|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Preţul apei va creşte 

Sorin Zamfirescu, director general al SC Acvarim SA este convins:

Preţul apei va creşte

Miercuri a sosit la Râmnicu Vâlcea ordinul de începere a lucrărilor din cadrul programului ISPA, privind reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din municipiu, în parteneriat cu SC Acvarim SA. În cursul zilei de joi şi-a făcut apariţia şi consultantul general al lucrării. Acesta va sta permanent în Râmnic pe toată durata derulării lucrărilor.
 
Începe derularea proiectului ISPA

„Ne mândrim că am demarat în fapt investiţia ISPA”, a declarat la începutul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri, directorul general al SC Acvarim SA Râmnicu Vâlcea, Sorin Zamfirescu. Acesta nu şi-a putut ascunde entuziasmul privind începerea acestui proiect gigant, în valoare de 29 milioane euro, care va oferi Râmnicului o nouă dimensiune asupra a ceea ce înseamnă distribuţia apei potabile, la standarde occidentale.
 
Acvarim în „Who’s who”

Extrem de interesant este şi faptul că SC Acvarim SA figurează în noua ediţie a celebrului catalog al firmelor din Europa „Who’s who”, la pagina 1452. În această carte a elitei la nivel european mai apar încă două societăţi vâlcene, Oltchim şi CET Govora. Motivul pentru care Acvarim apare în această carte constă în aceea că este subiectul a două programe europene.
 
Opinii

Un subiect fierbinte aflat pe agenda conferinţei de presă a fost acela al fuziunii Acvarim – Apavil. Sorin Zamfirescu a ţinut să precizeze că o serie de puncte de vedere exprimate de diverşi oameni politici sau care fac parte din administraţia publică locală, unele dintre acestea preluate de mass media, nu sunt de natură a arunca cea mai corectă lumină asupra fuziunii. „Fuziunea este un act normal; nici nu ştiu de ce a existat separarea. Dorinţa Consiliului Judeţean a fost ca după ce s-a terminat investiţia de la Brădişor în 1996 să rupă investiţia de oraş şi să creeze pe scheletul ei o structură judeţeană (SC Apavil SA – n.r.). Normal este ca cine produce apa, să o şi distribuie, să răspundă pentru toate consecinţele. Aşa se face peste tot în România, aşa se face peste tot în lume. Situaţia de la Rm. Vâlcea este o excepţie. În orice caz, trebuie să măsurăm de 100 de ori şi să tăiem o dată, pentru că o fuziune nereuşită nu este ceva de care avem nevoie”, a declarat Zamfirescu. Tot el şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de o serie de întâlniri ciudate care s-au lăsat cu declaraţii exagerate, care nu reflectă realitatea. Potrivit directorului general al Acvarim, au fost aduse nişte argumente false, denaturându-se adevărul şi dorindu-se influenţarea opiniei publice.Zamfirescu a ţinut să demonteze toate aceste false argumente. El a negat că datoria Acvarim către Apavil ar fi de 20 miliarde; suma reală ar fi de două miliarde iar întârzierea la plată este de doar 20 de zile. De asemenea, Zamfirescu a spus că diferenţele de costuri au fost exagerate intenţionat. Cât despre acuzaţiile privind un aşa-zis management defectuos, Sorin Zamfirescu a precizat că de câteva luni, Acvarim este o societate profitabilă iar patrimoniul societăţii s-a îmbogăţit în ultimul an cu o serie de utilaje performante.  În aceeaşi conferinţă de presă, Zamfirescu a declarat că Apavil a acţionat în instanţă Acvarim, în vederea blocării conturilor acestei societăţi, prin emiterea unei ordonanţe. Cererea Apavil a fost respinsă.
 
Nu scade preţul la apă

Totuşi, Sorin Zamfirescu nu crede că fuziunea ca aduce o micşorare a tarifului la apa potabilă. „Costurile cu personalul vor fi mai mici. Dacă ne gândim doar la nivelul conducerilor, reducerea pe metrul cub de apă ar fi de doar 100 lei vechi. Valoarea preţului pe metrul cub de apă nu va scădea, dar nici nu va creşte. Este însă posibil să se majoreze, dat fiind memorandumul ISPA, care prevede nişte majorări în următorii ani. Avantajele nu vor fi spectaculoase, aşa cum crede lumea. În orice caz, unirea trebuie binecuvântată şi de Bruxelles. Probabil că această aporbare va veni, pentru că e vorba de unirea a două patrimonii de stat. Fuziunea trebuie făcută, dar trebuie să se ţină seama de toate obligaţiile asumate”, a mai spus Sorin Zamfirescu.  • Octavian HERŢA

Leave a Response