|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Oamenii din Ocnele Mari sunt duşi cu vorba de autorităţi şi profesori universitari 

Le-a ajuns cuţitul la os!
 
Oamenii din Ocnele Mari sunt duşi cu vorba de autorităţi şi profesori universitari
 
Localnicii se pot muta în case noi tocmai în 2007
 
 Conform ultimelor estimări ale specialiştilor localnicii de la Ocnele Mari care se află în zona de pericol maxim se pot muta în case noi de la 1 ianuarie 2007. Soluţiile oferite de autorităţi pentru cele 30 de familii aflate în zona periculoasă nu au fost însă pe placul localnicilor. Duminică, 16 iulie s-a organizat o dezbatere publică la casa de cultură din localitate, în cursul căreia oamenii au fost consultaţi de autorităţi cu privire la noile locaţii propuse pentru a fi strămutaţi. La întâlnirea cu localnicii au fost prezenţi reprezentanţi ai Institutului de Cercetări şi Proiectări Miniere Cluj, profesorul Florin Zamfirescu, membri ai societăţii CONVERSMIN, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ion Câlea şi primarul oraşului Ocele Mari  Gheorghe Radu.
 
Locuinţele sunt tot mai instabile
 
Locuinţele oamenilor au devenit instabile din cauza exploatării de sare de la Ocne, care a început încă din anul 1960. În prezent există în zonă peste 50 de caverne de diferite dimensiuni. Cel puţin 30 de familii vor fi mutate din zonă în alte locuri, mai sigure. De asemenea, în această perioadă se acordă şi despăgubirile destinate familiilor ale căror case au fost afectate în perioada 2004 – 2006 la Ocnele Mari.
 
Tavanul cavernei din Câmpul II – foarte subţire
 
Până acum cele mai mari probleme la Ocnele Mari au fost provocate de caverna aflată în Câmpul I de sonde. Specialiştii au apreciat însă că şi tavanul cavernei formate în Câmpul II de sonde de la Ocnele Mari este foarte subţire şi ar putea provoca diferite probleme oricând. „Am reuşit în cele din urmă să stabilizăm situaţia din Câmpul I Sonde, unde nu sunt pentru moment probleme. În schimb un al doilea element de risc este reprezentat de Câmpul II Sonde, unde tavanul este foarte subţire. La Ocnele Mari sunt patru câmpuri, fiind prezente peste 50 de goluri subterane, cu volume destul de mari. Este şi cazul Câmpului III Sonde, unde caverna Ţeica are 600-800 de metri cubi, putând crea de asemenea, peste câţiva ani probleme. Trebuie să ne gândim bine ce facem şi să luăm deciziile cele mai înţelepte”, a precizat Florin Zamfirescu, profesorul care a efectuat în ultimii ani studii în zonă. Ultimele studii efectuate de specialiştii Facultăţii de Geologie de la Universitatea Bucureşti, care s-au deplasat în zonă indică posibilitatea prăbuşirii tavanului cavernelor din câmpul I. Florian Zamfirescu, profesor universitar la Facultatea de Geologie din Bucureşti, coordonatorul proiectului de cercetare a cavernelor de la Ocnele Mari a spus că situaţia din câmpul de sonde I prezintă un potenţial pericol şi că oamenii care locuiesc în acea zonă trebuie strămutaţi cât se poate de repede. „Câmpul I a fost primul în care sarea a fost exploatată prin soluţie salină. Primele foraje şi extrageri au fost începute în anul 1960 şi s-au oprit oficial în 1972”, a declarat Florian Zamfirescu. Profesorul spune că diametrul cavernei de sub Câmpul I este, după ultimele măsurători de 30 de metri, iar tavanul de sare are o grosime foarte mică, sub limita de siguranţă. Toate acestea duc la posibilitatea prăbuşirii tavanului şi la repetarea situaţiilor din ultimii ani, când oamenii au fost obligaţi să evacueze locuinţele chiar în miez de noapte. Specialiştii au realizat un studiu de risc în legătură cu situaţia actuală a Câmpurilor I-IV, din care a reieşit că în afara primelor două câmpuri, exploatarea sării poate continua în acelaşi sistem ca şi până acum, acesta fiind şi un mijloc destul de important pentru dezvoltarea localităţii.

La 1 ianuarie 2007, localnicii îşi primesc locuinţele la cheie

Câmpurile de sonde I şi II vor fi astfel închise cât de curând, termenul de finalizare a operaţiunii fiind luna noiembrie a acestui an. Directorul societăţii CONVERSMIN, care se ocupă cu amenajarea drumurilor din localitate, Sorin Copoescu a spus că localnicii care vor să se mute în zone mai sigure pot face acest lucru, din 2007. Va fi luat de asemenea în considerare şi proiectul tehnic de refacere adiacentă a cavernei şi a zonelor afectate, precum şi elaborarea documentaţiei referitoare la Câmpurile III şi IV, în vederea unei imagini clare a situaţiei existente în acele zone. În perioada următoare va fi consolidat de asemenea şi digul de retenţie. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ion Câlea s-a arătat deranjat de faptul că la Ocnele Mari totul se rezumă la discuţii şi mai puţin la fapte.
 
Oamenii pot alege despăgubirile în bani
 
În cazul în care nu doresc să se mute în noi locuinţe localnicii care vor trebui strămutaţi pot cere să li se plătească despăgubiri băneşti. Unii dintre localnicii sunt însă hotărâţi să nu îşi părăsească locuinţele. „Nu ştiu încă sigur care vă este dorinţa privind situaţia de la Ocne, dar sfatul meu este acela de a vă reface locuinţele. Oricum, indiferent de ce se va întâmpla, nimeni nu va decide fără a vă asculta propunerile şi hotărârile luate. Nu se va decide de sus ce se va întâmpla cu casele voastre, cu voi. Ultimul cuvânt vă va aparţine, cetăţeni”, a spus primarul Gheorghe Radu. Posibilele amplasamente pentru sinistraţi ar fi Valea Lungă, Buridava, dar urmează ca specialiştii să facă proiectul pentru construirea unor noi case în noile amplasamente numai dacă acestea vor fi acceptate de sinistraţi. „Am propus cinci locuri în care se pot strămuta locuinţele respective, selecţia lor făcându-se în primul rând în funcţie de opţiunile oamenilor”, a spus primarul de la Ocnele Mari.
 
Localnicii sunt nemulţumiţi
 

În marea lor majoritate oamenii sunt nemulţumiţi de noua soluţie găsită de autorităţi, aceea de a-i muta din casele lor. În ceea ce priveşte soarta terenurilor moştenite, a suprafeţelor forestiere, totul a rămas în faza de discuţii. Deşi mulţi oameni s-au întrebat ce se va întâmpla cu acele zone moştenite, cum vor putea ei ajunge cu uneltele agricole la terenurile respective o dată ce vor fi mutaţi în alte părţi problema a rămas fără un răspuns cert, urmând să se găsească şi o soluţie în acest sens. „Este a doua oară când sunt strămutat. De data asta nu mai vreau să îmi părăsesc casa. Am muncit atâţia ani ca să o construiesc şi nu vreau să o dau pe un preţ de nimic. O să îmi apăr proprietatea cu preţul vieţii”, a spus Ioan Fetele, unul dintre localnicii care ar trebui să se mute. Primarul a spus că în ultimii ani infrastructura oraşului a fost practic distrusă din cauza lucrărilor şi a utilajelor folosite în zonele afectate. Nici lăcaşurile de cult nu au o soartă prea bună. Potrivit preotului din Ocnele Mari, dacă nu se vor lua măsuri imediate se pot pierde două biserici, cea din Ţeica şi cea din Titireciu, care sunt monumente istorice atestate.

Leave a Response