|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

“Lucrez cinci zile pe săptămână, 12 ore pe zi, pentru partid” 

Constantin Rotaru, liderul PAS spune:

 

„Lucrez cinci zile pe săptămână, 12 ore pe zi, pentru partid”

 

Constantin Rotaru este singurul preşedinte al unei formaţiuni politice care s-a născut şi locuieşte în Vâlcea. Preşedintele PAS este şi un prosper şi corect om de afaceri societatea sa ROTAREXIM fiind cunoscută şi pe plan internaţional. Fost deputat, membru al Comisiei de Buget Finanţe, domnul Rotaru este mereu pe drumuri dar foarte deschis presei. L-am prins duminică, la ora prânzului şi aşa cum ne aşteptam nu a refuzat un interviu mai neconvenţional.

# Cât de mare este armata politică pe care o conduceţi domnule Rotaru?

Partidul Alianţa Socialistă a ajuns recent la 40.000 de membrii cu carnet şi cotizaţiile la zi. În Vâlcea avem cam 1000 de membri şi câteva organizaţii locale foarte bune cum ar fi cele de la Pietrari şi Vlădeşti. Din păcate recunosc că membrii Comitetului Judeţean sunt vinovaţi că nu-şi fac simţită mai des prezenţa în organizaţiile rurale unde avem oameni care ne aşteaptă pentru a discuta cu ei.

# Cât costă întreţinerea unui partid ca PAS?

Ştiţi bine că sunt cheltuieli destul de important. Eu am stabilit însă regula ca fiecare organizaţie locală să se autofinanţeze. Noi nu primim bani de la stat şi nici donaţii dirijate. Bine că suntem şi mai eficienţi. Ce fac cei de la putere de exemplu, sau din partidele parlamentar cu 100 de lei noi încercăm să facem cu un leu.

# Partidul pe care-l conduceţi a avut probleme cu apariţiile în media?

Pe plan local nu pot să mă plâng. Presa din Vâlcea este foarte deschisă, mai liberă, mai cinstită să spun altfel. Şi de obicei presa locală cu excepţia câtorva judeţe cum ar fi Bacăul, Hunedoara, Buzăul care sunt ocupate. Sunt judeţe cu 1-2 posturi TV deţinute de lideri PSD sau liberali care controlează şi o parte din presa scrisă şi care ne-au pus interdicţie. Iar în ceea ce priveşte presa centrală este controlată în totalitate şi ştiţi bine că oameni ca mine care spun lucrurilor pe nume, care nu au de ascuns nimic şi care sunt direcţi sunt incomozi pentru o astfel de media.

# Cât timp alocaţi politicii, câte ore pe zi lucraţi pentru partid?

-Păi ca să fiu sincer cinci zile pe săptămână în jur de 12 or pe zi. Am noroc în firmă că am format oameni buni, profesionişti, fiecare ştie ce să facă şi nu mai e nevoie de prezenţa mea. Câteodată regret că nu mai am timp să mă implic în producţie, o activitate care mi-a adus mari satisfacţii şi care-mi place mult. Bănuiesc că o să mă întrebaţi cum mă descurc cu familia, cum am timp. Vă răspund anticipat că uneori nici eu nu ştiu. Cred că este foarte important faptul că am o bună comunicare. Uneori plecăm împreună prin ţară când trebuie să particip la activităţi din alte judeţe. Gestionez bine timpul liber, mâncăm împreună, mai ieşim la iarbă verde, mai mergem în Dănicei comuna mea natală. Soţia s-a obişnuit după 26 de ani cu programul meu încărcat şi ştie exact care îmi sunt priorităţile.

# Cât credeţi că ar trebui să câştige o familie cu doi copii pentru a trăi onorabil, pentru a putea să-şi achite facturile şi să le ajungă de mâncare, şcoală haine etc?

Mi-e greu să vă răspund pentru că ştiu sute de familii care trăiesc cu 4-5 milioane pe lună. Cred că un 20 de milioane ar fi suma necesară dar mă gândesc că iar vor zice unii că Rotaru e nebun. Toţi guvernanţii au un dispreţ total faţă de salariaţi. În firma mea salariul minim este cu mult mai mare decât salariul minim pe economie Ştiu că banii sunt puţini dar salariile nu pot fi mărite. Chiar dacă am profit bun eu ştiu că el este doar faptic. Pe hârtie. Banii sunt în ţară pe facturi neachitate. Pe facturi pe care trebuie să plătesc TVA şi impozit. De multe ori când recuperezi banii profitul real e aproape zero. Sunt dintre cei care-şi face griji pentru ziua de mâine. De aceea am mare reticenţă şi la semnarea adeverinţelor pentru salariaţii mei atunci când vor să facă credite. Îmi fac timp şi stau de vorbă cu ei să văd ce vor să facă cu banii, cât vor avea rată, cum se vor descurca, dacă au nevoie neaparat de acel credit sau dacă există şi alte soluţii.

# Câţi salariaţi aveţi, câte credite aţi luat?

Am 80 de salariaţi. Aş mai fi angajat dar azi e greu să găseşti oameni buni în România. Cei vechi sau deprofesionalizat în mare parte. Cei buni sunt plecaţi în străinătate. Te chinui să formezi un tânăr şi apoi pleacă. Îi înţeleg sau măcar încerc. Credite am luat câteva dar am avut norocul să evit vârfurile de dobânzi. Înainte de 1989 şi imediat după era rentabil să te împrumuţi.

# Ce părere aveţi de actuala administraţie a municipiului Râmnicu Vâlcea?

Cred că municipiul are în sfârşit primărie Înainte fel de fel de probleme erau pasate şi cei din administraţie spuneau că nu depinde de ei rezolvarea lor. Nu am fost niciodată de acord cu sistemul ca administraţia să intervină eliminând concurenţa unora de pe piaţă. Oraşul se dezvoltă şi acest lucru este foarte bun.

# Aţi dat vreodată şpagă, vi s-a pretins?

Nu am dat şi nici nu pot spune că mi s-a pretins. Cred că lumea mă simte şi se fereşte de mine. Chiar cei care nu mă cunosc. Nici în Bucureşti când am fost operat foarte bine şi tratat la fel şi unde am vrut să dau ceva doctorilor care m-au tratat nu am putut. Nu au vrut să ia de la mine. Nu ştiu de ce.

# Cine credeţi că este cel mai slab ministru actual?

– Cu siguranţă contabilul de la Sănătate cum îi spun pesediştii. Cred însă că Nicolaescu nu e nici măcar contabil pentru că a bulversat întregul sistem al medicamentelor compensate iar aşa zisa reformă din Sănătate nu e decât o mare brambureală. Cred că omul are de gând să-şi ajute prietenii să pună mâna pe spitale. O proprietate imensă, singura care mai poate fi furată în domeniu.

Traian GUMINSKI

Leave a Response