|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Centrul de Expoziţii Călimăneşti va deveni o realitate din 2008 

Al doilea proiect ca mărime după Romexpo,

Centrul de Expoziţii Călimăneşti va deveni o realitate din 2008

• Construcţia demarează în această toamnă

Centrul Expoziţional Seaca, care este considerat primul proiect din ţară ca şi modenitate şi cel de-al doilea din punctul de vedere al mărimii va deveni o realitate din anul 2008. Construcţia centrului va începe în această toamnă şi va contribui nu doar la reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii de turism, dar şi la dezvoltarea infrastructurii de afaceri. Noua locaţie va fi importantă nu doar pentru judeţul Vâlcea, ci şi pentru întreaga regiune Sud-Vest Oltenia.

Proiect pe 25.000 de metri pătraţi

Dezvoltarea infrastructurii de afaceri se va face prin construirea “Centrului de Convenţii şi Expoziţii Nord Oltenia”, cu o suprafaţă de aproximativ. 25.000 de metri pătraţi. Proiectul „Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord Oltenia” este cofinanţat prin Programul PHARE 2004-2006 – Coeziune Economică şi Socială (Dezvoltarea Infrastructurii Regionale). Pe parcursul elaborării documentaţiei de finanţare s-a concluzionat că pentru încadrarea în obiectivele proiectului este necesară depunerea a doua aplicaţii separate. Prima aplicaţie vizează dezvoltarea infrastructurii de turism, iar cea de-a doua vizează dezvoltarea infrastructurii de afaceri prin construirea unui Centru de Convenţii şi Expoziţii Nord Oltenia. Centrul va cuprinde un pavilion expoziţional central, cu o suprafaţă de 6.471 de metri pătraţi; o platformă expoziţională în aer liber în suprafaţă de 2.250 de metri pătraţi, adiacentă pavilionului expoziţional; 4 pavilioane expoziţionale modulare însumând o suprafaţă totală de 5.520 de metri pătraţi. De asemenea, în suprafaţa noului centru vor fi incluse şase spaţii pentru expoziţii şi meşteşuguri populare; spaţii verzi, depozite şi servicii. A doua aplicaţie va facilita dezvoltarea infrastructurii destinate activităţilor economice la nivel local şi regional şi va crea oportunităţi pentru extinderea afacerilor şi a investiţiilor străine private, dar şi crearea de noi locuri de muncă. În conformitate cu prevederile programului un solicitant trebuie să participe cu o contribuţie în numerar de cel puţin 10 % din valoarea proiectului.
«Sper ca, până în 2007 să aducem infrastructura localităţilor judeţului la standarde europene. Pentru a realiza acest obiectiv am căutat soluţiile cele mai bune în accesarea de fonduri externe, prin programele de finanţare care se derulează în România. Avem proiecte pe Sapard, unele realizate, altele în curs de realizare, pe Phare, pe ISPA, dar şi pe programul „Phare 2004 – 2006 – Coeziune economică şi socială – proiecte mari de infrastructură regională.  Acest program constituie o oportunitate extraordinară pentru promovarea potenţialului turistic, economic şi a patrimoniului natural, cultural şi istoric al judeţului Vâlcea. Prin programul „Phare 2004 – 2006 – Coeziune economică şi socială – proiecte mari de infrastructură regională” ne-am propus să realizam, la Seaca un centru expoziţional pentru întreaga Regiune Oltenia, care să cuprindă un pavilion central, spaţii de expoziţie în aer liber, pavilioane expoziţionale, parcare şi heliport. Este cel mai ambiţios proiect al nostru, prin care ne propunem însufleţirea activităţii în zonă. El corespunde obiectivelor şi priorităţilor programului Phare 2004-2006 şi ale strategiei de dezvoltare a turismului în România.» – a spus preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Dumitru Buşe.

Al doilea proiect ca mărime din ţară

Construcţia va demara în toamna acestui an, proiectul urmând să fie ca mărime, al doilea din ţară, după Pavilionul Expoziţional Romexpo. “Deja sunt mai mulţi investitori care şi-au anunţat intenţia de a construi hoteluri de patru stele şi un hotel de cinci stele. Trebuie să ne gândim că după darea în folosinţă a Centrului Expoziţional de la Seaca vor trebui găsite 3-400 de locuri de cazare în fiecare zi”, – a declarat primarul Călimăneştiului, Ilie Amuzan. Proiectul are o valoare de peste 8 milioane de euro, din care 5 milioane reprezintă contribuţia Uniunii Europene, 1,78 milioane euro contribuţia Guvernului României, iar restul de 1,26 milioane euro reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean şi a Primăriei Călimăneşti. «Începând din anul 2008, când estimăm să finalizăm această lucrare centrul va găzdui anual circa 30.000 de expozanţi, la care se adaugă câteva zeci de mii de vizitatori. Toţi aceşti oameni reprezintă turişti care vor trebui să aibă asigurate condiţii decente de cazare şi masă. Este o problemă aici pentru că multe reprezentanţe comerciale şi de afaceri din străinătate sunt reticente în a veni la Călimăneşti, întrucât nu există aici hoteluri de patru sau cinci stele.” – a mai spus primarul Ilie Amuzan. Pentru implementarea acestui proiect primarul Amuzan a primit o distrncţie pentru implementarea acestui proiect de la Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea, proiectul fiind considerat primul din ţară ca şi modernitate şi al doilea ca mărime. Primarul Amuzan a obţinut pentru acest proiect titlul “born for bussines”.

Leave a Response