|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Deputatul Ungureanu, prieten al Securităţii 

 Deputatul Ungureanu, prieten al Securităţii

• parlamentarul recunoaşte că a fost tentat să toarne la băieţii cu ochi albaştri

Deputatul liberal Petre Ungureanu a recunoscut în cadrul unei conferinţe de presă că înainte de 1989, a fost de acord să dea relaţii Securităţii în legătură cu „faptele nedemne de care ar fi putut avea cunoştinţă”. Ungureanu a mai spus că a fost tentat de cel puţin două ori în viaţa sa să toarne la Securitate.

Angajament verbal

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul cabinetului său parlamentar din Râmnicu Vâlcea, deputatul PNL Petre Ungureanu s-a lansat într-o amplă dizertaţie asupra acţiunii de deconspirare a fostei Securităţi. După ce a afirmat că nu a fost contactat de această instituţie, câteva minute mai târziu deputatul a furnizat jurnaliştilor o informaţie inedită. Povestind un episod petrecut înainte de 1989, Ungureanu a menţionat faptul că după ce a fost chemat să dea mai multe declaraţii în legătură cu respectiva întâmplare, un ofiţer de Securitate l-a întrebat dacă doreşte să dea informaţii în legătură cu viitoarele fapte care ar putea aduce în vreun fel atingere securităţii naţionale. „Am fost de acord verbal să dau relaţii despre cei care aveau un comportament nedemn. (…) Am fost de acord că dacă se întâmplă fapte nedemne, să dau informaţii”, a declarat Petre Ungureanu, neprecizând însă despre ce fel de fapte nedemne ar fi putut fi vorba. În acelaşi context, Ungureanu a mai spus că a fost tentat de două ori să fie turnător. „Am avut două momente în viaţă în care am fost dispus să reclam, dar nu ştiam unde să mă duc. Era un sentiment de apartenenţă, când ţi se părea că anumite gesturi aduc atingere interesului naţional”, a mai spus deputatul liberal.

În cazul lui Frâncu, se abţine

Petre Ungureanu s-a referit şi la situaţia colegului său de partid, deputatul Emilian Frâncu, totodată preşedinte al organizaţiei judeţene Vâlcea a PNL. Acesta a declarat recent că a colaborat cu Securitatea pe vremea când era ghid BTT şi lucra în cadrul Poştei. Imediat după ce Frâncu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că a dat „note nevinovate” Securităţii, ca urmare a atribuţiilor de serviciu, conducerea PNL a luat hotărârea ca situaţia sa să fie discutată în partid, în acest caz liderul filialei vâlcene riscând chiar să fie exclus din Partidul Naţional Liberal. Cel mai probabil, situaţia se va clarifica la sfârşitul lunii septembrie. „Dacă se va supune la vot excluderea lui Frâncu, eu mă voi abţine, pentru că nimeni nu o să mă creadă, indiferent cum aş vota. Mulţi au rămas cu impresia că vreau ca Frâncu să-şi rupă gâtul ca să-i iau eu scaunul. Nici nu cred că mă mai interesează funcţia sa. (…) Două categorii de oameni mă feresc să le discut: Clerul şi Securitatea, pentru că ambele frizează Eternitatea. Nu cred în toate poveştile legate de Securitate. Pe mine n-au încercat să mă racoleze; mă întrebam dacă nu cumva sunt prost”, a spus Ungureanu. Acesta a spus că ştia de multă vreme faptul că Frâncu a colaborat cu Securitatea şi crede că situaţia sa se va definitiva peste circa o lună, la Cluj.

Devoraţi de propriile dezvăluiri

Parlamentarul vâlcean are o părere şi în ceea ce priveşte efectele „Securiadei” la nivelul PNL. „Putem ajunge în situaţia de a fi devoraţi de propriile dezvăluiri. Ceea ce e important este faptul că există interesul ca în sfârşit să se facă lumină; mai bine mai târziu decât deloc. Ce bine era dacă aveam curajul să luăm taurul de coarne în ’90… Există riscul să ne bulversăm dar există şi posibilitatea să ne cunoaştem, să ne vedem propriile limite. Eu cred în această cruciadă”, a mai spus Ungureanu. Acesta este de părere că verificarea ziariştilor reprezintă o componentă importantă a acţiunii de deconspirare, întrucât aceştia creează adevărate curente de opinie şi chiar contribuie decisiv la formarea agendei cetăţeanului.

Se lasă de avocăţie

Deputatul PNL, Petre Ungureanu, spune că va renunţa să profeseze meseria de avocat, întrucât proiectul de lege al Agenţiei Naţionale de Integritate menţionează explicit că parlamentarii avocaţi nu au voie să profeseze pe toată durata mandatului. Ungureanu este de părere că prevederile legii sunt corecte iar în acest fel va mai fi dată o lovitură corupţiei din magistratură. „M-am declarat de acord cu legea, deşi este în dezacord cu interesele mele financiare. Am intrat în Parlament pentru a face ordine în justiţie. Oricum, eu mi-am lăsat meseria pentru că nu mai am timp, dar şi pentru eliminarea corupţiei. M-am confruntat mereu cu miniştri şi parlamentari în procese şi niciodată nu am câştigat, nu pentru că am fost mai prost, ci pentru că instanţele s-au lăsat influenţate de acei oameni. În comisie (de Buget Finanţe – n.r.) ne-am uitat chiorâş unii la alţi şi chiar mi s-a reproşat că am anumite interese”, a declarat în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii vâlceni, Petre Ungureanu. Sub incidenţa legii mai intră şi notarii, mediatorii şi executorii judecătoreşti.

Octavian HERŢA

Leave a Response