|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Călimăneşti ÔÇô Căciulata, staţiunea cu cele mai mici tarife pentru sejururile de Crăciun şi Revelion 

Călimăneşti – Căciulata, staţiunea cu cele mai mici tarife pentru  sejururile de Crăciun şi Revelion

Spre deosebire de alţi ani, când hotelurile nu erau ocupate la întreaga capacitate, în acest an staţiunea a avut câteva luni când structurile au fost ocupate aproape în totalitate. Denumită Perla Văii Oltului, staţiunea Călimăneşti-Căciulata pare că recuperează distanţa faţă de Olăneşti, staţiunea care a fost cea mai aglomerată în ultimii ani în Vâlcea. Foarte multă lume vine la Călimăneşti pentru clima deosebit de blândă – nu sunt temperaturi extreme, iarna nu este niciodată foarte frig, iar vara nu suferi foarte mult din cauza căldurii – briza montană. De altfel, la Călimăneşti a început Alexandru Vlahuţă să scrie „România pitorească”. El a deschis acest ţinut prin fraze deosebite: „Natura a dat acestui tărâm cu amândouă mâinile din toate frumuseţile şi din toate comorile cu care-i înzestrată Ţara Românească”. Gavriil Protul, călugărul de la Athos, vizitând aceste locuri spune că este „pământul făgăduinţei”. Dacii veneau la muntele sfânt: „Kogaion” (Cozia de azi). Romanii şi-au făcut drum pe-aici, urmele castrului Arutela de la Bivolari pot fi văzute şi acum. Denumirea Călimăneştiului se pare că vine de la un personaj numit Căliman (secolul V). Primul document scris îl avem de la domnitorul Mircea cel Bătrân, din 1388: „A binevoit domnia mea să ridic din temelie o mănăstire… la locul Călimăneşti pe Olt”. Împăratul Napoleon s-a tratat şi el cu ape de la Călimăneşti, la recomandarea medicului Carol Davila. Apa era îmbuteliată şi dusă cu poştalionul până la Paris. El s-a vindecat şi a trimis apoi mulţumiri medicului român.

Izvoarele şi mânăstirile din zonă sunt perlele Călimăneştiului

Izvoarele minerale şi mânăstirile din zonă sunt perlele Călimăneştiului. Izvoarele sulfuroase, clorosodice, calcice, magnezice, bromurate, iodurate de aici sunt astăzi medicamente pentru miile de bolnavi din toată ţara. Nimeni nu ştie până unde duce vechimea folosirii în timp a apelor tămăduitoare. O legendă spune că un cioban îi mărturiseşte la spovedanie unui călugăr la Cozia, că el s-a vindecat de „metehnele trupului” scăldându-se într-un lac din „Câmpul lui Căliman”. Puteri cereşti au fost acolo, din moment ce el nu mai are dureri de spate, iar oile rănite s-au vindecat. Mircea cel Bătrân şi Matei Basarab veneau des la mănăstire, dar veneau şi pentru apele binefăcătoare. Bolniţa de la Cozia pare că a fost primul spital din zonă, unde oamenii bolnavi veneau să se trateze. Izvoarele care ţâşneau din pământ şi care pe deasupra şi vindecau au stârnit interesul. În 1848 dr. Carol Davila recunoaşte importanţa apelor în vindecare. În 1854 dr. Joseph Caillat a analizat aceste ape. În 1893 apa de la Călimăneşti-Căciulata a obţinut Medalia de Aur la Expoziţia Internaţională de produse alimentare şi ape minerale de la Bruxelles, iar în 1910 s-a construit primul pavilion pentru ape minerale. Pe lângă cura de ape minerale, Călimăneştiul oferă şi o „cură spirituală” la mănăstirile Cozia, Ostrov, Turnu – înşirate ca perlele pe malul Oltului. Singurul Ostrov din ţară, aflat în mijlocul Oltului, adăposteşte o întreagă istorie, fiind prima mănăstire de călugăriţe din ţară, construită în 1500 de Neagoe Basarab şi Despina Doamna (care devine mai târziu, călugăriţă aici). Mănăstirea Cozia situată în Căciulata este cel mai vizitat obiectiv din staţiune şi cea mai vizitată mănăstire din ţară. Ea este un reper pentru arta bisericească românească şi o emblemă pentru spiritualitatea românească, călugării de aici devenind sfetnici domneşti, cărturari iscusiţi, ierarhi şi mitropoliţi. Ctitoria lui Mircea cel Bătrân este un adevărat complex monahal, care cuprinde, pe lângă monumentala biserică mare, o biserică-bolniţă – considerată o bijuterie arhitecturală românească, un muzeu cu o impresionantă colecţie de icoane vechi şi obiecte bisericeşti, paraclise, chilii. Pe partea cealaltă a Oltului este aşezată Mănăstirea Turnu, de unde pornesc numeroase trasee în Parcul Naţional Cozia.

Pachete comune pentru Crăciun şi Revelion

Crăciunul la Hotelul Traian, de două stele, din Căciulata costă între 419 şi 469 de lei noi pentru un sejur în perioada 23 – 26 decembrie. La tariful de 469 de lei noi pachetul de servicii include trei nopţi de cazare la Hotelul Traian, în cameră dublă modernizată şi servicii de masă la Pensiunea Hotelului Traian: cină în ziua de 23 decembrie, dejun şi cină pe 24 decembrie, dejun şi masa festivă de Crăciun la 25 decembrie şi dejun în ziua de 26 decembrie. Aceleaşi servicii sunt asigurate şi pentru pachetul care are tariful de 419 de lei noi, dar cazarea se face în cameră dublă standard.
La Hotelul Traian au fost concepute în acest an şi pachete de servicii care cuprind atât Crăciunul, cât şi Revelionul. Astfel, un sejur de 10 nopţi de cazare, în perioada 23 decembrie 2006 – 2 ianuarie 2007 costă între 1211 şi 1437 de lei noi. Pachetul de servicii cel mai ieftin, de 1211 lei noi include 10 nopţi de cazare la Hotelul Traian, în cameră dublă standard şi servicii de masă la Restaurantul Intim: cină pe data de 23 decembrie 2006, dejun şi cină pe 24 decembrie, dejun şi masă festivă de Crăciun pe 25 decembrie, iar între 26 şi 30 decembrie sunt asigurate dejunul şi cina. În acelaşi preţ sunt incluse micul dejun, dejunul şi masa festivă de Revelion, pe data de 31 decembrie, dejunul, masa festivă şi carnavalul, pe data de 1 ianuarie 2007, dar şi dejunul din data de 2 ianuarie. Pentru tariful de 1437 de lei noi cazarea se face în camere duble modernizate. La Hotelul Orizont, de trei stele, din Cozia tariful este de 1115 lei de persoană în perioada 30 decembrie – 1 ianuarie pentru cazare, demipensiune, masa de Revelion şi cina festivă. Crăciunul la Hotelul Orizont – Cozia, de trei stele, în perioada 24-26 decembrie costă 560 de lei noi, în tarif fiind cuprinse cazarea cu mic dejun, o cină şi masa de Crăciun. Serviciile de Revelion la Hotelul Traian, de două stele, din Căciulata variază între 584 şi 672 de lei noi. Cel mai ieftin pachet de servicii cuprinde trei nopţi de cazare, în perioada 30 decembrie 2006 – 2 ianuarie 2007 în cameră standard, servicii de masă asigurate la Restaurantul Intim, situat în imediata apropiere a Hotelului Traian, pe malul Oltului, masa festivă de Revelion şi carnavalul în ziua de 1 ianuarie 2007. Tariful cel mai mare cuprinde cazarea în camere duble, modernizate şi masa servită la Pensiunea Traian. La Hotelurile Central, Cozia, Căciulata, Oltul şi la Hotelul Teilor, toate de două stele serviciile de Revelion costă între 593 şi 670 de lei noi de persoană, pentru trei nopţi de cazare, cu mese incluse, masa de Revelion şi cina festivă pentru a doua zi.  

Leave a Response