|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Taberele din Vâlcea se pregătesc să primească elevii 

Taberele din Vâlcea se pregătesc să primească elevii
 
După târgul de turism pentru tineret care a avut loc în zilele de 4 şi 15 iulie la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti au apărut multe cereri pentru taberele şcolare din Vâlcea. Direcţia Judeţeană pentru Tineret Vâlcea a prezentat la târg ofertele celor trei tabere din Vâlcea care sunt disponibile în acest moment, respective Brădişor, Căciulata şi Cozia. În afară de reprezentanţii direcţiilor de tineret şi sport la târg au fost prezenţi şi agenţi economici care au prezentat ofertele unor pensiuni sau centre de agrement autorizate sau acreditate de Autoritatea Naţională pentru Tineret.
 
Mai mult de jumătate dintre locurile din taberele vâlcene – ocupate pe loc
 
Mai mult de jumătate dintre locurile disponibile pentru vacanţa de vară la taberele din Vâlcea au fost rezervate deja în timpul târgului, pe loc. Elevii vor începe sejururile în tabere de la data de 19 iunie, pe parcursul a 10 săptămâni. Fiecare serie va începe într-o zi de luni şi se va termina duminica. Sunt deja ocupate în jur de 240-250 de locuri. În prezent pregătirile pentru sezonul estival au intrat în linie dreaptă. În tabere de fac ultimele reparaţii şi lucrări de igienizare.  Cele trei centre de agrement din Vâlcea oferă condiţii de cazare destul de bune, mai ales cea de la Cozia. De curând, în aceste centre s-au desfăşurat şi câteva acţiuni specifice asociaţiilor pentru tineret. Ultima acţiune de acest gen a avut loc la centrul de agrement pentru tineret Brădişor şi s-a numit “Fotografie de Grup”. O altă acţiune este Tabăra de Orientare şi Alpinism, care are loc la centrul de agrement pentru tineret Căciulata. „Programele şi acţiunile derulate de Direcţia Judeţeană pentru Tineret Vâlcea, în parteneriat cu asociaţiile de/pentru tineret, au continuat la Centrul de Agrement pentru Tineret – Baza Turistică; Asociaţia Judeţeană «Sportul pentru Toţi» dorind atragerea tinerilor spre consumul cultural, de unde şi numele acestei manifestări «Viaţa tinerilor şi cultura. De curând, am organizat un concurs de proiecte în vederea finanţării unor acţiuni specifice tinerilor, la care au participat zece structuri asociative de tineret, câştigătoare fiind şase dintre acestea, cu câte un proiect de fiecare, proiect care vizează implicarea tinerilor în viaţa socială şi în actul decizional prin diferite forme de manifestare. Toate aceste acţiuni, pe lângă faptul că sunt în mare parte finanţate de către Direcţia Judeţeană pentru Tineret Vâlcea, sunt, de asemenea, găzduite în centrele de agrement proprii.” – a spus Cătălin Nadolu, directorul Direcţiei pentru Tineret Vâlcea. Această manifestare, la care au participat peste 40 de tineri din judeţul Vâlcea şi-a propus elaborarea unui program detaliat la finalul căruia tinerii să conştientizeze rolul culturii pentru societate, cât şi impactul asupra cristalizării personalităţii.
 
Taberele din Vâlcea sunt bine amenajate
 
Tabăra Cozia este situată pe Valea Oltului, în staţiunea balneoclimaterică Călimăneşti – Căciulata, în imediata apropiere a Mânăstirii Cozia. Elevii care îşi petrec vacanţele aici au ocazia de a vizita Mânăstirea Cozia, despre care circulă o legendă, conform căreia, dacă pelerinii  aruncă un bănuţ în fântâna din curtea mânăstirii şi îşi pun o dorinţă aceasta se va îndeplini. Tabăra Cozia funcţionează în perioada de vară cu o capacitate de 150 de locuri, în vile cu camere a cate 2 – 8 paturi fiecare şi cu grup sanitar exterior. Are o sală de mese proprie, club pentru activităţi distractive şi educative, bază sportivă pentru menţinerea "în formă" a trupului şi spiritului şi are în dotare şi aparatură audio pentru o discotecă în aer liber. Tabăra Cozia a intrat începând cu anul 2004 într-un program de reabilitare – investiţii, pentru a fi redimensionată, recompartimentată şi dotată cu mobilier modern. În anul 2005 tabăra Cozia va funcţiona la o capacitate de circa 100 de locuri pentru vară. Este situată în staţiunea balneoclimaterică Călimăneşti – Căciulata pe malul stâng al Oltului. Tabăra Căciulata funcţionează în perioada de vară cu o capacitate de 135 de locuri în vile cu camere a cate 2 – 6 paturi fiecare şi cu grup sanitar exterior. Dispune de sală de mese proprie, un club în care se pot desfăşura activităţi de toate felurile, o bază sportivă, aparatură audio – video, etc.Tabăra de la Brădişor este situată în localitatea Malaia, pe drumul de legătură între Valea Oltului şi staţiunea Voineasa. Natura înconjurătoare dă unicitatea acestei tabere. Lângă tabără se află o fântână cu apă limpede de munte. Tabăra Brădişor funcţionează pe perioada de vară cu 130 locuri pe serie, în vile cu camere a cate 3 – 6 paturi fiecare. Dispune de sală de mese proprie, două cluburi pentru desfăşurarea diferitelor activităţi, aparatură audio – video, şi nu în ultimul rând un teren de sport.
 
Vâlcea – la fel de apreciată precum Constanţa sau Valea Prahovei
 

Zona Vâlcea tinde să devină în ultima perioadă cea de-a treia destinaţie turistică pentru tineret, după Litoral şi valea Prahovei. De asemenea judeţul prezintă interes din punctul de vedere al turismului cultural. „Interesul pentru judeţul Vâlcea a fost comparabil în acest an cu cel pentru Constanţa, Prahova sau Braşov. Acest lucru se datorează în mare parte mediatizării centrelor de vacanţă vâlcene – Căciulata, Cozia şi Brădişor, care pot primi în această vară în jur de 250 de copii pe serie. Vacanţa se va împărţi în 10 serii a câte şapte zile. În această vară vor funcţiona Centrul de Agrement Căciulata,cu 135 de locuri; Centrul de Agrement Brădişor, cu 100 locuri şi Centrul de Agrement Cozia, cu 80 de locuri. În aceste centre de agrement se vor derula programe din cadrul unor proiecte de tineret realizate în parteneriat cu structuri asociative de tineret (ONG-uri de profil) şi autorităţi locale. Vor fi desfăşurate activităţi sportive, de ecologizare, recreative, precum şi proiecte în care prioritate va avea participarea culturală, economică şi socială a tinerilor – acţiuni educative. De asemenea vor fi organizate şi tabere naţionale la centre, respectiv Tabăra Naţională de Limbi Romanice (franceză, italiană, spaniolă), Tabăra Naţională Sportivă (de Educaţie Fizică şi Sport). De asemenea, se va organiza şi Festivalul Imnului, precum şi tabere tematice, nu neapărat naţionale, ci tradiţionale (de limba engleză, matematică etc).” – a spus Cătălin Nadolu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret Vâlcea. În centrele de agrement din Vâlcea pot fi primite de asemenea grupuri de tineri care doresc să-şi petreacă o vacanţă în mijlocul naturii şi într-un ambient plăcut. Preţurile pentru sezonul de primăvară variază între 370 şi 400 de mii de lei în perioada 17 – 24 aprilie. În afară de taberele din Vâlcea elevii din judeţ, dar şi cei din toată ţara pot alege să-şi petreacă vacanţele în taberele de pe Valea Prahovei, din Maramureş sau chiar la cele din Grecia.  La Sinaia preţurile sunt ceva mai scumpe, de 400.000 de lei, ca şi la Buşteni şi Predal. În Maramureş sejurul de şapte zile la una dintre taberele deschise pentru elevi ajunge la 350.000 de lei pe zi. În schimb la Păltiniş, în Sibiu tariful în această perioadă este de 380.000 de lei pe zi.

Leave a Response