|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Ungurii vor să cumpere Oltchimul 

Ungurii vor să cumpere Oltchimul

 

Reprezentanţii Guvernului par hotărâţi să înlesnească privatizarea Oltchimului în acest an, deoarece se consideră că societatea beneficiază de un potenţial bun de creştere pe piaţă, previziune care este posibil să nu mai fie la fel de optimistă şi peste câţiva ani. Procesul de privatizare este grăbit prin adoptarea de curând a unei Ordonanţe de Urgenţă referitoare la ultimele măsuri care trebuie luate înainte de privatizarea Oltchimului. Se intenţionează finalizarea procesului de privatizare în acest an. În faza de proiect Ordonanţa de urgenţă a fost supusă, de altfel unei dezbateri publice, iar cei interesaţi au putut aduce propuneri şi sugestii la acest proiect până la data de 26 iunie 2006.

Combinatul va fi privatizat fără datorii

Cu scopul de a privatiza combinatul chimic fără datorii la stat Guvernul a decis reînscrierea Autorităţii pentru Valorificare a Activelor Statului în calitatea de creditor al SC Oltchim SA, pentru a recupera creanţa preluată de la Ministerul Finanţelor. Valorificarea acestei creanţe se va face prin executarea silită a activelor independente de activitatea principală a companiei: Fabrica de Conserve Râureni, Complexul Suinprod Băbeni şi Complexul de păsări – Avicola Băbeni. În acest fel combinatul va putea fi privatizat la un preţ mai bun. Ministerul Economiei va fi mandatat să includă în dosarul de prezentare şi în contractul de privatizare a SC Oltchim SA obligaţia cumpărătorului de a achita către AVAS creanţa nerecuperată la data vânzării acţiunilor. Faţă de SC Oltchim SA statul are o dublă calitate: aceea de acţionar majoritar, prin Ministerul Economiei şi Comerţului, cu 95,7358% din capitalul societăţii, şi aceea de creditor principal, prin Autoritatea Valorificării Activelor de Stat (AVAS), cu o creanţă actuală de 50.739.916,88 dolari SUA.

Privatizarea este încă blocată de procesul cu acţionarii minoritari

Privatizarea Oltchimului nu se poate face însă în acest moment, deoarece este temporar blocată de procesul cu acţionarii minoritari. În acest moment privatizarea societăţii nu este posibilă pentru că Hotărârea Adunării generale a Acţionarilor numărul 8/28.11.2003, prin care s-a aprobat conversia în acţiuni a creanţei AVAB/AVAS, în valoare de 95.284.145,58 de dolari a fost contestată de acţionarii minoritari şi nu există o hotărâre judecătorească definitivă sau o soluţie favorabilă în acest proces. Litigiul în cauză durează de foarte mult timp, ceea ce este de natură să influenţeze negativ evoluţia economico – financiară a companiei. Prin acest act normativ Ministerul Economiei şi Comerţului este mandatat să voteze în AGA anularea Hotărârii numărul 8 şi să realizeze diminuarea capitalului social, iar AVAS să se reinstaleze în calitate de creditor la Oltchim. Ordonanţa de urgenţă prevede mandatarea Ministerul Economiei şi Comerţului prin Oficiul Participaţiilor Statului si Privatizării în Industrie să voteze în adunarea generală extraordinară a acţionarilor Societăţii Comerciale Oltchim SA Râmnicu Vâlcea aprobarea renunţării la calea de atac exercitată împotriva hotărârii judecătoreşti pronunţată de Tribunalul Vâlcea în litigiul având ca obiect anularea Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor nr. 8 din data de 28.11.2003, precum şi la oricare alte căi de atac, ordinare sau extraordinare, care ar putea fi formulate. Se mai prevede autorizarea Ministerului Economiei şi Comerţului prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, precum şi a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului să realizeze toate procedurile şi să încheie documentele necesare pentru revocarea tuturor actelor subsecvente încheiate în temeiul legii cu privire la acţiunile Societăţii Comerciale Oltchim SA Râmnicu Vâlcea rezultate în urma conversiei în acţiuni a unei părţi din creanţa Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare faţă de această societate comercială. După finalizarea acestor operaţiuni, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului redobândeşte calitatea de creditor al SC Oltchim SA pentru suma înregistrată în evidenţele sale contabile la data conversiei, consolidată în dolari SUA. Pe perioada cuprinsă între data adoptării hotărârii nr. 8 din data de 28 noiembrie 2003 a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor societăţii şi data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti pronunţată în primă instanţă de Tribunalul Vâlcea pentru creanţa Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare se calculează dobânzi la nivelul dobânzii BUBOR pentru depozitele în dolari USA pentru un termen de un an de zile.

Oltchimul operează pe o piaţă favorabilă

S-a considerat astfel că ar fi oportună privatizarea Oltchim în acest an, deoarece societatea operează într-un context favorabil pe piaţa petrochimică, iar previziunile pentru această piaţă nu sunt la fel de optimiste şi pentru următorii ani. De asemenea, întârzierea privatizării ar atrage deteriorarea situaţiei financiare şi diminuarea activităţii societăţii la privatizare. Combinatul a înregistrat rezultate bune în ultima perioadă, faţă de anii 2002 şi 2003, când societatea a avut pierderi. Astfel, în anul 2004 a obţinut un profit de 836 de miliarde de lei vechi, iar la 30.06.2005 a înregistrat un profit de 218 miliarde de lei vechi. „Oltchim se va vinde cu siguranţă pentru mai mult de 140 de milioane de dolari. Există interes pentru societate, iar condiţiile de piaţă s-au îmbunătăţit“, spune directorul general al societăţii, Constantin Roibu. El afirmă că în acest an cifra de afaceri a companiei va ajunge la 600 de milioane de dolari, în creştere de la 495 de milioane, cât s-a înregistrat în 2005.

Societatea BordodChem – interesată să cumpere combinatul

De combinatul chimic vâlcean s-au arătat interesaţi mai mulţi investitori, printre care şi societatea ungară BorsodChem, cea poloneză PKN Orlen şi „mai multe fonduri de investiţii“. BorsodChem este o societate ungară similară ca profil cu Oltchim, cel mai mare acţionar fiind fondul de investiţii austriac Vienna Capital Partners, fond care pare a fi activ în România o dată cu achiziţia de către Calder-A a rafinăriei RAFO Oneşti. Potrivit lui Uri Bider, reprezentantul Calder-A în România această firmă, alături de Expanet Trading sau Raglam Overseas ar fi controlată de Vienna Capital Partners. PKN Orlen este cea mai mare companie petrolieră din Polonia, mai cunoscută opiniei publice româneşti pentru că a participat la privatizarea Petrom. Fondul austriac de investiţii Vienna Capital Partners se pare că este şi el interesat de Oltchim. Fondul a înaintat deja o scrisoare de intenţie pentru achiziţionarea combinatului către Ministerul Economiei şi Comerţului încă din toamna anului trecut, în momentul în care combinatul a fost scos la privatizare. Vienna Capital Partners este unul dintre cele mai mari grupuri de investiţii şi consultanţă prezente pe pieţele emergente ale Europei de Est, dar şi în Germania şi Austria. Fondul se concentrează atât pe consultanţă financiară, cât şi pe investiţii directe în companii cu potenţial de dezvoltare. Grupul este activ în toate industriile şi vizează mai ales companiile mici şi mijlocii. Şi principala companie petrolieră din Polonia, PKN Orlen a anunţat că ar fi interesată de preluarea combinatului Oltchim.

Previziuni de privatizare în al doilea semestru al anului

Potrivit strategiei elaborate de autorităţile române pentru accelerarea privatizării în industrie procesul de privatizare a Oltchim va fi iniţiat în cursul semestrului al doilea din acest an, după rezolvarea litigiilor cu acţionarii minoritari privind conversia în acţiuni a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului. Acest lucru a fost afirmat şi de Codruţ Sereş, ministrul economiei şi industriei. El a spus că procesul de privatizare va începe în acest an. Ministrul a precizat că sunt mai multe companii interesate de preluarea combinatului.

Leave a Response