Turismul şi dezvoltarea economică sunt compromise la Ocnele Mari
Turismul şi dezvoltarea economică sunt compromise la Ocnele Mari
Oraşul Ocnele Mari este în prezent compromis din punct de vedere economic şi turistic. Mai mult, nici măcar localnicii nu mai au siguranţa zilei de mâine. Strămutarea celor 30 de familii întârzie să fie pusă în aplicare, în aşteptarea unei hotărâri de guvern şi a opţiunilor oamenilor, apa lipseşte în cea mai mare parte a localităţii, din cauza secetei, iar drumurile arată ca după război.În aşteptarea unei hotărâri de guvern
Deşi în urmă cu aproximativ o lună s-a decis strămutarea a 30 de familii din Câmpul I de sonde autorităţile nu au reuşit să ducă la bun sfârşit această acţiune, deoarece majoritatea oamenilor sunt nemulţumiţi de locaţiile propuse. Se preconizează că acţiunea va fi finalizată abia în luna noiembrie a acestui an. În prezent, Primăria Ocnele Mari a solicitat elaborarea unei hotărâri guvernamentale prin intermediul căreia să se faciliteze strămutarea celor 30 de gospodării. Consiliul Local din Ocnele Mari a luat luni hotărârea de a accepta amplasamentele propuse pentru strămutare. Propunerile fuseseră făcute de o comisie formată din consilieri locali şi alţi specialişti. „Comisia a întocmit o listă cu locurile în care vor fi mutate cele 30 de familii din Câmpul I de sonde” – a precizat primarul oraşului, Radu Gheorghe. Procedurile nu s-au terminat însă aici, deoarece în zilele următoare se va constitui o altă comisie, care va merge la localnicii care trebuie strămutaţi şi le va înregistra opţiunile. „Oamenii au posibilitatea de a alege între mai multe posibilităţi. Ei pot alege să primească o casă nouă sau să fie despăgubiţi în bani. În cazul în care vor dori o casă îi vom muta tot aici, în localitate. Nu vreau să ducem oamenii departe de aici. Toate deciziile care vor fi luate de oameni trebuie să fie făcute în formă legalizată, printr-un notar public.” – a spus primarul din Ocnele Mari. Decizia finală va fi luată în urma unei şedinţe publice la care vor participa familiile care trebuie strămutate. E această dată locurile unde vor fi mutaţi oamenii sunt tot în localitatea Ocnele Mari,dar în zone considerate sigure.
Localnicii au apă potabilă cu porţia
Localnicii din Ocnele Mari se mai confruntă însă şi cu alte probleme. Ei au acum apă potabilă cu porţia. Acum câteva zile nu era apă deloc la Ocniţa, iar acum oamenii o pot folosi doar aproximativ o oră pe zi. Sursa de apă potabilă pentru Ocnele Mari este cea de la Brădişor, dar la Ocniţa şi Lunca apa vine de la Măruşca, unde există un izvor. „Seceta din ultima vreme a făcut ca apa să nu mai fie suficientă. Bazinele de captare care asigură alimentarea Ocniţei au ajuns la limita inferioară a capacităţii lor. Consumul este foarte mare în lunile de vară. Pentru agenţil economici apa a fost restricţionată complet la Ocniţa.” – s spus primarul Gheorghe Radu. Pentru rezolvarea situaţiei este nevoie să fie executate lucrări de captare, dar acestea vor începe abia peste câteva săptămâni, termenul de finalizare fiind luna octombrie a acestui an. Soluţia pentru rezolvarea pe termen lung a situaţiei ar fi alimentarea Ocniţei din sursa Brădişor, adică prelungirea conductei care ajunge la Ocnele Mari spre zona învecinată. În plus, oamenii au restanţe mari la Acvarim, deoarece nu şi-au plătit facturile la timp.
Ştrandul arată jalnic
Ştrandurile de la Ocnele Mari şi Ocniţa arată din ce în ce mai rău, iar apa a ajuns să fie o comoară greu de găsit de turiştii plini de sare care ies din bazine. Acest lucru se datorează şi faptului că firma care administrează ştrandul este cel mai mare consumator de apă din localitate şi agentul economic cu cele mai mari profituri. Primarul a încercat să-i cheme la tratative pe reprezentanţii firmelor respective, pentru a rezolva problema datoriilor la furnizarea apei, dar aceştia nu s-au arătat interesaţi de rezolvarea situaţiei. „Cred că şi-ar putea acoperi datoriile din încasările pe câteva zile, dar nu au acceptat să vină la primărie şi să discute cu noi. Deşi încheiasem un contract cu o anume societate, pe fir s-a mai ivit o altă firmă, care a ajuns la înţelegeri şi a semnat un alt contract cu societatea în cauză. Sunt mai multe neînţelegeri, dar amândouă instituţiile nu au plătit impozitele cuvenite. În urma discuţiilor purtate, am convenit cu reprezentanţii firmei cu care am încheiat contract să ne fie aduse documente care să ateste faptul că se ocupă de administrarea ştrandurilor şi să-şi plătească datoriile. Nu am văzut nici un act, iar în faza de discuţii am înţeles că aceştia vor plăti doar o parte din datorii”, a mai spus primarul Radu Gheorghe.
Drumurile din Ocnele Mari – reparate pe banii guvernului
Drumurile din Ocnele Mari arată ca după război în urma lucrărilor efectuate pentru stoparea prăbuşirii cavernei de saramură. În ultimii ani drumurile sunt din ce în ce mai deteriorate de camioanele şi utilajele care au efectuat lucrări în zonă, iar primarul spune că din bugetul local nu erau bani suficienţi pentru refacerea infrastructurii. Drumurile vor fi reparate însă şi cu bai de la Guvern. Pe baza Hotărârii de Guvern din 20 martie 2003 la Primărie au fost alocate fonduri pentru refacerea drumurilor. De aproximativ două săptămâni au început lucrările pe Drumul Judeţean 650 şi refacerea asfaltic pe o lungime de 800 de metri şi amenajarea drumului care leagă zonele 1Maide Nicolae Bălcescu şi Buridava, precum şi podul peste Râul Sărat.