|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Mafia benzinei a poluat fântânile din Laloşu 

Enigmă descifrată

Mafia benzinei a poluat fântânile din Laloşu
 
 
• Infiltraţiile de gaze din fântânile comunei Laloşu se datorează hoţilor de gazolină care au spart conductele magistrale de transport ale societăţii Compet SA Ploieşti
• Scurgerile din conducte sunt considerate de reprezentanţii societăţii Compet, „pierderi admisibile” cuprinse între 5,5% şi 6.5% din cantitatea totală de aproximativ 100 de mii de tone de gazolină transportată lunar printr-o singură conductă
• Ancheta demarată de organele de control a scos la iveală o reţea interjudeţeană de vânzare ilegală a gazolinei în benzinării din sudul judeţului şi din judeţele învecinate

 
Un control amănunţit efectuat de o comisie mixtă compusă din reprezentanţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Vâlcea, Gărzii Financiare, Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi Prefecturii au scos la iveală o întreagă reţea de hoţi de gazolină. Aceştia furau gazolină din conductele societăţii Compet SA Ploieşti, care apoi era comercializată prin reţeaua de benzinării din tot sudul judeţului Vâlcea precum şi în benzinăriile din judeţele învecinate. Oamenii legii consideră că cei care comit furturile sunt membrii ale vechii reţele de hoţi de gazolină  perioada ’90 – 2000 .
 
• Conducerea Compet a negat  rezultatele analizelor
 
Potrivit conducerii Prefecturii Vâlcea, cu acest prilej s-a constatat şi care este sursa de provenienţă a gazelor infiltrate în peste 40 de fântâni din două sate ale comunei Laloşu. „Emisiile din fântânile oameni lor provin din conducta de transport gazolină a societăţii Compet. Ei trebuie să stabilească şi să accepte acest lucru pentru că au contestat analizele făcute de ANMR care este unitate de stat şi nu i-a contestat nimeni până acum rezultatele. În plus, ei nu aveau nici un motiv să le prezinte altfel decât sunt în realitate. Am cerut decopertarea conductei magistrale care traversează zona”, a declarat prefectul Anuţa Handolescu . Totodată reprezentantul Guvernului în teritoriu, a lăsat să se înţeleagă că atât conducerea societăţii Compet cât şi autorităţile locale ar fi ştiut care este sursa gazelor din fântânile localnicilor. „Le-am promis sprijinul poliţiei şi al jandarmeriei în timpul controalelor moment în care atât primarul comunei Laloşu, Ion Toma cât şi conducerea Compet au spus că se descurcă chiar dacă magistrala este amplasată şi pe proprietăţile oamenilor care ar fi putut să nu-i lase să decoperteze. Ulterior, directorul de la Compet a venit cu o informaţie care m-a şocat. A spus că mai mulţi oameni din zonă sunt plătiţi să spargă conducta pentru a face societatea să plătească daunele rezultate în urma infiltraţiilor de gazolină. În acel moment am ajuns la concluzia că toată lumea se ascunde şi ne-am strâns să scuturăm muşuroiul să vedem ce iese şi care se agită”, a spus prefectul judeţului.
 
• „Diluantul de rezervor” face concurenţă benzinei
 
Astfel că imediat a cerut conducerilor IPJ, DGFP şi Garda Financiară să verifice toate benzinăriile din zona de sud a judeţului control care s-a lăsat cu surprize de proporţii. „Comisia coordonată de cei trei şefi de instituţii a făcut o verificare a benzinăriilor din zonă şi în acest fel am împuşcat doi iepuri dintr-o lovitură. Am descoperit sursa infiltraţiilor, iar pe de altă parte am descoperit că benzinării care vindeau 100 de litri de benzină pe lună vindeau în acelaşi timp câte 7000 de litri de diluant în aceeaşi perioadă. Cu cantitatea asta se putea prepara vopsea pentru vopsirea întregului judeţ. De asemenea am constatat că şoferii care treceau să alimenteze cumpărau diluant, după care, la câteva sute de metri mai departe cu pâlnii de la benzinării îşi umpleau rezervoarele cu aşa-zisul diluant care era de fapt gazolină vândută sub etichete de diluant în sticle de plastic”, a adăugat prefectul judeţului. Adrian Cazan, inspectorul şef al IPJ Vâlcea a adăugat că în urma verificărilor făcute în comuna Laloşu s-a descoperit o deviaţie de la magistrala de gazolină. „În aval de comuna Laloşu se află o deviere făcută conform spuselor celor de la Compet în mod legal. Aici este unul din punctele în care gazolina se infiltra în sol”, a spus comisarul şef Adrian Cazan.
 
• 5,5 – 6,5% din 100 de mii de tone de gazolină – pierderi admisibile
 
Anuţa Handolescu a adăugat că societatea Compet ştia despre existenţa pierderilor din reţeaua de transport a gazolinei însă acestea erau considerate nesemnificative şi normale pentru o unitate de talia unei societăţi naţionale. „Când i-am întrebat pe şefii de la Compet aceştia mi-au spus: «Noi ne situăm în limita pierderilor admisibile care nu depăşesc 5,5 – 6,55 % din cantitatea transportată». Când am întrebat care este cantitatea totală transportată printr-o conductă magistrală mi s-a spus că se transportă aproximativ 100 de mii de tone de gazolină, iar procentul prezentat anterior este o pierdere admisibilă. În aceste condiţii nici nu trebuie să se fure ci să se stea cu vasul la cep pentru preluarea gazolinei”,  a concluzionat prefectul de Vâlcea.
 
• Amenzi de zeci de milioane şi capturi de miliarde
 
În urma controlului au fost amendate conducerile mai multor benzinării, valoarea amenzilor fiind însă una modică. „Printre unităţile controlate se află SC Prospect SRL Drăgăşani, SC Accent SRL Creţeni, SC Celsino Impex SRL Drăgăşani, SC Mat Cons Gemaco SRL Slatina punct de lucru Bălceşti, SC Andera Comercial SRL Bucureşti punct de lucru Măciuca şi SC Crisbo SRL Bălceşti. În urma verificărilor s-au dat amenzi care totalizează 6200 de lei ron şi s-a confiscat toată gazolina descoperită în pet-uri care valora aproximativ 2000 de lei ron”, a declarat Gheorghe Gogârnoiu, director al DGFP Vâlcea. Şeful DGFP a adăugat că pe lângă amenzi şi confiscarea „diluantului de rezervor” la societatea Celsino SRL s-a dispus prezentarea actelor de provenienţă pentru o cantitate de 65 tone de gaz petrolier lichefiat. În cadrul aceleiaşi acţiuni au fost descoperite abateri grave şi la una din societăţile mari care are ca obiect de activitate prelucrarea uleiurilor minerale şi a ţiţeiului de tip condensat, verificare în urma căreia s-a întocmit actele premergătoare aplicării unei amenzi în valoare de un miliard de lei vechi, confiscarea produselor petroliere în valoare de 16,721 de mii de lei RON şi anularea autorizaţiei fiscale a punctului de lucru. Aurel Miriţoiu, comisarul şef al Gărzii Financiare Vâlcea a precizat că reţeaua de benzinării din sudul judeţului este posibil să aibă tentacule şi în judeţene învecinate având în vedere faptul că multe dintre benzinăriile controlate sunt puncte de lucru ale unor societăţi comerciale care au sediile în judeţele vecine sau chiar în capitală.

Marian POPESCU

 

Leave a Response