Orbii lăsaţi fără case de către propriile rude
Orbii lăsaţi fără case de către propriile rude
Mai mulţi nevăzători vâlceni au căzut în ultimii ani pradă escrocilor sau chiar propriilor rude, care au pus mâna pe casele acestora. Profitând de întunericul în care trăiesc aceşti oameni, rubedeniile falsifică semnăturile nevăzătorilor sau îi pun să semneze contracte de vânzare – cumpărare, cu clauze care mai apoi nu sunt respectate. Părtaşi la aceste fapte sunt notari publici şi chiar judecători.
Acuze
Vasile Şulumete, preşedintele filialei judeţene Vâlcea a Asociaţiei Naţionale a Nevăzătorilor, acuză mai mulţi notari publici şi judecători vâlceni că în mod intenţionat sau nu, au participat la mai multe înşelătorii ale căror victime au fost zeci de nevăzători. „În 11 ani de când sunt preşedinte al acestei asociaţii, am văzut zeci de nevăzători care au fost păcăliţi, escrocaţi, şantajaţi, pentru a li se lua locuinţele. Am avut un caz cu o bătrână căreia i s-a vândut casa de nu mai puţin de cinci ori. Au pus mâna pe acte şi au pus-o să semneze”, spune preşedintele ANR Vâlcea. În momentul în care se încheie o tranzacţie imobiliară în care parte este şi un nevăzător, notarul are obligaţia de a solicita prezenţa martorilor. De multe ori, aceşti martori pot fi delegaţi de către Asociaţia Nevăzătorilor. În multe cazuri însă, această procedură nu este respectată. Conform spuselor preşedintelui ANR Vâlcea, o parte din vină pentru escrocheriile cărora le cad pradă nevăzătorii, o au notarii. De asemenea, vinovaţi sunt şi judecătorii, pentru că nu verifică corectitudinea actelor şi respectarea procedurii, de către notarii publici. Acei martori au rolul de a garanta că nevăzătorii au luat cunoştinţă de conţinutul actelor pe care le încheie. Legea mai spune şi că un notar răspunde pentru actul autentificat.
Păcăleli în familia
Majoritatea cazurilor de acest gen, se petrec „în familie”. Rudele nevăzătorilor pretind că au dreptul la bunurile nevăzătorilor, în schimbul acestora angajându-se să aibă grijă de aceste persoane cu handicap până la sfârşitul vieţii acestora. După ce sunt încheiate actele de vânzare – cumpărare, copiii sau nepoţii îşi aruncă părinţii în stradă sau în căminele de bătrâni. Recent, o nevăzătoare din Vâlcea a câştigat un proces cu propriul copil, care, după ce s-a văzut proprietar al locuinţei, nu i-a mai păsat de mama sa. Mai mult, femeia oarbă, în vârstă de 56 de ani, Ileana C., s-a trezit dată afară din casă. Cele mai multe cazuri nu se rezolvă niciodată, iar puţinele care au fost soluţionate în favoarea nevăzătorilor, s-au rezolvat în instanţă.