Mircia Gutau ramâne în arest
Primarul şi viceprimarul din Râmnicu Vâlcea, cercetaţi pentru luare de mită, rămân în arest. Curtea de Apel din Piteşti a admis, sâmbătă, recursul înaintat de procurori la decizia tribunalului Râmnicu-Vâlcea, care stabilise, săptămâna trecută, ca cei doi să fie judecaţi în stare de libertate. Procesul a început în jurul orei 10 şi a durat aproape trei ore. Cei doi inculpaţi, primarul Mircia Gutău şi viceprimarul Nicolae Dicu au fost asistaţi de câte doi avocaţi. În sala de judecată s-au aflat şi 30 de susţinători ai acuzaţilor, printre care şi un preot care a sfinţit sala înainte de începerea procesului. Viceprimarul din Râmnicu Vâlcea a fost arestat pentru luare de mită în urma unui flagrant. El a fost prins în timp ce primea 20 de mii de euro de la un om de afaceri care avea nevoie de o autorizaţie de construcţie.
Nicolae Dicu spune însă că banii erau pentru primarul Mircia Gutău
Miercuri dimineaţă, în jurul orei 8, Mircia Gutău şi Nicolae Dicu au fost aduşi cu un autovehicul special al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, de la Colibaşi la Tribunalul Vâlcea. Cei doi au fost scoşi din maşină la ora 10 iar o oră mai târziu au fost aduşi în faţa completului de judecată, reprezentat de judecătoarea Adriana Dinescu Mărăcinescu şi grefierul de şedinţă Radu Maria Magdalena. Puţin după ora 11, într-o sală arhiplină, a început judecarea cauzei din dosarul penal nr.1316/2006, în care edilii Mircia Gutău şi Nicolae Dicu sunt acuzaţi de luare şi complicitate la luare de mită. În sala de judecată, plină până la refuz şi transformată într-o adevărată saună, au fost prezenţi rude ale inculpaţilor, prieteni şi simpli cetăţeni, veniţi să-i susţină pe cei doi. La intrarea în sală a lui Mircia Gutău, o parte din cei prezenţi au început să aplaude frenetic, cerând să se facă dreptate. După insistenţe repetate ale judecătorului, cei prezenţi în sală au încetat să mai perturbe şedinţa. Mircia Gutău nu şi-a putut stăpâni lacrimile, aşa cum s-a întâmplat şi la precedenta înfăţişare care a avut loc la Curtea de Apel Piteşti. Practic, apărătorii celor doi – Octavian Fieroiu, Viorel Ursu şi Marian Nazat, au cerut instanţei să amâne judecarea cauzei, deoarece denunţătorul Crinu Popescu a absentat de la audieri. Avocaţii au solicitat audierea concomitentă a inculpaţilor şi denunţătorului, pentru a se evita profitarea de către acesta din urmă de eventualele depoziţii ale lui Gutău şi Dicu. Astfel, a fost solicitată fixarea unui nou termen, până în data de 29 septembrie (termen la care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va judeca strămutarea procesului, solicitată de procurorii DNA), cu această ocazie urmând a fi audiaţi atât inculpaţii, cât şi denunţătorul Crinu Popescu. Avocaţii au mai spus că DNA manifestă o atitudine protectoare la adresa denunţătorului, încercând să evite supunerea acestuia tirului avocaţilor. În plus, apărătorii au evidenţiat faptul că întregul proces nu este altceva decât o regie politică fără substanţă reală.
Practic, apărătorii celor doi – Octavian Fieroiu, Viorel Ursu şi Marian Nazat, au cerut instanţei să amâne judecarea cauzei, deoarece denunţătorul Crinu Popescu a absentat de la audieri. Avocaţii au solicitat audierea concomitentă a inculpaţilor şi denunţătorului, pentru a se evita profitarea de către acesta din urmă de eventualele depoziţii ale lui Gutău şi Dicu. Astfel, a fost solicitată fixarea unui nou termen, până în data de 29 septembrie (termen la care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va judeca strămutarea procesului, solicitată de procurorii DNA), cu această ocazie urmând a fi audiaţi atât inculpaţii, cât şi denunţătorul Crinu Popescu. Avocaţii au mai spus că DNA manifestă o atitudine protectoare la adresa denunţătorului, încercând să evite supunerea acestuia tirului avocaţilor. În plus, apărătorii au evidenţiat faptul că întregul proces nu este altceva decât o regie politică fără substanţă reală. Cea de-a doua solicitare importantă a avocaţilor a vizat eliberarea lui Mircia Gutău. Apărătorii s-au oferit să accepte chiar şi eliberarea pe cauţiune a inculpatului, subliniind faptul că acesta nu reprezintă un pericol social. Procurorul DNA prezent la înfăţişare s-a arătat destul de rezervat pe tot parcursul şedinţei. Acesta a fost de acord cu amânarea judecării cauzei însă a spus că este prematură discuţia referitoare la eliberarea lui Gutău. În jurul orei 16.30, completul de judecată au dat citire deciziei: Pentru Mircia Gutău s-a schimbat măsura arestării preventive, în eliberare condiţionată cu obligativitatea ca acesta să nu părăsească localitatea, în timp ce Nicolae Dicu va rămâne în arest. Procurorii DNA au termen de recurs 24 de ore la Curtea de Apel Piteşti.
N.R.: Nu putem da un verdict în cazul celor doi edili. Nu putem şi nu vrem. Dar ne miră această a doua sentinţă vâlceană de punere în libertate a lui Mircia Gutău şi păstrare în arest a lui Nicolae Dicu. Cei doi pot fi eliberaţi împreună sau menţinuţi împreună în arest. Instanţa nu a judecat încă pe fond, deci nu poate şti dacă cei doi sunt vinovaţi sau nu. Trebuie să ţină cont doar de încadrarea procurorilor. Care spun că Gutău a luat mită şi Dicu e complice. Unde, în ce ţară, este păstrat în arest complicele şi eliberat făptuitorul ? Sentinţa doamnei judecător Mărăcinescu ar trebui predată ca un caz atipic în Facultăţile de Drept din România. După ce România va deveni un stat european cu Justiţie adevărată, neinfluenţabilă . Octavian HERŢA