Muzeul de Artă, între urmaşii lui Nae Simian şi Consiliul Judeţean
Muzeele vâlcene, revendicate de foştii proprietari
Muzeul de Artă, între urmaşii lui Nae Simian şi Consiliul Judeţean
• urmaşii lui Nae Simian au venit deja din Brazilie şi Argentina pentru a negocia despăgubirile privind Casa Simian (Muzeul de Artă)
Cel puţin patru aşezăminte culturale din judeţul Vâlcea au fost revendicate de foştii proprietari şi urmează, dacă autorităţile nu găsesc soluţii pentru păstrarea acestora în patrimoniul naţional sau judeţean, să intre în proprietatea acestora. Este vorba de Muzeul Satului din Bujoreni, Casa Simian (Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea), Cula Greceanu din Măldărăşti şi Muzeul din Govora Băi.
Casa Simian, evaluată la un milion de euro
Casa Simian (Muzeul de Artă) din Rm. Vâlcea este revendicat de ani de zile de urmaşii fostului proprietar al superbului imobil, Nae Simian. Cei doi urmaşi, stabiliţi de multă vreme în Argentina şi Brazilia, având o dublă naţionalitate, sunt dispuşi să negocieze cu autorităţile vâlcene. Dacă directorul Muzeului de Istorie Vâlcea estima Casa Simian la circa un milion de euro, surse din Consiliul Judeţean spun că urmaşii lui Nae Simian s-ar mulţumi şi cu un sfert din această sumă.
Averea boierului Seltea
Una dintre cele mai complexe situaţii este cea a Muzeului Satului din Bujoreni, localitate limitrofă municipiului Râmnicu Vâlcea. În urmă cu ceva timp, moştenitorii boierului Alexandru Seltea, cel care a fost proprietarul terenului pe care se află muzeul, au solicitat şi câştigat în instanţă dreptul de a intra în posesia celor 500 hectare de teren revendicate. Deocamdată, nu au fost găsite soluţii de rezolvare a situaţiei. Exponatele – case ţărăneşti unicat în lume, nu pot fi mutate, deoarece ar fi distruse. La Muzeul Satului din Bujoreni, unul dintre cele mai importante din România, s-a muncit timp de 30 de ani.
Lipsă de soluţii
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Dumitru Buşe, aceste obiective trebuie să rămână în patrimoniul judeţului, întrucât sunt extrem de importante pentru patrimoniul cultural. „Cel puţin 3 ani de acum încolo, aceste obiective vor rămâne în patrimoniul instituţiei pe care o reprezint, în schimbul unei chirii pe care o vom stabili cu proprietarii. După aceea, trebuie găsite soluţii”, mai spune Buşe.