|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Gravide, bolnave de sifilis 

Gravide, bolnave de sifilis

 

Tot mai multe femei gravide din Vâlcea descoperă prea târziu că sunt bolnave de sifilis. În aceste cazuri femeile riscă să le transmită boala, deosebit de periculoasă şi copiilor. Boala este una dintre cele mai frecvente maladii care se transmit pe cale sexuală.

 

Bebeluşi cu sifilis congenital

 

Tot mai mulţi bebeluşi sunt luaţi în evidenţele Secţiei Dermato venerice a Spitalului Judeţean numărul 2 din Râmnicu Vâlcea pentru că au sifilis congenital. Mamele se pot îmbolnăvi atât prin contact sexual neprotejat, cât şi prin transfuzii de sânge sau prin contactul pielii. Medicul Alexandru Pirici, şeful Secţiei Dermato-Venerice spune că în această perioadă a crescut foarte mult numărul gravidelor bolnave de sifilis. „Am înregistrat patru cazuri de sifilis congenital la bebeluşi, mamele acestora fiind bolnave înainte de naştere. În prezent, copiii sunt supuşi unor analize medicale, pentru a se constata dacă au sifilis precoce (apărut imediat după naştere) sau sifilis tardiv, care se poate manifesta în jurul vârstei de 30 de ani.” – spune medicul Pirici. După ce bebeluşii împlinesc trei luni se vor face din nou examenele, pentru a se constata dacă sunt infectaţi cu sifilis sau nu. Toţi copiii născuţi de mame bolnave de sifilis fac în primele luni tratament. „Consider că numărul femeilor gravide bolnave este mult mai mare, din necunoştinţă de cauză sau pur şi simplu de ruşine, ele refuzând să se prezinte la medic” – a mai spus Alexandru Pirici. Boala poate evolua pe o perioadă de la 3 la 20 de ani, iar dacă se ajunge în ultima fază poate fi mortal.

 

Sifilis – cadou de nuntă

 

Tinerii sunt cei mai expuşi acestei maladii. De altfel, unul dintre ultimele cazuri înregistrate la spitalul vâlcean este al unui tânăr de 21 de ani, care a descoperit că este bolnav de sifilis atunci când şi-a făcut … analizele dinaintea nunţii. Viitorul mire intenţionase să profite cât se putea de mult de zilele de burlăcie care îi rămăseseră. El se afla deja în faza tardivă a bolii. Boala poate evolua pe o perioadă de la 3 la 20 de ani, iar dacă se ajunge în ultima fază poate fi mortal.

Leave a Response