|joi, noiembrie 21, 2024
  • Follow Us!

Fraţii Cristescu – o nouă tentativă de falimentare a USG 

Fraţii Cristescu – o nouă tentativă de falimentare a USG

  Deşi mai sunt doar câteva săptămâni până la reprivatizarea Uzinelor Sodice Govora, fraţii Marius şi Emil Cristescu, patronii BegaCom continuă să se judece cu societăţile de pe platforme chimică vâlceană. Aceste acţiuni în justiţie se înscriu pe linia falimentării USG, începută în 2003. În data de 8 martie, la Tribunalul Vâlcea s-a judecat încă unul dintre procesele începute de fraţii Cristescu prin societăţile pe care le controlează – SC BegaCom SA şi SC BegaInvest SA, ambele acţionare la USG, împotriva Uzinelor Sodice Govora şi SC CET Govora SA, vizând desfiinţarea conversiei în acţiuni a creanţelor CET Govora asupra USG, deşi conversia a fost făcută de către statul român, în temeiul unor acte normative.

  Mai exact, este vorba despre dosarul nr.1108/2005 prin care se solicită constatarea nulităţii absolute a hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor USG nr.2 din 11 mai 2004, privind conversia în acţiuni a creanţelor SC CET Govora SA asupra USG şi repunerea părţilor în situaţia anterioară prin anularea celor 17.059.281 acţiuni emise de USG în favoarea CET Govora, precum şi obligarea RIAVEST la radierea CET Govora din registrul acţionarilor USG. Hotărârea AGA a fost emisă pentru aplicarea OUG nr.8/2003 (art.14 alin.1) şi a HG nr.592/2004, acte normative prin care s-a decis conversia în acţiuni a creanţelor CET Govora la USG, acumulate anterior datei de 30 noiembrie 2002.

   Reclamantă în dosar apare SC BegaInvest SA (deţinătoare a doar 0,34% din capitalul social al USG), deoarece SC BegaCom SA, societate care a privatizat USG nu mai avea calitatea de a ataca hotărârea AGA din mai 2004, având în vedere că de la data convocării şi desfăşurării acestei şedinţe, voinţa socială a USG era complet subordonată intereselor şi voinţei acesteia. Invocarea nulităţii hotărârii de către BegaCom ar fi însemnat invocarea propriei culpe.

  Calitatea de reclamantă a BegaInvest este un simplu subterfugiu, aceasta având, în ceea ce priveşte administrarea şi conducerea USG, interese similare grupului Bega, al cărui exponent principal este SC BegaCom SA. SC BegaInvest SA are calitatea de acţionar al SC BegaCom SA, precum şi al altor societăţi comerciale din grupul Bega şi este controlată de către aceleaşi persoane fizice care au calitatea de acţionari şi în celelalte societăţi membre ale grupului, respectiv fraţii Marius şi Emil Cristescu.

  Pe calea invocării unor presupuse vicii ale convocării şi desfăşurării AGA, BegaCom încearcă încă o dată să obţină câştig de cauză. Admiterea cererilor formulate ar conduce la desfiinţarea conversiei, la pierderea ajutorului de stat primit de USG şi, în consecinţă, la reactivarea datoriei USG faţă de CET Govora de 426,4 miliarde lei care, adăugată la datoria actuală de 433,9 miliarde lei (la care se adaugă penalităţi de întârziere de 136 miliarde lei), totalizează 996,6 miliarde lei, datorie care va conduce în mod cert la falimentul USG, cu grave implicaţii economice şi sociale, atât pentru societatea în cauză, cât şi pentru giganţii industriali vâlceni – Oltchim, CET Govora, Exploatarea Minieră Berbeşti, Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea.  • Octavian HERŢA

Leave a Response