|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Spitalele au ajuns în paragină 

 Multe spitale din Vâlcea aşteaptă o minune: Fără investiţii şi fără specialişti,

Spitalele au ajuns în paragină

Spitalele din judeţul Vâlcea se confruntă cu probleme destul de grave, legate în special de felul cum arată şi cum sunt dotate unităţile sanitare. Multe spitale din Vâlcea arată ca după bombardament, iar unul dintre ele este în renovări… de 14 ani. Este şi cazul Spitalului Orăşenesc din Horezu, care este în construcţie de 14 ani. Motivul pentru care spitalul nu este funcţional nici până astăzi este lipsa banilor. Fondurile au fost alocate cu ţârâita, construindu-se anual doar o mică parte din ce era planificat. Ultima situaţie, întocmită de reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică referitor la situaţia unităţilor sanitare cu paturi din judeţ arată că ar mai fi nevoie de 10 milioane de lei noi pentru finalizarea spitalului din Horezu. Spitalul ar urma să aibă o capacitate de 150 de paturi. Anul acesta, primarul localităţii Horezu, Gheoghe Niţă a solicitat să fie alocate de la Ministerului Sănătăţii 2,5 milioane de lei, pentru lucrările cele mai urgente.

Spital neterminat de 14 ani

Construcţia clădirii a început în anul 1992 şi, conform proiectului de atunci, valoarea investiţiei era de aproximativ 11, 6 milioane de lei noi. Până acum s-au cheltuit însă 6,3 milioane de lei noi, stadiul renovării fiind de aproximativ 75%. A fost realizată doar structura clădirii, dar numai câteva încăperi au fost date până acum în folosinţă. De la începutul construcţiei costul investiţiei a crescut de la un an la altul. „Imobilul putea fi dat în folosinţă de mai mult timp, daca s-ar fi găsit fonduri pentru continuarea investiţiei. După finalizarea construcţiei vor putea beneficia de serviciile unităţii medicale aproximativ 70.000 de persoane, urmând ca acest spital să deservească 25 de localităţi, plus oraşul Horezu. Unitatea a fost proiectată pentru a fi cea mai modernă de pe teritoriul întregului judeţ, dar nu se ştie peste câţi ani va fi dată în folosinţă.” – a spus primarul localităţii, Gheorghe Niţă. Petre Ţonea, directorul Spitalului din Horezu a spus că unitatea pe care o conduce are o parte din aparatura radiologică de ultimă oră, la fel şi cea de laborator. „Nu pot spune că avem aparatură de înaltă performanţă, dar pentru a asigura îngrijiri medicale la nivel mediu ne putem descurca. În ceea ce priveşte numărul angajaţilor, suntem la limita inferioară şi asta din cauza reformei sanitare care se face de câţiva ani şi afectează spitalele mici, cum este şi al nostru” – spune directorul spitalului.

Nu s-au mai construit spitale după 1989

Din păcate, după revoluţie nimeni nu s-a mai ocupat de spitalele din judeţ nici măcar pentru modernizare, fără a mai vorbi de construirea unor unităţi noi. Banii din fondul asigurărilor e sănătate au fost redirecţionaţi spre sectoarele care înregistrau pierderi mari la buget, în detrimentul unităţilor sanitare. Aşa se face că majoritatea spitalelor sunt de tip pavilion, care generează foarte multe cheltuieli pentru întreţinere – excepţie făcând doar Spitalul de Obstetrică Ginecologie. Singurul spital care asigură urgenţele este cel din Râmnic, toate celelalte având doar camere de gardă. Aceste aspecte, combinate cu lipsa acută de personal medical specializat şi de faptul că noua reformă a sănătăţii include desfiinţarea unităţilor sanitare cu grad de ocupare redus duce sănătatea către o calitate din ce în ce mai scăzută a serviciilor. În anul 2005 toate spitalele au avut indicatori de utilizare buni, în tot judeţul acesta fiind de 90,89 % 3 Trei spitale au avut indicele de ocupare între 80-90 %; 4 spitale – 90-100 % şi numai un spital a avut peste 100% ( Spitalul de Psihiatrie de la Drăgoeşti).

Multe spitale nu au aparatură şi personal

În multe spitale din judeţ cadrele medicale sunt puse în situaţia disperată de a nu putea trata bolnavii deoarece aparatura medicală este uzată, medicamentele lipsesc sau nu sunt cadre medicale specializate pentru a se putea ocupa de un caz mai grav. Cele mai multe cadre medicale de specialitate au plecat în străinătate, alţi medici şi asistenţi au ieşit la pensie, astfel că acum orice bolnav care ajunge în stare critică la spitalele din provincie are toate şansele să moară până când este transportat la o unitate de specialitate. În unele secţii se lucrează cu medici care sunt pensionari. Deşi aceste spitale sunt strategice din cauza zonelor în care sunt amplasate vâlcenii care au nevoie de investigaţii medicale amănunţite sunt nevoiţi să străbată zeci de kilometri, pentru că aparatura medicală a acestor unităţi asigură doar pachetul minim de îngrijiri medicale. Spitalele din oraşele Brezoi, Horezu şi Bălceşti trebuie să ajungă la standarde europene, pentru că serviciile medicale pe care le oferă nu îi mulţumesc pe bolnavii din zonele respective. Pacienţii constată că în spitale nu găsesc nici măcar minimul de servicii, din cauza lipsei de personal şi aparatură.

Lipsesc medicii specialişti şi… pacienţii

La Brezoi lipsesc medici specialişti pe radiologie şi laborator. Vasile Cerbu, directorul Spitalului din Brezoi spune că aparatura a fost obţinută din sponsorizări şi donaţii. „Am făcut demersuri pentru a obţine aparatură nouă şi modernă de la Ministerul Sănătăţii. În prezent ne aflăm pe lista de priorităţi şi avem nevoie de un ecograf performant pentru ecografii cardiace şi de alte aparate.”. La Bălceşti este lipsă şi de medici specialişti, dar şi de … pacienţi. Lipsa aparaturii şi a personalului este completată de faptul că sediul spitalului are nevoie de reabilitare. Nici aici nu este medic radiolog şi nici specialişti pentru laborator. Lipsesc şi pacienţii, deoarece majoritatea localnicilor preferă să se adreseze unităţilor medicale care au şi medici pentru a-i trata. Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea este în acest moment singurul care poate oferi cât de cât condiţii propice pentru desfăşurarea activităţii şi pentru îngrijirea bolnavilor. Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea va avea noi blocuri operatorii, specifice condiţiilor europene, o parte dintre spaţii fiind deja finalizate.

Anda Vlad

Leave a Response