Arde Vlădeştiul
Alegeri parţiale cu miză totală
Cine şi de ce vrea primăria
În Vâlcea se anunţă una dintre cele mai crâncene lupte electorale din ultimii ani. Pentru câştigarea postului de primar din Vlădeşti s-au înscris şapte candidaţi, dar doar trei dintre ei contează cu adevărat. Doi vor ajunge probabil în turul al doilea pentru că fărâmiţarea voturilor precum şi campania agresivă, coordonată de specialişti şi susţinută de membri marcanţi ai partidelor aflate în luptă vor reduce şansele vreunui candidat de a obţine majoritatea din primul tur. Probabil lupta ar fi fost mare, indiferent pentru ce comună. PSD are nevoie ca de aer de victorii în aceste parţiale care au loc în 2 iulie în zece localităţi din ţară. La ultimele parţiale, din luna aprilie, nu a reuşit să obţină nici un mandat Alianţa luând 11 primării, iar una fiind obţinută de un independent. Mircea Geoană a trasat sarcini precise organizaţiilor judeţene. Vrea victorii pentru a putea arăta că partidul creşte sub conducerea sa, că populaţia se întoarce spre PSD. Conservatorii vor şi ei rezultate şi unde naiba să le obţină dacă nu în Vâlcea, unde PC are conducerea Consiliului Judeţean. Alianţa are încă o şansă de a demonstra că sondajele nu mint. Dar tocmai datorită unor sondaje şi liderilor locali de aici s-a ajuns la o rupere a Alianţei şi la alegerea unui candidat controversat. Mircia Gutău, preşedinte al democraţilor în Râmnic şi edilul municipiului, a transformat această bătălie electorală. Recentele sale declaraţii, precum şi dorinţa de a se implica total în câştigarea alegerilor arată miza. Dacă alegerile aveau loc în Perişani sau în Şuşani, poate Gutău nici nu ştia de ele. Vlădeştiul este însă aici lângă Râmnic. Între municipiu şi Olăneşti. Are terenuri bune, râu curat, dealuri, păduri. Are şosea pe care se fac 10 minute până în centrul municipiului. Zone cu vile. Zone în care se pot face vile sau blocuri. Sau marketuri, sau fabrici. Cu ajutorul unui Guvern aliat, al unei imagini bune şi a unui primar care să vrea şi el în Vlădeşti se poate face mişcarea în câţiva ani. Se poate transforma această localitate în cartier. Şi atunci Gutău va fi primarul unui oraş mult mai mare.
Lupte de culise
Liberalii ştiu acest lucru. Nu-l iubesc pe Gutău, majoritatea nu-l vor şi mai puternic decât e. Nu-l vor ajuta în alegeri. În momentul în care Sorin Ghiţă era pe cale de a fi racolat de PD a fost sfătuit de liberali să nu se ducă la acolo. Liderii PNL ştiau că PD câştigă sigur cu Ghiţă. Mai mult ca sigur că şi democraţii l-au rugat pe Ghiţă să nu se ducă la PNL. Iar PSD l-a rugat să rămână de-al lor. Şi viceprimarul Sorin Ghiţă candidează acum din partea PSD. Liberalii vechi îl vor susţine pe Cătălin Mamotă, trecut la PC. Şi Dumitru Buşe, preşedintele Consiliului Judeţean, îl va susţine şi este de fapt singurul care poate ajuta legal administraţia locală de aici din poziţia pe care o are. În aceste condiţii membrii vechi din PD se bucură că Mircia Gutău şi-a asumat singur conducerea acestei bătălii. Dacă vor pierde e înfrângerea lui. Dacă vor câştiga e meritul partidului.
Gutău îşi riscă popularitatea
„Vi-l prezint pe viitorul primar al Vlădeştiului”, şi-a început discursul la conferinţa de presă de vineri Mircia Gutău, prezentându-l ziariştilor pe Daniel Ruxanda. Primarul Râmnicului era singur lângă tânărul de 28 de ani, recent plecat din poliţie, unde a fost pentru puţin timp ofiţer în cadrul Serviciului de Cercetări Penale. Experimentat şi uns cu alifiile bătăliilor electorale, Gutău ştia că trebuie să vorbească hotărât în faţa camerelor de luat vederi, cele două posturi locale fiind vizionate şi în Vlădeşti. Ştia că trebuie să confere siguranţă, să garanteze pentru candidatul lor, să promită el pentru că promisiunile sale sunt credibile. Cine să creadă un tânăr care nu are nici o experienţă în administraţia locală, care moşteneşte doar compasiune pentru moartea prematură a tatălui său.Cine să creadă că acest tânăr a renunţat la un salariu de ofiţer de poliţie pentru a risca totul în ideea că dacă câştigă alegerile va fi un primar bun şi va continua munca tatălui său? Gutău a riscat. A afirmat că are încredere totală în Daniel, că este alături de el, că-l va sprijini, că-l va sfătui. Mai mult, atunci când un ziarist l-a întrebat ce buget are pentru alegeri, a dat de înţeles că este dispus să cheltuiască oricât. Probabil pentru că ştia că legea limitează fondurile alocate de partide pentru alegeri. În funcţie de mărimea localităţii. Dar nu partidul va arunca sutele de milioane în luptă. Majoritatea banilor nefiind contabilizaţi pentru că nici un partid nu va cheltui doar 50 –60 de milioane. Doar presa costă de câteva ori mai mult. Mircia Gutău nu a garantat pentru un vechi coleg de partid, pentru un prieten, pentru fiul unui prieten, pentru un om pe care-l cunoaşte de ani buni. A garantat pentru un tânăr abia înscris în PD, un necunoscut, băiatul unui primar ales pe listele altui partid. Probabil ar fi garantat identic şi pentru Mamotă sau Ghiţă dacă aceştia ar fi fost candidaţii Alianţei. De fapt Gutău nu-l vede pe Ruxanda candidat al Alianţei. De-aia a venit singur cu el. Ştie că liberalii nu-l vor ajuta. Ştie bine că e lupta lui. Mai mult ca orice el vrea Vlădeştiul în mâna unui om pus de el. A unui tânăr neexperimentat, influenţabil, pe care-l va îndatora pe veci după doar primele trei zile de campanie. Pentru a câştiga lupta va apela la specialişti în campanie electorală, va veni pe uliţele comunei, va suna toţi prietenii şi cunoscuţii din Vlădeşti, va apela la prieteni şi cunoscuţi care au neamuri aici, va folosi din plin presa şi televiziunile şi resursele financiare şi va distruge imaginea principalilor contracandidaţi. Tot prin presă. Prin telefoane. Prin orice. Mai mult ca orice prin zvonuri. Dacă va câştiga, va fi mare. Va fi un succes total pentru că e foarte greu să câştigi în aceste condiţii.Dacă nu va pierde procente bune. Din popularitate.
Picnic la marginea drumului
Duminică, 18 iulie, pe terenul de fotbal din Vlădeşti au avut loc meciuri între echipe formate din tineri. Pe margine s-au făcut fripturi şi mici. Oferite de PNG şi Traian Grănişteanu. Prezent şi Sorin Ghiţă. Prezent şi Cătălin Mamotă. S-au dat mingi de fotbal, plase pentru porţi, echipamente sportive. A fost în zonă şi deputatul Vlădoiu şi câţiva din oamenii care-l însoţesc de obicei în deplasările prin teritoriu. A fost în zonă şi vicepreşedintele Ion Câlea. În acest timp Ruxanda era pregătit pentru bătălia care începe azi şi în care va trebui cu foarte mare grijă să evite anumite întrebări.
Întrebări incomode
# Care este motivul adevărat pentru care a plecat din Poliţie?
# Din ce va trăi dacă nu câştigă alegerile ?
# Ce va cuprinde declaraţia sa de avere dacă va fi ales?
# Pare dispus să moştenească tot ce avea şi iubea tatăl său?
# De ce s-a înscris prima dată în PNL?
# De ce a plecat din PNL după o zi şi o noapte şi s-a înscris în PD?
# Cine a falsificat primul sondaj de opinie şi cât a costat plasarea sa înaintea lui Ghiţă şi a lui Mamotă?
# Ce a contat mai mult pentru înregimentarea sa politică ţinând cont că PSD, PAS şi PNL l-au contactat înaintea PD?
# Cât îl costă campania şi cine dă banii?
# Cât de priceput este în calculatoare?
Traian GUMINSKI