|joi, noiembrie 21, 2024
  • Follow Us!

OLTCHIM ÔÇô 40 de ani de performanţă 

OLTCHIM – 40 de ani de performanţă

OLTCHIM SA este una dintre cele mai mari companii din România. Societatea a fost înfiinţată în anul 1966 sub denumirea de Combinatul Chimic Râmnicu Vâlcea, prin H.C.M. nr. 1046/26.05.1966. Lucrările de investiţii au început în luna iulie 1966. Prima instalaţie pusă în funcţiune a fost Instalaţia de Electroliză cu catod de mercur la data de 28 iulie 1968. În anul 1990, prin Hotărârea de Guvern nr. 1213/20 noiembrie, în baza Legii nr. 15/1990, Combinatul Chimic Râmnicu Vâlcea a devenit societate comercială pe acţiuni, sub denumirea S.C. OLTCHIM S.A.

Râmnicu Vâlcea – locaţia perfectă

Oraşul Râmnicu Vâlcea a fost ales ca locaţie pentru construirea Combinatului după calcule extrem de atente şi ţinând seama de considerente multiple. Au constitiuit avantaje zona limitrofă Râmnicu Vâlcea bogată în zăcăminte: gaze, petrol, cărbune, calcar, apă; existenţa în zonă a unui depozit imens de sare, estimat a avea o rezerva pentru 100 ani (amplasat la 8 km distanţă de platforma chimică); achiziţionarea materiilor prime de la producători limitrofi (achiziţionarea etilenei şi propilenei se face de la Combinatul Petrochimic Arpechim-Piteşti, prin 2 conducte subterane de 60 km lungime); utilizarea râului Olt, situat la o distanţă de 0,7 km, ca sursă de apă; centrala termică situată la o distanţă de 0,5 km ca sursă de energie termică; forţa de muncă calificată din zonă; acces la căile de comunicaţie rutiere şi ferate – având legătură cu toate frontierele şi porturile de la Dunăre şi Marea Neagră.

Dezvoltarea

Combinatul s-a dezvoltat pe etape:
– 1966-1970 – au fost puse în funcţiune următoarele instalaţii: electroliză I;  PVC suspensie I;  clorură de vinil I;  oxo-alcooli I;  HCH-lindan.
– 1971-1980 – a avut loc dezvoltarea profilului de producţie din prima etapă cu noi capacităţi şi diversificarea gamei de produse prin punerea în funcţiune a noi instalaţii: a doua instalaţie de electroliză;  PVC suspensie II;  oxo-alcooli II;
 clorură de vinil II;  solvenţi cloruraţi;  propenoxid, propilenglicol şi polieteri; instalaţia de fosgen.
– 1981-1990 – s-au pus în funcţiune: instalaţia de intermediari organici; instalaţia de pesticide.
– 1991-1999 – a fost diversificată gama sortimentală a produselor prin dezvoltarea producţiei de copolimeri vinilici, polieteri, plastifianţi, tenside, sinteze şi formulări de pesticide, prelucrări de mase plastice. Au fost realizate următoarele obiective: instalaţia de polieteri-polioli pentru spume rigide; instalaţia de produse tensioactive; instalaţia de producţie ambalaje şi ambalare automată pesticide; instalaţia de panouri celulare din PVC "PANPLAST"; instalaţia de profile din PVC pentru uşi şi ferestre "RAMPLAST"; instalaţia de panouri termoizolante cu spumă poliuretanică, tip sandwich "OLTPAN"; instalaţia de apă oxigenată.
– 2000-2003 – a cuprins obiective de importanţă strategică pentru dezvoltarea Oltchim: modernizarea instalaţiei de oxo-alcooli (sinteza pe bază de catalizator de rodiu); electroliza cu membrană schimbatoare de ioni; instalaţia de sodă caustică fulgi; instalaţia de incinerare rezidii clorurate; instalaţia demineralizare apă; instalaţia de anhidridă ftalică; instalaţia de DOF; instalaţia de sodă perle; mărirea capacităţii la instalaţia de propenoxid de la 30.000 la 60.000 t/an; mărirea capacităţii la instalaţia de polioli flexibili de la 30.000 la 60.000 t/an; instalaţia de polioli grefaţi; extindere de capacitate la instalaţia de PVC. Toate aceste obiective reprezintă tehnologii de vârf pe plan mondial şi au în vedere mărirea eficienţei în scopul competitivităţii pe piaţa mondială şi alinierea la Directivele Uniunii Europene privind protecţia mediului.

Retehnologizarea, o ambiţie necesară

Specialiştii societăţii au conceput un amplu şi ambiţios Program de Retehnologizare şi Dezvoltare în care se concretizează politica şi strategia OLTCHIM. Programul, din care se evidentiază obiectivele pe termen mediu şi lung ale societăţii, a demarat în 1994 şi se derulează pe etape, corelate cu cerinţele din domeniu ale pieţei mondiale.În prezent OLTCHIM se găseşte în Etapa a doua de dezvoltare, care se desfăşoară după cum urmează:2004-2005 – însumând un volum de investiţii de aproximativ 100 milioane USD – cuprinde obiectivele ce asigură înlocuirea unor instalaţii uzate din punct de vedere tehnic şi mărirea capacităţilor de producţie a unora dintre instalaţii:modernizare instalaţie de clorură de vinil şi mărirea capacităţii la 200.000 t/an; modernizarea instalaţiilor de PVC şi mărirea capacităţii la 350.000 t/an; instalaţie de oxigen-azot; mărirea capacităţii de producţie polioli; instalaţie de concentrare şi reciclare acid sulfuric; instalaţie TDI; instalaţie de producere var şi lapte de var. Prioritare sunt lucrările de extindere a capacităţilor la instalaţiile de clorură de vinil şi policlorură de vinil, precum şi achiziţionarea unei instalaţii de fabricare izocianaţi, pentru care există proiecte de colaborare cu firme renumite la nivel mondial.Toate aceste obiective reprezintă tehnologii de vârf pe plan mondial şi au în vedere mărirea eficienţei în scopul competitivităţii pe piaţa mondială şi alinierea la Directivele Uniunii Europene privind protecţia mediului.

Susţinerea handbalului de performanţă

O importanţă deosebită în promovarea mărcii OLTCHIM pe plan internaţional a avut-o şi susţinerea echipei de handbal feminin OLTCHIM a căror succese pe plan naţional şi extern şi prezenţă constantă în presa de specialitate a promovat brandul. În prezent conducerea societăţii a investit masiv în transferuri de jucătoare, a semnat contract pentru doi ani cu cel mai titrat antrenor din ţară : Gheorghe Tadici şi peste puţin timp rezultatele vor readuce din nou OLTCHIMUL pe prima pagină a ziarelor de sport şi nu numai.Indiscutabil  meritul principal al succeselor din ultimii 15 ani ai OLTCHIM se leagă de performanţele manageriale ale directorului general dr. ing. Constantin Roibu omul de care-şi leagă zilnic speranţele şi destinul mii de familii din Vâlcea.

Traian GUMINSKI

 

Leave a Response