Alcoolul însângerează şoselele
Alcoolul însângerează şoselele
Conducerea sub influenţa alcoolului este una dintre principalele cauze de accident de la Vâlcea. Anual, poliţiştii vâlceni constată sute de contravenţii şi infracţiuni care sunt comise din cauza conducerii sub influenţa aburilor lui Bachus. În ultimul an au fost constatate 182 de infracţiuni de agenţii de circulaţie, dintre care 144 au fost soluţionate. De asemenea, au fost aplicate 69041 de sancţiuni contravenţionale dintre care 528 au fost pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. Drept urmare Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii de la Poliţia Vâlcea a efectuat o analiză asupra numărului de accidente grave, generate de consumul de băuturi alcoolice.
Spectacole zilnice pe stradă şi la medicina legală
În urma analizei a reieşit că alcoolul la volan este un mare risc pentru traficul rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor. „De cele mai multe ori conducătorii auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută viraje periculoase. Consumul alcoolului reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate avea o influenţă negativă asupra vederii şi auzului şoferilor. Tot aburii alcoolului îi fac pe unii să urce la volan fără a avea permis de conducere, să conducă maşini neînmatriculate sau să părăsească locul accidentului fără încuviinţarea poliţiei.” – a precizat subcomisarul Marcel Sărdaru, de la Poliţia Vâlcea. De cele mai multe ori poliţiştii se chinuie câte o jumătate de oră sau chiar o oră să-i trezească pe şoferii beţi, după ce aceştia fac accidente, iar spectacolele continuă apoi atât pe stradă, cât şi la medicina legală. Conform poliţiştilor vâlceni, în general « scuzele » şoferilor sunt următoarele : "m-am urcat beat la volan, că mă duceam la doctor"; "am băut şi io doar o bere", dar cea mai frecvenţă formulă “de aburit” poliţiştii este: "nu mi-am dat seama că voi încălca legea pentru că mă întorc de la parastas/nuntă, etc. pe distanţă scurtă. Pentru a scăpa de amenzi unii se dau chiar «demnitari» şi afirmă că se întorc de la activităţi oficiale. De la începutul anului poliţiştii din toată ţara au suspendat, din motive de beţie câte un permis la fiecare zece minute.
Pedepsele ajung până la cinci ani de închisoare
Conform legii conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 grame/ litru alcool pur în sânge sau o concentraţie care depăşeşte 0,40 miligrame/ litru de alcool pur în aerul expirat se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. Aceeaşi pedeapsă se aplică şi persoanelor aflate sub influenţa unor substanţe stupefiante sau a unor medicamente similare acestora. Refuzul, împotrivirea sau sustragerea unei persoane care conduce pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai de a se supune recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau testării aerului expirat se pedepseşte tot cu închisoare de la 1 la 5 ani. Benzina şi alcoolul sunt o combinaţie mortală. La fiecare jumătate de oră în lume se produce câte un accident cauzat de consumul de alcool la volan. Accidentele rutiere sunt prima cauză a morţii premature, lucru care este valabil în toată lumea.