|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Comori îngropate sub bisericile vâlcene 

Comori îngropate sub bisericile vâlcene

Vâlcea este unul dintre judeţele cu un ridicat potenţial arheologic, de-a lungul anilor descoperindu-se aici dovezi incontestabile ale unei adevărate comori istorice. După Valea Oltului, a venit acum rândul zonei de sud a judeţului să fie „scormonit” de către arheologii Muzeului Judeţean. Numeroase biserici şi mănăstiri sunt amplsate pe adevărate peşteri ale lui Aladin. Mai mulţi istorici au depus o serie de solicitări pentru a verifica dacă sub aceste lăcaşuri de cult se află îngropat aurul românilor.

Solicitări

La Ministerul Culturii sunt depuse solicitări în vederea efectuării de cercetări arheologice asupra terenului din jurul bisericii Sfinţii Voievozi din satul Slăviteşti, comuna Şirineasa. Aici se doreşte construirea unei noi biserici. Arheologii doresc amânarea începerii construcţiei, până când nu este verificată întreaga zonă. Ei au indicii serioase că acolo se află o adevărată comoară. În cazul în care nu se va descoperi nimic, se va putea elibera şi certificatul de descărcare de sarcină arheologică.

Vestigii

Un alt loc în care se consideră că ar putea exista comori îngropate de strămoşii noştri, este zona de protecţie din jurul mănăstirii Dintr-un Lemn. Pentru a se putea elibera certificatul de descărcare arheologică, trebuie mai întâi marcate vestigiile şi etapele de construire a ansamblului respectiv. O solicitare de restaurare este depusă şi în cazul bisericii Sf. Nicolae din comuna Zătreni, a cărei construcţie a început în anul 1734. Solicitările vin din partea Direcţiei Monumentelor Istorice, pentru executarea unor săpături arheologice, întrucât se crede că în zonă ar putea fi descoperit un ansamblu de vestigii istorice extrem de valoroase. Aici mai sunt necesare şi lucrări de consolidare a structurii prin injectări de mortar şi var, executarea unei carcase, eliminarea igrasiei, sistematizarea verticală a incintei bisericii, refacerea şarpantei, a jgheaburilor şi burlanelor, iar în interior se impune restaurarea picturilor.

Leave a Response