|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Reprivatizarea Uzinelor Sodice ÔÇô amânată de autorităţi 

Reprivatizarea Uzinelor Sodice – amânată de autorităţi

 

Procesul de reprivatizare a Uzinelor Sodice Govora este amânat de autorităţi de câteva luni. Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea a reluat se pare discuţiile cu firmele străine care vor să deţină pachetul majoritar la Uzina de Sodă.

Fraţii Cristescu nu sunt interesaţi să blocheze reprivatizarea

Conform declaraţiilor preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Dumitru Buşe se pare că fraţii Cristescu nu sunt împotriva reprivatizării şi au spus că sunt dispuşi să cedeze acţiunile pe care le deţin la Uzina de Sodă. Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului întârzie însă privatizarea Uzinelor Sodice Govora. „Documentaţia pentru reprivatizarea Uzinelor Sodice a fost trimisă la AVAS de la începutul lunii aprilie, dar de atunci nu am primit nici un semn. Am reuşit să discutăm, dar nu am rezolvat nimic. Aşteptăm o scrisoare din partea AVAS şi, în caz că nu se rezolvă nimic apelăm şi la sprijinul primului ministru şi al preşedintelui României.” – spus Dumitru Buşe, preşedintele Consiliului Judeţean. Privatizarea Uzinei de Sodă condiţionează şi programul de alimentare al societăţii de termoficare CET Govora. USG înseamnă 35% din cifra de afaceri a CET Govora.

 

Datoriile USG – scoase la licitaţie

Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea a scos la licitaţie toate datoriile pe care Uzinele de Sodă Govora le au faţă de societatea de termoficare CET Govora. „Speram ca privatizarea să fie făcută în următoarele două luni.” – mai spune Dumitru Buşe. După fosta privatizare datoriile mari ale USG au fost convertite în acţiuni, iar Consiliul Judeţean a devenit acţionar unic, având 49,84% din acţiuni, prin intermediul CET Govora S.A. Între timp, în lipsa răspunsului de la AVAS reprezentanţii Consiliului Judeţean au reluat discuţiile cu firma din Polonia CIECH SA Varşovia, care şi-a manifestat interesul pentru Uzinele Sodice, dar şi cu firmele OPEN JOINT STOCK COMPANY LISICHANSKA SODA din Ucraina şi INDIAN ENGLAND din Amsterdam.

Mai multe termene ratate pentru privatizare

 

Mai multe termene date până acum pentru privatizarea Uzinelor Sodice Govora au fost depăşite până acum, astfel că Uzinele Sodice Govora au rămas tot în ograda AVAS. Societatea CET Govora are de recuperat de la USG peste 850 de miliarde de lei. CET Govora spera să recupereze banii după reprivatizare. Între timp sindicaliştii sunt nemulţumiţi de situaţie. Sindicaliştii suspectează nu doar AVAS, ci şi autorităţile locale că ar avea interes să amâne cât mai mult posibil reprivatizarea. „E mare păcat pentru modul în care a fost gestionată această unitate. Au fost vizibile pentru toată lumea greşelile făcute în ultimii ani. Erau şi, din păcate, încă mai sunt şi azi oameni în Consiliul Judeţean care nu pot sau nu vor să înţeleagă care sunt priorităţile acestei reprivatizări. Pe primul plan ar trebui să stea recuperarea creanţei CET şi încheierea acordului social pentru că după ce se vor fi semnat actele de reprivatizare rolul Consiliul Judeţean va fi unul decorativ, iar cuvântul nostru nu va mai avea nici un fel de rezonanţă. Apărarea locurilor de muncă ale salariaţilor era cheia unei reprivatizări durabile.” – este de părere liderul sindical Constantin Pârvu.

 

Uzinele Sodice Govora riscă să fie dizolvate

Directorul executiv al Uzinele Sodice Govora SA, Florin Bălan a făcut un raport privind situaţia dezastruoasă de la întreprinderea vâlceană. Situaţia sumbră de la întreprindere a fost confirmată oficial şi de societatea de audit financiar Expertcont SRL care a realizat o expertiză independentă a situaţiilor financiare de la USG. Uzina de Sodă a fost înfiinţată pe baza Hotărârii de Guvern 1200/11/1990, preluând în totalitate activul şi pasivul fostului Combinat de Produse Sodice. Anul trecut fabrica a înregistrat o scădere semnificativă a producţiei. Astfel, la sodă calcinată uşoară s-a realizat o producţie de numai 48.000 de tone, faţă de 71.000 de tone în 2004. La sodă grea monohidrat s-au realizat 113.000 de tone, faţă de 160.000 de tone în anul precedent, iar la carbonat de sodiu soluţie s-a realizat o producţie de 11.000 de tone, în condiţiile în care în anul 2004 cantitatea totală a fost de cinci ori mai mare. Singurul rezultat pozitiv s-a înregistrat în cazul producţiei de var bulgări, unde cantitatea realizată anul trecut a fost mai mare cu circa 20% faţă de cea din 2004. Cea mai dificilă problemă cu care se confruntă în prezent Uzinele Sodice sunt însă datoriile acumulate.

 

Datorii de peste 1200 de miliarde

Datoriile totale ale USG au ajuns la data de 31 decembrie 2005 la impresionanta sumă de peste 1.200 de miliarde de lei vechi, în creştere cu aproape 200 de miliarde de lei vechi faţă de situaţia de la finele anului 2004. Peste 98% din datoriile înregistrate la finele anului trecut reprezintă obligaţii care trebuie plătite într-o perioadă de maxim 12 luni (adică până la 31 decembrie 2006). Circa 647 de miliarde de lei vechi reprezintă datorii comerciale ale USG, iar 234 de miliarde de lei vechi reprezintă sume datorate instituţiilor de credit. Şi nivelul cifrei de afaceri realizate de întreprindere a avut o tendinţă descendentă: dacă în 2004, fabrica realiza 1.210 de miliarde de lei vechi anul trecut societatea nu a mai putut scoate decât ceva mai mult de 1.000 de miliarde de lei vechi. Societatea nu are la ora actuală capacitatea economico-financiară de a-şi onora obligaţiile de plată, înregistrând dificultăţi permanente în achitarea acestora, dificultăţi generate de pierderile consecutive acumulate. Anul trecut societatea a înregistrat pierderi de peste 182 de miliarde de lei vechi (faţă de 143 miliarde lei vechi pierderi înregistrate în 2004), la venituri totale de circa 984 de miliarde de lei vechi. Soda calcinată deţine în continuare o pondere de peste 80% din cifra de afaceri a întreprinderii. Auditorii care au analizat activitatea uzinei au atras atenţia că, în cazul în care se vor înregistra pierderi în continuare societatea poate fi dizolvată. „În cazul în care activul net determinat ca diferenţă între totalul activelor şi datoriile societăţii reprezintă mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social administratorii trebuie convocată adunarea generală extraordinară pentru a hotărî reîntregirea capitalului, reducerea lui la valoarea rămasă sau dizolvarea societăţii” – se menţionează, printre altele în raportul de audit.

Leave a Response