|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Mircia Gutău, întâmpinat cu flori la primărie 

Mircia Gutău, întâmpinat cu flori la primărie

• primarul a jurat pe Biblie că este nevinovat
• avocatul lui Gutău se declară dezamăgit de DNA
• încadrarea juridică a faptei de care este acuzat viceprimarul ar putea fi schimbată în „trafic de influenţă”
 

 Pus în libertate de judecători, primarul, Mircia Gutău, a ajuns sâmbătă seara în municipiul Râmnicu Vâlcea. În jurul orei 20, edilul a ajuns în faţa primăriei, unde era aşteptat de sute de persoane. Rude, prieteni, membri ai Partidului Democrat, angajaţi ai primăriei, simpli cetăţeni – toţi l-au aşteptat pe primar pentru a-l susţine. Mircia Gutău a primit chiar şi flori de la câţiva cetăţeni. După ce le-a mulţumit celor care l-au aşteptat, Gutău a susţinut, la solicitarea ziariştilor, o conferinţă de presă chiar în sediul primăriei. Vizibil marcat de ceea ce i se întâmplă, primarul a oferit presei locale varianta sa asupra întregii poveşti.

 

Potrivit lui Mircia Gutău, denunţătorul flagrantului, Crinu Popescu, patronul Rovimet, voia încă de la începutul anului trecut să construiască în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea (deasupra barului Boromir) o clădire P+7. Popescu a fost refuzat de primar, întrucât în acea zonă nu putea fi construit decât un P+4. În ianuarie 205, Crinu Popescu i-a oferit lui Mircia Gutău un plic, pe care acesta l-a refuzat. Până la urmă, a fost găsit un spaţiu care să corespundă pretenţiilor patronului Rovimet, situat în strada Gabriel Stoianovici. Gutău i-a comunicat lui Popescu faptul că are nevoie de acordul vecinilor pentru a construi. În data de 7 iulie 2006, la ora 14:50, adică în ziua flagrantului, Crinu Popescu l-a sunat pe Mircia Gutău să-l invite la masă pentru a-i spune că acordul celor doi vecini (printre care şi Octavian Fieroiu, avocatul lui Mircia Gutău), a fost obţinut. Gutău s-a scuzat că deja a mâncat şi l-a invitat pe Popescu la el în birou, peste o jumătate de oră. La ora fixată, Popescu a ajuns în biroul primarului, pentru a-i spune că are acordul vecinilor şi „avansul”. Discuţia a fost înregistrată de către Popescu. Potrivit lui Mircia Gutău, din această înregistrare se poate observa că a refuzat mita oferită de patronul Rovimet. La rândul său, avocatul Fieroiu a decarat că nu-şi aminteşte ca Popescu să-i fi cerut vreun acord pentru realizarea construcţiei cu pricina.

 

 Primarul Mircia Gutău a ţinut să-şi demonstreze şi în faţa jurnaliştilor nevinovăţia. „Jur cu mâna pe Biblie că nu am cerut un ban în viaţa mea. Îmi dau demisia dacă cineva demonstrează că am cerut bani de la cineva”, a spus în cadrul conferinţei de presă Mircia Gutău. Iniţial, cei trei procurori care l-au „săltat” vineri i-au spus că îl duc la DNA pentru a fi audiat în calitate de martor. Acolo însă, s-a trezit cu cătuşele la mâini şi arestat pentru 24 de ore.

La rândul său, avocatul Octavian Fieroiu s-a declarat dezamăgit de DNA, declarând că acolo sunt multe lucruri la limita legalităţii, pe care nu le înţelege. În plus, avocatul a spus că nu există la dosar declaraţia viceprimarului Nicolae Dicu, din care ar reieşi că banii urmau a ajunge la Gutău. Potrivit lui Fieroiu, în zilele ce urmează ar putea fi schimbată şi încadrarea juridică a faptei de care este acuzat Nicolae Dicu, din complicitate la luare de mită, în trafic de influenţă. Avocatul a mai spus că suspectează faptul că în spatele întregii poveşti ar sta o serie de interese economice.

Astăzi (luni – n.r.), începând cu ora 13, la Bucureşti se judecă recursul formulat de procurori împotriva hotărârii judecătorilor de a-l cerceta în stare de libertate pe primarul Mircia Gutău.

• Octavian HERŢA
 
Viceprimarul Râmnicului a rămas în arest
 
 Viceprimarul Râmnicului, Nicolae Dicu a primit vineri seara un mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile de la judecătorii Tribunalului Bucureşti pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită. Cercetat în acelaşi dosar, primarul Râmnicului, Mircia Gutău a fost eliberat în cele din urmă sâmbătă noaptea din arest, deoarece judecătorii au decis ca el să fie cercetat în continuare în stare de libertate pentru luare de mită. 

„În ziua de 7 iulie procurorii anticorupţie i-au reţinut şi totodată au dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Mircia Gutău pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi împotriva lui Nicolae Dicu pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită. Din probele administrate de procurori a reieşit că cei doi inculpaţi au pretins, în perioada aprilie – iulie 2006, suma totală de 50.000 de euro de la un denunţător pentru a-l ajuta să obţină un certificat de urbanism. Din această sumă viceprimarul Dicu Nicolae a primit suma de 25.000 de euro, din care 20.000 de euro în data de 6 iulie 2006, fiind surprins în flagrant delict de către procurori. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au atacat cu recurs decizia Tribunalului Bucureşti de a-l cerceta în stare de libertate pe primarul Mircia Gutău.” – a precizat Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al Departamentului Naţional Anticorupţie în cadrul unui comunicat oficial. În timpul audierilor viceprimarul Dicu a încercat să spună că banii pe care i-ar fi luat de la patronul firmei Rovimet, Crinu Popescu ar fi fost un împrumut, dar acest lucru nu i-a convins pe judecători să îl lase în libertate.

 
„Mi-a spus că îmi dă mie un etaj al blocului” – spune primarul
 
Ajuns la Râmnicu Vâlcea după ce a fost eliberat din arest primarul Gutău a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a afirmat că nu a fost implicat în nici un fel în acest caz. „Domnul Popescu a venit la mine de mai multe ori pentru a-i elibera un certificat pe baza căruia voia să construiască un bloc parter + şapte etaje în parcul din centru, dar i-am spus de fiecare dată că nu îi pot da un asemenea certificat. După aceea a încercat să mute locaţia lângă casa domnului avocat Fieroiu, dar din nou i-am spus că nu îi pot da certificatul decât dacă are acordul vecinilor. El îmi propusese să îmi dea ultimul etaj al blocului mie, dar nu am negociat niciodată nimic cu el, i-am spus că în parc nu se construieşte. Este vorba despre un teren din centru care a fost revendicat şi câştigat în instanţă de o familie din Craiova, după care l-a cumpărat domnul Popescu, cu vreo 5 miliarde de lei, după câte am înţeles. Era deja emis un certificat de urbanism şi domnul Popescu putea obţine autorizaţia de construire pe cale legală, în instanţă. A venit la mine în birou şi a încercat să scoată ceva din buzunar, nu am văzut dacă erau bani sau altceva, dar i-am spus nu şi l-am dat imediat afară. Cred că s-a adresat apoi viceprimarului. Este adevărat că domnul Dicu a venit la mine să mă roage să aprob certificatul de construire, spunând că domnul Popescu a fost coleg cu el, dar am refuzat. Este treaba dumnealui ce a făcut. Dacă eu nu am muşcat-o probabil că dânsul va plăti pentru fapta sa.” – a precizat primarul Râmnicului, Mircia Gutău.
 

Primarul şi vicele – urmăriţi de 5 luni

 

Primarul Râmnicului şi viceprimarul au fost urmăriţi în ultimele 5 luni de procurorii anticorupţie, iar telefoanele lor au fost ascultate în toată această perioadă. Primarul a povestit de asemenea experienţa avută în timpul celor 12 ore cât a stat la închisoare. „Vă daţi seama cum a fost să fiu luat, să mi se dea mandat de reţinere pe 24 de ore şi să stau acolo, în puşcărie alături de toţi criminalii. Mi se pare strigător la cer. Mai mult, soţia mea a primit un telefon să meargă imediat la Bucureşti şi să ducă un cadou substanţial ca să mă scoată de acolo – altă capcană, în care nu a căzut.” – a mai spus primarul. La rândul său avocatul celor doi edili locali, Octavian Fieroiu a încercat să-l disculpe şi el pe primar. „La dosar nu există probe certe care să ateste că domnul primar ar fi fost implicat în acest caz. Există doar o notă de înregistrare a unor convorbiri telefonice cu denunţătorul, în care acesta încerca să spună „Ştiţi, am vorbit cu domnul…., dar primarul spune clar. Nu, trebuie să îmi aduceţi acordul vecinilor. Pe viceprimarul Nicolae Dicu nu îl puteau trimite în judecată pentru luare de mită, deoarece semnarea certificatului nu era în fişa postului său, dar mi s-ar fi părut mai normal să fie judecat pentru trafic de influenţă. Din lipsa probelor s-a recurs la audierea denunţătorului ca martor. Am suspiciuni personale că aici este vorba de anumite interese economice locale” – a declarat avocatul Octavian Fieroiu, ost prefect de Vâlcea, care l-a reprezentat în procese şi pe Vasile Gorun.   

Leave a Response