|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Staţiunea Călimăneşti a luat-o la vale 

 Turismul vâlcean – în pericol

Staţiunea Călimăneşti a luat-o la vale

   Staţiunile balneoclimaterice din judeţul Vâlcea sunt în pericol din cauza faptului că alunecările de teren au afectat nu doar drumuri, ci şi casele oamenilor sau structurile de cazare turistică. În staţiunea Călimăneşti Căciulata alunecările au luat zilele acestea o turnură periculoasă, tot mai multe vile fiind afectate. La Govora sunt afectate mai ales drumurile, dar şi casele localnicilor. În staţiunea Băile Olăneşti alunecările de teren sunt un pericol permanent, dar în urma ploilor din ultima lună acestea s-au extins mai mult decât se aşteptau autorităţile. În cazul în care alunecările se vor extinde şi în continuare este posibil ca turiştii să aleagă alte destinaţii pentru acest an.
 
Centrul Călimăneştiului o ia la vale cu primărie cu tot
 
În staţiunea balneoclimaterică Călimăneşti Căciulata a apărut o alunecare care nu fusese activă până acum, care a afectat nu mai puţin de două hectare de teren. Cel mai grav a fost afectată o locuinţă şi anexele gospodăreşti ale acesteia. Casa este în pericol de a se prăbuşi pe Drumul Naţional 7. Deja zidul de sprijin de lângă şoseaua europeană a fost afectat la kilometrul 196+500 de metri şi a afectat parţial şi platforma drumului. În total au fost avariate până acum trei case, dintre care una este în pericol de prăbuşire.  Toate casele sunt situate în apropierea sediului Primăriei,care poate fi şi el afectat în scurt timp. Cele trei familii – cu aproximativ şapte persoane au fost deja evacuate de autorităţile locale după ce dealul pe care aveau locuinţele a luat-o cu totul la vale, iar ceilalţi localnici din zonă au fost avertizaţi să fie pregătiţi pentru evacuarea de urgenţă. În prezent la intrarea în Căciulata se circulă pe un singur sens. Alte două case, aflate în Jiblea veche sunt şi ele în pericol de a fi acoperite de un alt versant care a început să alunece. Primele alunecări de teren au apărut la Călimăneşti de anul trecut, dar păreau că nu se vor extinde prea repede. În acest moment a fost luată însă în calcul chiar posibilitatea ca circulaţia să fie blocată în centrul Călimăneştiului, caz în care nu mai un alt drum de acces în zonă. Nici utilajele nu au cum să ajungă la zona periculoasă, deoarece fenomenul evoluează în continuare. „Nu mai dormim noaptea de frică. Am văzut copacii mergând, se crapă pământul chiar lângă casă, nu ştim ce să facem” – a spus Veronica Deaconu, din Călimăneşti, a cărei casă este în pericol de prăbuşire. „Ne e frică să mai dormim în casă, alunecarea a ajuns la colţul casei şi noaptea se aud zgomote sinistre. Mergem să dormim la o rudă, nu la internat.” – a spus un alt localnic. Primarul localităţii, Ilie Amuzan a convocat în aceste condiţii Comisia pentru Situaţii de Urgenţă. Zona este monitorizată permanent, iar poliţiştii comunitari stau cu schimbul în zona periculoasă, pentru a alarma populaţia în caz de urgenţă. Localnicii au fost şi ei avertizaţi să fie pregătiţi pentru o evacuare de urgenţă. Sinistraţii pot fi găzduiţi la internatul Grupul Şcolar Economic din localitate, unde li se poate asigura şi masa. Chiar dacă va cădea dealul pe ei oamenii nu vor să-şi părăsească deocamdată casele, de teama hoţilor. În primă fază se lucrează pentru evitarea întreruperii traficului pe Drumul Naţional 7, iar o echipă a unei firme de foraj a început procesul de dirijare a apei de pe versanţi prin canale de scurgere, direct în Olt. În zonă se va face cât de curând şi un studiu geologic, pentru a se putea stabili cât de mult poate să se întindă alunecarea, după care vor fi luate măsuri de consolidare.

Băile Govora şi Olăneştiul – în pericol
 
  Staţiunile Băile Govora şi Băile Olăneşti sunt şi ele în pericol de a fi afectate de alunecările de teren. La Băile Govora au fost distruse parţial străzile din oraş care erau asfaltate, iar alunecările mai vechi se extind, afectând casele oamenilor. În oraşul Băile Olăneşti alunecările se manifestă chiar în zona unde sunt construite cele mai multe hoteluri – Livadia. Alunecările au afectat deja şase gospodării, 0,2 hectare de teren arabil, un hectar de păşuni şi fâneţe şi 0,2 hectare de pădure. Pe strada Izlaz se circulă de asemenea cu dificultate pe o porţiune de 0,2 kilometri. Şi la Olăneşti este nevoie de un plan general de reabilitare a staţiunii, deoarece alunecările se manifestă de mai mulţi ani şi riscă să izoleze comunităţi întregi. 

Leave a Response