RAJDP nu a putut fi transformată în societate comercială
Puci la Consiliul Judeţean
RAJDP nu a putut fi transformată în societate comercială
Şedinţă furtunoasă la Consiliul Judeţean Vâlcea. Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) va rămâne în continuare în actuala formă de organizare, dat fiind faptul că 13 consilieri judeţeni din partea PSD şi PRM au votat împotriva transformării regiei în societate comercială. Proiectul de hotărâre privind transformarea regiei în Societatea Comercială Drumuri şi Poduri SA Vâlcea a picat la vot, cu ocazia celei mai recente şedinţe de CJ, prezidată de vicepreşedintele acestei instituţii, pesedistul Ion Cîlea. Preşedintele CJ, Dumitru Buşe, a absentat de la şedinţă, fiind internat într-un spital din Capitală, unde a suportat o intervenţie chirurgicală.
Ion Cîlea a profitat de o chichiţă procedurală şi a propus, încă de la începutul şedinţei, ca întreaga ordine de zi ce conţinea 22 de puncte, să fie votată în bloc de consilieri, fapt care s-a şi întâmplat. Ajunşi la punctul 11, cel privind transformarea RAJDP în societate comercială, au început discuţiile. Dacă grupul PSD a susţinut menţinerea regiei în actuala formă de organizare, consilierii liberali şi democraţi au cerut transformarea RAJDP în SC. Constantin Pârvu, consilier PSD, a spus chiar că este vorba de interese obscure care urmăresc această schimbare, fiind susţinut în acest sens şi de preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea. Din informaţiile noastre, la Consiliul Judeţean au fost depuse deja două scrisori de intenţie din partea a doi importanţi oameni de afaceri vâlceni, care doresc să pună mâna pe RAJDP. Pesediştii au argumentat că se doreşte transformarea regiei în societate comercială doar ca o etapă în procesul de privatizare a acesteia. O notă discordantă a fost dată de consilierul judeţean PSD, Ştefan Prală, care susţinut, din nou, necesitatea privatizării urgente a RAJDP.
Văzând că lucrurile se complică, liberalii şi democraţii au încercat să amâne discutarea chestiunii RAJDP în cadrul unei şedinţe viitoare, când va fi de faţă şi iniţiatorul proiectului, Dumitru Buşe. Cea mai virulentă a fost Svetlana Preoteasa (PNL), care a cerut insistent amânarea discutării, deşi tot ea votase la începutul şedinţei ordinea de zi. Până la urmă, enervată că nu i se dă atenţie, Svetlana Preoteasa a părăsit sala de şedinţe.
La vot, surpriză: când Ion Cîlea au cerut să ridice mâinile cei care vor reorganizarea regiei, liberalii şi democraţii s-au abţinut; cât despre pesedişti, aceştia au votat în bloc împotriva transformării, fapt ce a condus la respingerea proiectului. Cel mai probabil, în cadrul unei şedinţe viitoare, acest punct va fi reintrodus pe ordinea de zi.
(Octavian HERŢA)