mobile, actele de identitate şi suma de 250.000 de lei. Ea a suferit în urma agresiunii leziuni care au necesitat 14 zile de îngrijiri medicale. În primul caz elevul pe care l-a tâlhărit l-a recunoscut dintr-un grup de mai multe persoane. Atunci când a fost audiat Bârsoianu a negat comiterea tâlhăriilor. El mai fusese condamnat pentru fapte asemănătoare. Este şi recidivist după ce a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare de Tribunalul Vâlcea în anul 2000. El se liberase recent din penitenciar şi locuia fără forme legale în comuna Bărbăteşti. A fost cercetat şi trimis în judecată în stare de arest preventiv.       
 
I-a furat adidaşii cu care era încălţat
 
Gheorghiţă Toma, în vârstă de 18 ani, din comuna Stoileşti a fost trimis în judecată pentru că a atacat un tânăr pe faleza râului Olăneşti, l-a lovit cu genunchiul în gură, după care l-a pus să se dezbrace şi să se descalţe, tâlhărindu-l. Toma a observat că Mihai Cătălin Ştefan, de 16 ani era bine îmbrăcat şi s-a gândit să-i ia hainele. În acest sens el l-a urmărit pe băiat şi l-a bătut. „Cătălin Ştefan a spus că în acea noapte se întâlnise cu tânărul respectiv, care l-a privit insistent. De teamă a coborât scările dintre blocuri şi a revenit apoi pe faleză pe altă parte. A fost însă oprit de tânărul respectiv, care îl urmărise şi i-a cerut banii. Atunci când Ştefan a afirmat că nu avea bani tânărul l-a lovit cu capul în gură, i-a luat şapca din cap şi i-a cerut să-i dea hainele cui care era îmbrăcat. Atunci când partea vătămată a refuzat să se dezbrace agresorul l-a lovit cu pumnul în stomac şi în zona gurii. Acesta s-a dezbrăcat atunci de hanorac şi de bluză şi s-a descălţat de adidaşi. I-a mai dat agresorului şi ceasul de la mână şi cercelul din platină pe care îl avea la ureche.” – a precizat procurorul Eugen Ghiţă, care s-a ocupat de acest caz. N acel moment a apărut pe faleză un alt tânăr, Ionuţ Olaru, pe care Bârsoianu îl cunoştea pentru că lucraseră împreună ca hamali în piaţă. Pentru a nu fi reclamat la poliţie Bârsoianu i-a dat atunci acestuia o parte dintre hainele victimei, spunându-i să i le ţină. Olaru nu a ţinut însă hainele, ci le-a înapoiat victimei. El a ajutat  de asemenea şi la identificarea agresorului. În momentul când poliţiştii au mers la locuinţa lui Bârsoianu pentru a-l ridica au observat că tatăl său vitreg era îmbrăcat chiar cu bluza victimei. Tâlharul şi-a recunoscut fapta. Prejudiciul a fost estimat în acest caz la peste 11,5 milioane de lei vechi. În acest caz a fost făcută şi o anchetă socială, din care a rezultat că Gheorghiţă Toma mai fusese cercetat anul trecut pentru furt. El provine dintr-o familie săracă, care beneficiază de ajutor social şi nu are rol agricol. În acest caz el a fost arestat preventiv.   

Leave a Response